Last news in Fakti

27 Април, 2015 13:36 1 112 9

Инвестиции в армията трябва да отговарят на стандартите на НАТО

  • росен плевнелиев-
  • кснс-
  • армия-
  • нато

БСП и Атака не подкрепиха темата

Инвестиции в армията трябва да отговарят на стандартите на НАТО - 1
Снимка: БТА

Отбраната и въоръжените  сили са стратегически приоритет на страната ни. Това заяви Росен Плевнелиев след днешното заседание на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС). Той подчерта, че по темата е имало широко политическо съгласие. БСП и „Атака“ обаче не са подкрепили този документ.

Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност, заяви президентът.

„КСНС обсъди състоянието на въоръжените сили в страната и перспективите в развитието им. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникването на нови кризи“, заяви Плевнелиев.

По думите му, отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на страната ни, а българската армия неведнъж е получавала високо признание по света.

Поехме да изпълним 55 цели, съобщи още той и посочи, че страната ни ще отговаря на изискванията на членството в НАТО и ЕС.

Според становището на КСНС, неосъвършенстването на въоръжението на една от членките на алианса се отразява и на целия съюз.

Способностите на НАТО се базират на способностите на държавите членки. На срещата на върха през 2014 г. бе постигнат консенсус и всяка от страните членки, трябва да достигне до 2 на сто от Брутния си вътрешен продукт за развитието на армията.

Предприети са действия за разработка за нови стратегически документи, заяви още президентът. Министерски съвет следва да разработи нов план на развитие на армията, като трябва да се намали технологичното й изоставане.

Въз основа на изнесения доклад, Плевнелиев съобщи и препоръки, които следва да бъдат направени. По думите му, Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание за обсъждане Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България, а изпълнителната и законодателната власт да осигурят ненамаляването на средствата за отбрана. Трябва да има и план за развитие на въоръжените сили, а бъдещите инвестиции трябва да отговарят на стандартите на НАТО.

"Намираме с е в труден период, но за мен е чест да сме заедно, с парламентарно представените партии и да взимаме заедно отговорни решения", каза в заключение Росен Плевнелиев.

Позволете ми да ви запозная със становище и предложение за КСНС относно развитието на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност. По този документ има широко политическо съгласие, постигнато на приключилия редовен КСНС, с изключение на  БСП и ПП „Атака“, които не са част от решенията и документа.

Ето и пълният текст на речта на президента:

"Консултативният съвет за национална сигурност обсъди състоянието на Въоръжените сили на страната и перспективите за тяхното развитие, в контекста на динамично променящата се среда за сигурност. Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешките права и свободи. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност.

Отбраната и Въоръжените сили са стратегически приоритет на държавата. Членството на страната ни в Организацията на Северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Като съюзник сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в съюза, които са насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност.

Способностите на НАТО, като отбранителен съюз, се базират на способностите на държавите членки. Ако един или няколко от членовете на Алианса не усъвършенстват своите отбранителни способности и не изпълняват своите отговорности, това се отразява на сигурността на целия съюз.

След влизането на Република България в Алианса през 2004 г., страната ни пое ясни съюзнически ангажименти. Българската армия не веднъж е получавала високо признание за своето участие в международни мисии и операции на НАТО по света. В съответствие с пакет Цели за способности 2013 на НАТО, като принос към колективната отбрана до 2028 г. поехме отговорност да изпълним 55 Цели, включващи подготовката на 50 формирования. Това налага Въоръжените сили на Република България да постигнат приетите цели на способности, за да бъдат оперативно  съвместими с армиите на нашите съюзници.

На Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. приехме План за готовност за действие, с оглед разрастване предизвикателствата пред демократичната общност. Това е най-значителното подсилване на колективната ни защита от десетилетия насам, която обезпечава сигурността на всички съюзници. Планът от Уелс цели да подобри готовността и ефективността на нашите Въоръжени сили и да възпира заплахите, откъдето и да идват те.

На срещата на върха през 2014 г. бе постигнат консенсус да се спре тенденцията на съкращаване на инвестициите в отбрана, а в рамките на едно десетилетие, т.е. до 2024 г., всяка от страните-членки да достигне ниво на бюджета си за отбрана 2% от Брутния вътрешен продукт, като от тях 20% са инвестиции за модернизация. Тези два параметъра са сред най-важните количествени и качествени измерители на приноса на отделните държави към колективната отбрана на Алианса.

Планът за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. изтече. Извършва се нов преглед в отбраната относно способностите на Въоръжените сили. Предприети са действия за разработката на нови стратегически документи.

Разработената от Министерството на отбраната „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България е необходимо да се обсъди и приеме от правителството и 43-то Народно събрание във възможно най-скоро време. На нейна основа Министерски съвет следва да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България. Предложените в Програмата приоритетни проекти за модернизиране на отбранителните способности следва да се насочат към намаляване на технологичното изоставане на нашата армия и повишаване оперативната съвместимост със съюзниците.

Членовете на КСНС подкрепят принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана като процент от БВП спрямо нивото от 2014 г. и плавно увеличаване за достигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие. Те се обединиха около разбирането за важността на изпълнението на произтичащите за Въоръжените ни сили задачи от приетия на Срещата в Уелс „План за повишаване на готовността за действие на НАТО“.

Въз основа на изнесения доклад и изразените становища,  Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“.

2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

3. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Искам да благодаря на всички членове на Консултативния съвет за национална сигурност за тяхното отговорно отношение към Българската армия и перспективите за нейната модернизация и въоръжаване. Намираме се в труден период, рекорден на брой са външните и вътрешни кризи, но за мен е чест да работя заедно с представителите на парламентарно представените политически сили, и с опозицията и с представителите на управляващите в Народното събрание, с правителството, за да можем да взимаме такива отговорни решения, а надявам се, в скоро време те да намерят и своята реализация. Предстоят много дебати на парламента, приемане на Програма и План, те ще бъдат конкретни и ясни. Днес ние приехме принципи, които ще помогнат да стъпим на здрава основа."

Факти.бг припомня, че на заседание днес БСП напуснаха преждевременно, тъй като не били съгласни с решението, с което се планирало да се излезе след заседанието. Те не са склонни да приемат извеждането на един сектор като приоритетен пред всички останали. „Атака“ пък изобщо не се явиха при президента.

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бийн

    1 0 Отговор
    Нещо умно ли казах, или намерих някакъв шаблон в бюрото си.
  • 2 kem

    0 1 Отговор
    Приоритет е здравеопазването, г-н Президент.
    Приоритет е образованието, г-н Президент.
    Приоритет е повишаването на жизненият стандарт, г-н Президент.
    =
    Изобщо армията не ни е приоритет. Кой ни заплашва г-н. Президент?
    Или някой иска да воюва от нашите територии?
    Защо обслужваме чужди интереси, г-н. Президент?

    Коментиран от #4

  • 3 Rogi

    0 0 Отговор
    Правилно,да гледат хората а не армията и без нея не може,но
    всички които искаха да ни превземат,отдавна са го направили
    икономически.
  • 4 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "kem":

    Добре е че споделяш личните си приоритети,остава да намериш и парите эа материалиэирането им.Само не раэчитай на моите данъци плийэ:)

    Коментиран от #9

  • 5 танашиба танахака

    0 0 Отговор
    каква армия,какви военни,какви 5 лв-армия НЯМА, ако обяви една мобилизация хич да не разчита на мен-аз не съм избирал президент който обслужва чужди интереси,да си събира американци
  • 6 реформатор на деформаторите

    0 0 Отговор
    Г-н президент, приоритет в България не е армията , а хората. Хората, които вие неуморно съсипвате. Със:::::
    лихви върху влоговете от 1000лв
    Увеличаване на пенсионната възраст
    Назначаване на външен за България министър, външното на който е външното му управление/ дистанционно от Щатите/. Резултатът- скарахте ни / Вие и той / с Русия,
    Дръпнахте 16 000 000 000 млрд, които ще изплащат и децата на децата ни
    Увеличаване на цената на тока
    Ще го компенсирате с ползи за големите и чуждестранни фирми::::
    Задържане на плоския данък
    преференции за дънди прешънс и сие
    преференции за чуждите медодобивни компании на наша територия
    нови американски бази
    допускане на американски войски и техника на наша територия
  • 7 Я бада баду

    0 0 Отговор
    Защо все Каишков е все първият в окопа а в последствие и пред попа?
    Който взема решенията вместо нас, той да влиза в окопа.
  • 8 Да бе да

    0 0 Отговор
    Ами да, така както гарантираме на американските ТЕЦ-ове изкупуването и то на силно завишени цени на произведения ток, така ще гарантираме и увеличаване на бюджета за въоръжение. Нали няма чак толкова гламави хора, че да не се досещат кой ще бъде доставчика на оръжия и военна техника? Аман! Тази държава има проблеми не с финансите, а с продажните душици, които я грабят по всякакви начини. Всъщност приоритета на политиците трябва да е само един - осигуряване на добър жизнен стандарт. Всичко останало ще се нормализира по съвсем естествен път - и престъпността ще влезе в някакви поносими граници, и пари за здраве, образование и пенсии ще се събират повечко. Само да има кой да ги разпределя правилно, разбира се. Да се завират в защитените си жилища и в частните си "бизнеси" всякакви твари, взели се прекалено на сериозно през последните години.
  • 9 fdf

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    А за армията откъде ще вземат пари бе зелена главо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове