25 Април, 2015 02:00 2 163 2

Созопол, Несебър и Поморие – отново в мир

  • созопол-
  • несебър-
  • поморие-
  • мир

Гражданите им могат да спят спокойно, защото днес беше подписано поредното едногодишно примирие

Созопол, Несебър и Поморие – отново в мир - 1
снимки: BurgasNews

300-годишна война, приключила без примирие преди 2000 години, днес приключи, съобщи BurgasNews.

Гражданите на Созопол, Несебър и Поморие могат да спят спокойно, защото днес беше подписано поредното едногодишно примирие. Преди 20 века Аполония е победила Месемврия в битката за солта на Анхиало. Днес архонтите на трите града – държави – съответно Панайот Рейзи, Николай Димитров и Иван Алексиев – в ролята си на гарант, се събраха в Созопол за поредния мирен договор. Архонт Рейзи заяви, че няма много доверие в бившия си противник и беше повикал на помощ създателя на Аполония- бог Аполон и неговите нимфи. Гостите пристигнаха с яхта и всички си отдъхнаха, когато бог Аполон обяви: „Дойдоха с мир!“.

Първите мъже на най-великите градове-държави по Черноморието бяха посрещнати от созополските кокони със сладко от зелени смокини и прочутите созополски сладкиши, наречени „дамга“, чиято рецепта се пази най-строго.

След това Бог Аполон прочете и новото мирно споразумение:

„Двете страни да не предприемат военни действия пряко или чрез подставени лица. Всички проблеми между двата града и техните жители да се решават на маса. Може и кръгла, но най-добре шведска. Военните действия по отношение на европейските златици да се ограничат до писането на проекти и реализирането им в срок.

При изпадане на Поморие и Бургас в дълбок икономически колапс или демографски упадък, водещ до заличаването им, двете страни се споразумяват предварително, чрез преговори, за владеене и господство над териториите им. При корабокрушения, ако някой сафритоловец, калканоловец, цацоловец, паламудоловец от двата града бъде изхвърлен от морето на брега, то да почерпи спасителите си колкото душата му иска и колкото кесията му позволява.

Двете страни да работят за разпределяне на руските туристи и всякакви други туристически оферти. Двете страни да спазват пълна забрана за тралния калканов и рапанов лов. С общи усилия и външно финансиране да се построи мост между Несебър и Созопол. Ползите от него ще са за туристопотока, създаването на семейни двойки размяна на стока.

Двете страни се задължават да спазват договора при всякакви условия. Дори при спад на руската рубла, спад на европейските квоти за калкан, военни маневри на НАТО, всякакави външни намеси, наводнения и земетресения.“

Перото за подпис беше дадено първо на архонта на Созопол Панайот Рейзи, но той заяви, че още не е сигурен в добрите на мерения на колегата си от Несебър и ще предостави на него перото за първия подпис, но преди това ще види кой какви дарове е донесъл. После промени мнението си и предложи договора първи да подпише архонта на Поморие като гарант и като градоначалник на полис, който Аполония е охранявала.

Иван Алексиев дойде с дарове. Той дари двамата си колеги с бялото злато на Поморие – солта, черното злато – лугата и бутилка поморийско вино. „Това, което правим днес, трябва де пример за цялата страна и за целия свят. Трябва ни мир“, каза той . Алексиев се съгласи първи да подпише като гарант и за да успокои Рейзи, който, според него, има пълното право да се безпокои от византийската политика на северните си съседи. Алексиев предаде и акт за учредяване на право върху недвижим имот на Рейзи и Димитров. Те вече имат право при бурно време да престояват на ребарското пристанище в Поморие срещу трима туристи и два паламуда.

„Тези споразумения са тежки, както преговорите с Европейския съюз“, каза и кметът на Несебър Николай Димитров. „Ние, народът и управата на Месемврия, осъждаме агресията на предците си и посипваме главите си с пясък. Толкова обилно, че дюните стигнаха чак до морското равнище. И количеството стига за производството на толкова вар, че да се измаже цялата крепостна стена на Аполония и тя да стане туристическа дестинация №1 в света“, каза Димитров. И пред гаранта Поморие се врече: „Никой никого да не напада, сякаш е вечна олимпиада“.

Той също подари вино, сол, но и връзка чирузи и статуя на Исус с кръста и глава чесън, да пази Аполония от вампирите.

Панайот Рейзи се увери в добрите намерения на двамата си колеги заради подаръците и заради подписите, поставени под примирието. Той реши да си отвори душата и да развърже кесията. Той извади от бъчва 126 най-хубавото вино и от специалната смокинова ракия. На колегите си даде и по един компас – да ги ориентира правилно в пристанището на Аполония.

Виночерпец от Олимп завърши церемонията като почерпи тримата архонти с вино от южния склон. И така Аполон обяви сключването на примирието: От тук нататък по целия свят ще има мир, благоденствие и щедрост!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Практик

    0 0 Отговор
    Когато богатите момчета се чудят как да си запълнят времето...
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Блажите ли, блажите ли, другари кметьове ?
    Какво нещо е историята? От най-бедните и малки общини, в които хорицата са живеели в покъртителна бедност с най- келявата , пресолена земя, на която и тръни не щат да никнат, заради туризма и нарастващата склонност на населението да пльощи задници на пясъка, станаха най-богатите общини. Далаверимпекс !
    В ушите, в устите, в носа и в задниците си тъпчят пачки. Сън не спят, диабет от притеснение ще хванат да решат съдбовния въпрос: S-класа или хеликоптер да си купят. Мъка, мъка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове