Last news in Fakti

27 Април, 2015 18:01 999 1

СБЖ против намалението на ДМС в БНР

  • сбж-
  • против-
  • намалението-
  • дмс-
  • бнр

Съюзът се обявяви срещу финансовите и кадрови рестрикции и на колегията в радиото

В декларация до медиите, Съюза на българските журналисти (СБЖ) се обявява срещу финансовите и кадрови рестрикции и на колегията в БНР. Те настояват да не се предприема никакво намаление на средствата за допълнително материално стимулиране (ДМС)

Ето и пълния текст на декларацията:

„Управителният съвет на Съюза на българските журналисти (СБЖ) изразява своята загриженост по повод усложнената ситуация в Българското национално радио и обявеното решение на ръководството на обществената медия, мотивирано със спазването на разпоредбите на чл. 48, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и във връзка с писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на Министерството на финансите.

Заставаме категорично зад позицията на членовете на дружествата на СБЖ в БНР и техните искания:

1. Да не се предприемат никакви рестрикции – финансови и кадрови към радиоколегията, която е ангажирана пряко с производството на радиопрограмите и съдържанието им. Напомняме Ви, че националната медия получава своята държавна субсидия за производството на медиен продукт.

2. Оставаме учудени от факта, че съотношението между хората, произвеждащи радиопродукцията и останалите служители на БНР е повече от 1:3. В този контекст настояваме категорично да не се предприема никакво намаление на средствата за допълнително материално стимулиране /ДМС/, още повече, че това би било и грубо нарушение на чл.27 и чл.28 от КТД.

3. Да не се намаляват разходите за хонорари /по извън трудови правоотношения/ на творческите екипи от ефира и продукциите, тъй като това би довело до демотивация и спадане на качеството на работата.

4. Да се оптимизира числеността на административните и помощни структурни звена на БНР.

5. Настояваме за спазване на текстовете в КТД, като напомняме, че представителите на СБЖ са партньори, които участват равнопоставено в управлението на медията.

6. Изискваме от ръководството на БНР да ни информира за извършените назначения, както и да ни предостави отчет за приходите и разходите на обществената медия за периода от началото на мандата на настоящото ръководство до момента.

Съюзът на българските журналисти настоява Кодексът на труда и КТД да бъдат прилагани и спазвани в цялата им пълнота. СБЖ ще продължи да отстоява всички права на журналистите и ще се бори за достойно заплащане на техния труд, съответстващо на високия обществен авторитет и социално значима роля на журналистическата професия в съвременното демократично общество. Тази наша кауза е залегнала в основата на проекта за Закон за защита на професионалната журналистика в България, подготвен от Съюза на българските журналисти, който след обществено обсъждане ще бъде внесен в Народното събрание на Република България.

Съюзът на българските журналисти като пълноправен член на Международната федерация на журналистите ще информира нейното ръководство за предприетите стъпки в защита на журналистите в БНР.

Настоящата декларация на СБЖ, която е в подкрепа на исканията и позицията на членовете на нашите дружества в БНР, е мотивирана от желанието ни в диалог да работим за отстояването на авторитета на журналистите и Радиото - медийния лидер в ефира на България.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъъъъ

    0 0 Отговор
    щнгч в тс мнм-е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове