Last news in Fakti

26 Април, 2015 10:58, обновена 26 Април, 2015 15:30 1 796 4

Георги Първанов отново е лидер на АБВ

  • абв-
  • първанов-
  • ремонт-
  • кабинета

АБВ ще иска ремонт на кабинета

Георги Първанов отново е лидер на АБВ - 1
Снимка: АБВ

Очаквано Георги Първанов отново е лидер на АБВ. Той е получил подкрепата на 93,57 процента от членовете на партията, участвали във вътрешното гласуване за лидер и на 92,24 от симпатизантите. 27 471 души са се включили в гласуването на АБВ като членове и симпатизанти по електронен път и с вот чрез бюлетини.

В избора, до който се стигна след като Първанов подаде оставка в края на март заради подкрепата която парламентарната му група даде на правителството за новия външен дълг от 16 млрд. лева, участваха още двама кандидати.
 

Георги Първанов: На местния вот няма да подкрепим кандидати, чиито партии на национално ниво имат враждебно отношение към АБВ

АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия - като алтернатива за възраждане на България. Ние трябва да формулираме и да отстояваме нови, качествени политики. Не можем повече да се задоволяваме с ролята на социален коректив. За шест месеца с участието си в изпълнителната власт показахме, че можем да постигаме резултати и да работим за реформиране на сектори, които чакат своите решения с десетилетия. Това заяви пред делегатите на националната конференция на партията преизбраният за председател на ПП АБВ и президент на Р България (2002-2012) Георги Първанов, според когото Алтернатива за българско възраждане ще постави няколко ясни приоритета пред партньорите си в управлението. Сред тях са  реализация на предложенията за социална и пенсионна реформа. Извършването на анализ (партията ще изготви и собствен) на състоянието и мерките, които трябва да се предприемат за  възраждане на енергийния сектор. Не на последно място АБВ ще следи и за начина, по който бива реализирано одобрението за теглене на нов външен дълг така, че средствата да се изразходват максимално стриктно и по конкретни разходни пера, от които държавата има реална нужда.

Георги Първанов коментира и тезите, че като лява партия АБВ задължително трябва да напусне правителството заради факта, че по същината си то е дясно и провежда и политики, които не са в полза на България. „Лимитът на възможните управленски и политически компромиси, които АБВ може да направи за участието си в управлението, се изчерпва. Грешат тези, които си мислят, че в АБВ сме от лесните, от гарантирано съгласните. И ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено да си съберем папките и да напуснем управлението. Но дефектите са в други сектори и затова аз твърдя, че е по-логично ние да поискаме ремонт на кабинета, на слабите му страни. Ние имаме един критерий и това са поетите пред избирателите ангажименти. Защо да бъде махнат най-успешният министър в държавата, който е направил толкова много за социалната политика в България, а да бъде оставен слабият министър на отбраната, вредният на външните работи, да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката. Някои това чакат. По-силното е ние да се опитаме, ако има министри, а то очевидно има, чиито действия влизат в разрез с националния интерес, да не мълчим, а да постигнем тяхното отстраняване“, посочи той.

 

 

"Много приятно изнанадан съм от този избор", обяви Първанов Според него броят на участниците във вота, провел се без никаква агитация и реклама, показал, че има партия АБВ.

„През последните седмици диалогът в управлението на държавата бе възобновен. Контактни групи от АБВ и ГЕРБ започнаха дискусии по дневния ред в държавата и важни реформи, като тази в съдебната власт. Големият въпрос обаче е за политиките.Имаме остри критики към политиките, които се прокарват в сферата на външните работи, отбраната и  енергетиката. Не сме доволни от темповете с които се реформира здравеопазването“.

Това заяви по-рано  в ефира на bTV лидерът на Алтернатива за българско възраждане и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, според когото евентуалното оттегляне на АБВ от изпълнителната власт в момента  ще създаде условия за комфорт на тези, които работят слабо. „Защо ние трябва да изтеглим един силен вицепремиер, министър, който  си свърши работата убедително, да не кажа перфектно.

Ивайло Калфин е сложил на масата четири пакета законопроекти свързани с пенсионната реформа, с почасовото заплащане на труда и други. Защо ние трябва да изтеглим добрия, си.ния, убедителния министър и тези няколко силни наши представители в изпълнителната власт и в същото време да дадем комфорт на тези, които работят слабо или не правят нищо. Нашата идея е да поискаме ремонт на кабинета“, посочи той.

Георги Първанов коментира и вътрешните избори за председател на АБВ. „В този вот участваха над 25 000 души, от които над 10 000 са реално членуващи в Алтернатива за българско възраждане. АБВ макар и нова  формация, макар и малка в очите на някои, показа особено на лявото политическо пространство, че може да има пряка демокрация. Ефективна пряка демокрация“. Без да разкрива резултатите, той заяви, че дори и да бъде преизбран, това ще е последният път, в който ще бъде водач на партия.

В страни от темата Първанов отговори на въпрос свързан с възможностите за предизборно партньорство преди предстоящия местен вот. По думите му АБВ е готова на равнопоставено  сътрудничество с партии от лявото политическо пространство включително и БСП. Според него подобно партньорство може да донесе на левицата успех, както на местните така и на президентските избори догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1313

    0 0 Отговор
    ле ле Гоце е като бай Тошо бе
  • 2 Борката от Банкя

    0 0 Отговор
    Гоуем цирк!Иди си ,дойде си!
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Със или без зъби, пак е той :)
  • 4 овчарчето калитко

    0 0 Отговор
    агент гоце отдавна е марионетка в ръцете на болшевишките си вождове от москве и прави каквото му наредят за да си оправдае рублите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове