24 Април, 2015 16:38, обновена 24 Април, 2015 19:21 1 749 11

Борисов: Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ – София – Белград

  • борисов-
  • мечтата ми-
  • да видя-
  • магистрала-
  • букурещ – софия – белград

Среща на министър-председателите на трите държави се състоя днес в Крайова

Борисов: Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ – София – Белград - 1
Снимки: Министерски съвет

България, Румъния и Сърбия имаме редкия шанс заедно да отстояваме интереса си и да направим проектите, които са добри както за нас, така и за цяла Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Крайова с премиерите на Република Сърбия Александър Вучич и на Румъния Виктор Понта.

Тримата министър-председатели обсъдиха създаването на инфраструктурен регионален пръстен. „Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ – София – Белград“, отбеляза българският премиер Борисов след разговора. Той е получил уверение от сръбския си колега, че през 2016 г. частта от Белград ще бъде завършена. Същевременно в България активно се работи по АМ „Хемус“. „С Виктор Понта разгледахме възможността да затворим кръга Букурещ – Русе – София – Белград“, заяви Борисов и добави, че от друга страна се работи по магистралите „Струма“ и „Марица“. Паралелно се правят и скоростните жп линии.
„Подкрепяме Сърбия за ЕС, с Румъния сме готови всячески да помагаме“, подчерта министър-председателят Борисов. „Войната назад, мирът – напред. Да градим, да инвестираме в енергийната ефективност, в сградния фонд. Кметове и премиери да работят заедно, за да подготвяме градовете си за културни столици, за столици на спорта“, посочи българският премиер.

„Румъния, България и Сърбия са приятели и имат общи цели и проекти. Заедно можем да бъдем много по-силни, можем да осигурим на нашите страни и народи по-добър живот и по-сигурно бъдеще“, каза от своя страна румънският премиер Виктор Понта. По думите му, членството на Румъния и България в ЕС е най-важното решение, което двете страни са взели. „Принадлежността към ЕС със сигурност не е лесна, но е най-доброто политическо решение за България и Румъния. В интерес на двете страни е Сърбия възможно най-скоро да започне преговорите, да ги завърши и да бъде заедно с нас в европейското семейство“, добави Понта.

Той изтъкна значението на общите проекти – както по отношение на транспорта, така и за енергийна инфраструктура. „Енергетиката всъщност е най-важното средство за развитие. България, Сърбия и Румъния трябва да ускорят проектите в областта на енергетиката, които да ни позволят да бъдем свързани, да имаме достъп до европейския и до световния пазар и да дадем на икономиката на трите страни сигурна енергия на конкурентоспособни цени“, заяви румънският министър-председател.

Виктор Понта подчерта, че България, Сърбия и Румъния трябва да бъдат координирани и по-единни във всички постъпки, които правят в европейски план. Като успешен пример Понта посочи Вишеградската четворка. По думите му, трите страни могат по този модел да си сътрудничат като „Група от Крайова“. „Отворени сме към съседите от региона. Считам Борисов и Вучич за мои приятели, ние сме прагматични хора, които искат и могат да взимат важни решения за доброто на нашите страни“, добави Понта.

Сръбският премиер Александър Вучич благодари на премиерите Борисов и Понта за организирането на срещата и за заявената подкрепа по пътя на Сърбия към ЕС. „До края на 2016 г. ще бъде приключена магистралата през Белград-Ниш-Пирот-Димитровград до границата с България“, потвърди Вучич и изрази очакване през следващата година да започне и работата по магистралата, свързваща Белград и Тимишоара. „Смятам, че заедно можем да направим много по отношение на инфраструктурата“, каза премиерът на Сърбия. „От името на правителството на Сърбия с въодушевление приемам идеята за групата от Крайова. Мисля, че трите ни страни, както Вишеградската група, могат по един изключителен начин да защитят интересите си и да постигнем най-много заедно“, добави премиерът Вучич.

„Днешната среща не е насочена срещу трети страни. Искаме да имаме положителния опит на Вишеградската четворка и освен това нещата, които предлагаме, са в интерес на нашите народи“, коментира министър-председателят Борисов в отговор на журналистически въпрос. Той беше категоричен, че принадлежността към различни европейски политически семейства не пречи да се изграждат прагматични отношения. „Ние сме демократични страни. Като премиери правим най-доброто за нашите страни“, потвърди и премиерът Виктор Понта. Според него, само заедно България и Румъния могат да влязат в Шенген и да премахнат Механизма за сътрудничество и оценка.

На въпрос относно „Южен поток“, министър-председателят Борисов подчерта, че ЕС е категоричен в това отношение – без да се изпълняват елементите на Третия енергиен пакет, никоя държава-членка от ЕС не може да си позволи строителството на газопровод. „Нищо против нямаме Русия, нищо против нямаме проекта, изискването е едно – спазване на указанията от Брюксел. Убеден съм, че всяка държава от ЕС ще бъде принудена да спазва Третия енергиен пакет. Да си член на ЕС не е само привилегия, не е само да ползваш еврофондове, но и дисциплина, да спазваш правилата“, каза Борисов. По думите му, проектът „Набуко“ не пречи на „Южен поток“, а южният газов коридор е естественото място, от където да дойде азербайджанският газ. Българският премиер обърна внимание на вертикалния газов коридор, който свързва България, Румъния и Гърция. Подчерта, че се работи активно по интерконекторите.

„Продължаваме да държим на газов хъб край Варна“, добави Борисов.
„Политически изострената обстановка от санкции и контрасанкции влияе на трезвото взимане на решения. Оптимист съм, че след като се решат по дипломатически път проблемите и Минското споразумение се спазва стриктно от всички страни, ще имаме по-конкретни разговори. Ако някой си мисли, че ще прескочи европейските правила, отсега мога да кажа на всеки – Брюксел е изключително стриктен по тази тема и няма да му се получи. Съветвам всички да бъдем умерени, прагматични и да се водим от разума“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

„Тристранните срещи, които направихме със Сърбия, и тези, които бихме могли да направим заедно с инвеститори от арабския свят и други страни, гарантират спокойствие на региона – заедно можем да ги убедим, че този регион е спокоен и е политически стабилен, прогнозируем“, каза министър-председателят Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на България и на Румъния в Крайова.

Според него двете страни заедно ще защитават по-добре интересите си в Брюксел и подписаните днес споразумения дават достатъчно основания за това.

В рамките на срещата в Крайова бяха подписани двустранни документи за сътрудничество, сред които в областта на здравеопазването, туризма, за избягване на двойното данъчно облагане и др.

Премиерът Борисов посочи, че двете страни могат да си сътрудничат много ефективно в борбата срещу контрабандата, тероризма и трафика на хора в резултат на сключените споразумения между вътрешните министри. Той призова българските и румънските служби да работят заедно за опазването на границата, особено в светлината на очаквания засилен миграционен натиск.

„Ще бъдем по-силни и по-уважавани, ако сме заедно, както сме днес. Заедно влязохме в НАТО, в ЕС, заедно ще влезем в Шенген, заедно ще развиваме проектите и по плана „Юнкер”. Заедно ще покажем на Сърбия и на другите страни от региона какъв е моделът, който трябва да бъде следван“, заяви министър-председателят на Румъния Виктор Понта. По думите му, най-голямата грешка би била двете страни да бъдат хванати в клопката да се съревновават. Понта подчерта, че България и Румъния са две демократични страни – членки на ЕС и на НАТО, а също така са приятели, имат общи интереси и работят заедно по важни проекти.

„От първата си среща с премиера Борисов преди три години оцених, че той е изключително ефективен и прагматичен. Точно такава ще бъде от тук нататък връзката между двете правителства и нас двамата“, добави още Понта. Той благодари на българския министър-председател за сътрудничеството и за приятелството и добави, че очаква скоро да се видят и в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Дайте му магистралите...
  • 2 scar face

    4 0 Отговор
    ...че да може на всеки 2 години да да им се прави основен ремонт.
  • 3 onq s konq

    0 3 Отговор
    По-добре магистрали подлежащи на периодичен ремонт,отколкото никакви магистрали.А това че не ядете асфалт,си е ваш проблам!
  • 4 Иван Николов

    2 0 Отговор
    А моята мечта е да изчезнат комунистите ,мутрите , бойковците и да няма хора да ровят по казаните....
  • 5 Ник

    2 0 Отговор
    Други градове няма, освен София! - Дано скоро падне от власт, че не знам да сме имали по- лош премиер. Взе толкова заеми, че следващите 50 години все ще сме на ръба на фалита.
    Освен това е толкова нагъл, че всичките пари на държавата се харчат само в София. Цялата държава работим само за придобивките на така наречената столица....
  • 6 Shmeker

    2 0 Отговор
    Те докато я направят ще почнат да я правят на ново.
  • 7 борислав

    4 0 Отговор
    и кой ще пътува по нея-сърби за румъния или румънци за сърбия.Като гледам сърбите ходят на адриатика а румънците в Гърция.Остава ние да правим тегелите,ама не ми се вярва.
    Кой ще подържа тези пътища след 10 години?

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "борислав":

    Споко,нито румънци нито сърби / пък българи хич/ няма да пътуват по "магито"-тя ще си е атракция.Туриста има право да иэлеэе от страничен път,да си направи сники на фона на ширналия се асфалт и пак да се оттегли от където е дошъл.По тоя начин и тревогите ти эа поддръжката след 10г.отпадат,эащото амортиэацията ще е "нула"!
  • 9 mediator37

    0 2 Отговор
    Ако ГЕРБ дотикат мандата едно ще е ясно- ще имаме магистрали и скоростни пътища. И на това кандисвам.
    Ама били крадяли. Алооу! Я ми кажете кой не е крал досега? Костов и пасмина ли , царят ли, оня съсел Станишев ли, Доган ли -хидроинженера? А на тях къде им е построеното, че нещо не го виждам ?
  • 10 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Аз пък си мечтая по жизнен стандарт да не сме на нивото на Камерун ама кой ли ме пита
  • 11 DB9

    0 0 Отговор
    Един човек е голям, колкото са големи мечтите му ! ... а ти си асфалтаджия, народа няма какво да яде, хората умират във фалирали болници, а ти си мечтаеш само за магистрали...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове