Last news in Fakti

28 Април, 2015 08:00 8 014 38

Българите в топ 3 на нежелаещите да работят

  • българи-
  • работа-
  • 141014

Страната ни се нарежда в челната тройка на Европейския съюз по показателя за дял на хора, които са в трудоспособна възраст, но не търсят работа. Това става ясно от последния анализ на европейската статистическа служба Евростат, цитирана от в. Труд.

Според данните българите, които биха могли да си намерят работа, но не го правят, през 2014 година са били 7,6%, или 257 хил. души при средна норма за ЕС от 4,8 на сто. По този показател пред нас са само Италия с 13,6% и Хърватия с 9,6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даскал

    5 0 Отговор
    ако дадете същите заплати и заплащане като в българия на която и да е държава в ес тогава на сто процента никой няма да се хванат на работа

    Коментиран от #2

  • 2 ГаФС

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "даскал":

    Натално сум ЗА!
  • 3 ти от нищо не разбираш

    1 0 Отговор
    това са пълни глупости
  • 4 танашиба танахака

    3 0 Отговор
    те които искат да работят,работят за пари и то извън България.м...лите чакат помощи-за кво да работят щом държавата е майка за тях и мащеха за българите
  • 5 Тони

    0 0 Отговор
    Ако човек е питал на десетки места за работа и на всякъде му отказват, това означава ли, че не търси работа?
    Спрете да вярвате на статистически глупости. На запада правят статистика дори по колко килограма аката хората. Да не споменавам и факта, че много хора работят в сивия сектор. Изобщо пълни глупости.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    А може ли паралелно със статистиката на желаещите да работят във всяка държава да има и статистика на заплащането. Мисля че това ясно ще обясни защо тоя анализ е пълна глупост.
  • 8 коко

    0 0 Отговор
    Време е да се говори за заплащане не само за работни места.
  • 9 Гост

    0 0 Отговор
    Българите в топ три нежелаещи да работят за умопомрачаващата заплата от 350лв. Да дойдат германците да работят за тази чудна оферта.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    Стига сме се обиждали на гърци, българи, турци, сърби, руснаци, американци и т.н.Всички сме хора на този свят и трябва да се гледаме с добро, защото сме за малко на земята а се приемаме много насериозно.
  • 12 comment

    0 0 Отговор
    Германец дали ще се изгърби от работа за 200 евро месечна заплата, а?!? Или французин, италианец, или какъв да е друг?
  • 13 Кофти

    1 0 Отговор
    Българите или ромите??????
  • 14 Едикой си

    2 0 Отговор
    От 25 години ни убеждават че сме мързеливи..
    Писна ми от разни хрантутници дето се мислят за бизнесмени...а в случая са си най-обикновени робовладелци...които ти обясняват че не си си изпълнил "надника".
  • 15 любител

    0 2 Отговор
    Драги коментатори, проблема е в нас...

    Няма как това да е оправдание, че разбираш ли германците или французите нямало да работят за нашите заплати?! Ще работят (те и сега работят на ниски заплати - някой от тях), но тук трябва да се обърне основно внимание на социалният статус и най-вече на това какво може да предложиш в замяна на тази заплата.
    Съгласете се, че повечето младежи (има и на по 30+), са супер необразовани (въпреки, че имат "някакво" висше) не им се работило за без пари пък искат да карат само мерцедеси и бмв-та.
    Не знам какво чакат да им предложат шефско място без качествен опит?!
    Винаги се почва от някъде и началото е винаги смотано и не толкова добре платено - ТОВА Е В ЦЕЛИЯ СВЯТ!
  • 16 майна

    0 0 Отговор
    ами те като ,че откриха топлата вода-то и българи и роми ходят в чужбина за да не работят и да получават помощи . дори са нагли взимат помощи и ходят по почивки в БГ
  • 17 Joan

    0 0 Отговор
    При подходящи стимули българите биха работили повече. Така е, защото сме много по-работливи от други народи, но непрекъснато ни се внушава обратното.
  • 18 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    тази статия подкрепя работодателите и нищо повече-В Румъния ходили ли сте-а отидете да видите как се кандидатства за работа ,какво е отношението на работодателя към кандитата,Каква Стартовата заплата и дали има лъжи и измами от работодателя към работника.
    Не вярно че българина ,дори рома е мързелив-заплащането трябва да бъде на нужното ниво-а не наръба на глада,работа трябва да има -фирми които да дават и да плащат и да уважават работника...
    Проерете ги тези неща и тогава пускайте такива статии.
    Не може 1 милион работещи да работят и да издържат 6 милиона,и всички млади хора да бягат от тука и да работят и да живеят достойно по чуждите държави.Кой иска да си бяга от Родината-вие журналистите сте много важни и да внимавате какво пишете,какво разследвате и да не сте корумпирани и обслужващи властта -която и без това прави 25 години геноцид над българският си народ.
    Сит на гладен не вярва-за съжаление-но трябва-защото народа е на ръба и гладен и най вече разделен по етнос и религия-което е опасно не само у нас ,но и по света....
  • 19 W222

    0 1 Отговор
    ОТ ТЕЗИ 257 ХИЛ.ЧОВЕКА 150 ХИЛ.РАБОТЯТ НО КАЗВАТ ЧЕ НЕ РАБОТЯТ ЗА ДА МОЖЕ ДА НЕ ПЛАЩАТ ДАНАЦИ.ТАКАВА Е И СИТУАЦИЯТА СЪС 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО КАЗВА ЧЕ УЖ ВЗИМА МАЛКО ПАРИ ЗА ДА МОЖЕ ДА НЕ ПЛАЩА ГОЛЕМИ ДАНАЦИ.СПОРЕД МЕН ВСИЧКИ ЛЪЖАТ ЧЕ ВЗИМАТ МАЛКО ПАРИ ЗА ДА ПЛАЩАТ НИСКИ ДАНАЦИ.АЗ НЕ ПОЗНАВАМ ЧОВЕК КОЙТО ДА ЗИМА ПОД 500 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
  • 20 Мързелан

    0 0 Отговор
    Авторчето,
    Прочети коментарите на хората и ще разбереш,къде е истината!
    Те нито са глупави, нито мързеливи! Те просто не искат повече да
    ги мачкат за без пари. Искрено се радвам,че народът ни бавно но сигурно започва да цени труда си."Бизнесът не можел да намери специалисти"-ами не може, щото карат тия дето им изкарват милионите да опъват жили за по 3-4лв. на час!
    По- находчивите заминаха, по-невзискателните останахме!
    Това е...
  • 21 TO6E

    0 1 Отговор
    Мисля че класацията си е ОК но заглавието е тотална глупост,естествено че няма да искат да работят за 350 лв,дали някой от написалите гръмко "МЪРЗЕЛИВЦИ" би работил за тази сума?
  • 22 лондон

    0 1 Отговор
    500-600 лева са мизерни, едвам стигат за храна, да не говорим, че повечето фирми осигуряват на минимална заплата.
    За какво да работят, по добре да имигрират, в България няма бъдеще и става още по зле!
    Останаха само некадърниците и мошениците, нормалните хора избягаха.
  • 23 Иво

    0 1 Отговор
    Когато някой от тези работодатели, които мърморят и твърдят , че сме мързелива нация, поработят за минимална заплата и с нея да издържат 2 деца, тогава да видим дали менинето им няма да се промени. Но нали знаете "на чужд гръб и 100 тояги са малко"
    Аз отдавна съм решил за себе си- живея в България и си знам цената - имам щастието да работя в попирще, където такива като мен сме единици. Не един и два пъти са се опитвали да ме купят и като си кажа цената и отсрещната страна прехапва барлата.....Като искате кадърни и образовани хора да ви движат бизнеса и да ви изкарват милиони, ще си плащате както е подобаващо, драги работодатели. Иначе щв си останете вечните мрънкачи....
  • 24 Edin Bulgarin

    0 1 Отговор
    Последната ми заплата в цех Пирос гр.Сандански плюс платени два дни отпуск е в размер на: 345лв... Да го д.ха България ! ЕМИГРАЦИЯЯЯ ! ! !
  • 25 Обикновен служител

    1 1 Отговор
    Работодателите ни са боклуци, хора!
    На гърба на нископлатените си служители и разни тънки измами станаха милионери!
    Да не мислите, че не могат да дават по-големи заплати, могат, но такава е уговорката, народът да се мачка, групово от всички!
    Така ще има повече за тях!

    Коментиран от #26, #29

  • 26 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Обикновен служител":

    Абс си прав-в БГ е така.А ти що досега не си отишъл в Русия да работиш при тамошните работодатели?Там при др.Путин такива "мачкания" не минават!
  • 27 Абрам Ваншайн

    0 0 Отговор
    Уважаемые! Низкая зарплата характерна кругом. В России средняя зарплата всего 300 евро. И это у 90 % работающих. Все остальное достается жуликам и ворам.
  • 28 тошибиян

    0 0 Отговор
    като работите за 600 пари правите така 4е фараоните да стават все по богати и богати както виждате ве4е се наройха масово новите лимузини на мерцедес и алди говоря за коли с 600кс и 150 000 евра и това в бедна бълхария ...така 4е по добре не работете щото с мизерните заплати правите богатите само още по богати
  • 29 Кобрата

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Обикновен служител":

    Точно това е истината! Всичко е отдавна планирано, да се смачка народа и да се затапят хората още от момента, в който започват средното си образование. Те това искат да затапят хората, защото прост народ лесно се управлява. Затова учебниците на сегашните ученици са пълни с глупости, а от министерството на образованието мрънкат, че децата нямат знания. Ами как ще имат след като не ги учат на практични неща, а учат безполезни глупости и от една ранна възраст им убиват желанието за учене, а от там всичко върви по веригата и бизнеса се оплаква, че няма квалифицирани кадри. Още от преди 20 години е направен план да се срине българското образование и всичко е постигнато и работи. Сега иска само чакане и след 50 години България ще е под чуждо управление, а българите ще са малцинство пръснати по света като цигани...тъжно ми е, че го казвам, но това е истината
  • 30 ГАДЕН РАБОТОДАТЕЛ

    0 0 Отговор
    Здравейте!Искам да попитам всички експерти по темата:
    1. Кой ИДИОТ държи гладна кокошка, която му снася яйца?
    2. Като съм толкова добър в професията си, защо не си отворя фирма? Ще си плащам наема, осигуровките, данъците и ще имам мнооого пари.
    3. Колко от пишещите са се съгласили да работят на% от изработеното? БЕЗ МИНИМУМ. Колко от Вас са готови да работят по 18 часа и в края на месеца да вземат заеми за да платят заплатите на работниците?

    Мога да напиша 100 страници, но не виждам смисъл.
    ЛЕСНО Е ДА ТЪРСИШ ВИНАТА ВИНАГИ В ДРУГИТЕ.

    Човек съди за себе си по това, което чувства, че може да направи.
    Хората съдят за човека по това, което е направил.

    Нямам време за повече коментари. Ще се радвам, ако някой от авторите с много свободно време се замислят и насочат енергията си в положителна посока.

    Коментиран от #35

  • 31 W222

    0 0 Отговор
    ТОВА ЧЕ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО КАЗВА ЧЕ Е БЕДНО НЕ ЗНАЧИ ЧЕ Е ТАКА.ОТ КОМЕНТАРИТЕ ИЗЛИЗА ЧЕ 70-80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО РАБОТИ ЗА ПО 350-400 ЛЕВА КОЕТО Е ЛЪЖА ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ ГОЛЕМИ ДАНАЦИ.ЗА МЕН 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО УКРИВА ДАНАЦИ И ЗАТОВА СЕ ВОДИМ ЧЕ СМЕ НАЙ БЕДНИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 христо христов

    0 0 Отговор
    кои са работодателите в момента...бившите,всички ги знаем....но нали и те са се учили тук...демек нищо не научили...нямат практика като шефове в пазарна икономика....имат право на грешки,стига да не прекаляват с грешките....всъшност в бг никога не се е вземала по голяма заплата от сега,като я обърнем в чужда валута....просто избързаха с повишението на цените...но и това има край в европа...ще ни залеят с евтини стоки....така че краят е близо...държавата фалира с ускорени темпове....
  • 34 този

    0 0 Отговор
    Това авторче е крайно неорентирано!!!По добре да не пише повече,а да се хване да поработи нещо което може! А ако не може да си намери работа без връзки аз ще му помогна! Ще му подам ръка като го уредя на стр.обект като общаче за 20-тина лева на ден.Тогава да го видим след един месец (дали ще издържи и 5 поредни дни) какво ще мисли за тази статийка!
    Сигурно и той ще напише остричък коментар срещу нея!
    Ха Ха важно е от коя страна седиш на барикадата и на къде гледаш.
  • 35 Аз

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГАДЕН РАБОТОДАТЕЛ":

    Теоретично си прав. Кофти обаче, че BG реалността в над 90% от случаите се разминава с теорията и логиката на твоите разсъждения. Защото:
    1. Има прекалено много идиоти с прекалено много гладни кокошки под тях. И им е се през оная колко гладни са кокошките, защото в най-обшият случай идиотите не са собствениците, а просто едни надзиратели, наети да не се налага да се усмърдява собственика на кокошкарника.
    2. Има много професии които са зависими и е невъзможно да се практикуват самостоятелно като отделен бизнес. Хората , макар и отлични специалисти в своята област, реално са зависими от много външни фактори и могат да са максимално ефективни единствено в среда, която не могат сами да си създадат. Тези среди се унищожиха последните 25+ години - това е трагедията. А с тях опита и приемствеността на поколенията.
    3. Хайде, моля те забрави за търговията малко и си представи, че % заплащане и таргетирането са приложими само там, където има парично/количествено изражение на приложеният труд. А ако се налага да работиш по 18ч. , да теглиш кредити за заплати и това продължава повече от няколко месеца, година, две, три и не можеш да си стъпиш на краката в този период, значи просто или не си за тази работа или планът ти за развитие е грешен.
    Недей да пишеш сто страници, всичко може да се обори и всичко е въпрос на гледна точка. Пак казвам - Прав си! но в частен случай, неприложим в повече 90 % от професиите.
    Вината е смесена, на работодателите които умишлено държат ниско ниво на заплащане, на работниците които се съгласяват с това, но основната вина е на политиците , тези в "Народното събрание", защото години наред единственото което правят е да крадат и съсипват всичко, вместо да правят основното за което са избрани - да създават условия за развитие и на работодателите, и на работниците. И пак се стига до там, че последните двама са си виновни, че ги търпят тези кърлежи да им смучат кръвчицата, вместо да ги размажат от протести както е навсякъде по света: в нормалните държави с нормално заплащане и нормален живот.
    А това което остана в БГ основно са "специалисти-бояджии", които си мечтаят и си вярват, че ще намерят някой балък да им прати пръднята на цена на боя металик :)....последно и спирам: Когато влезеш в jobs.bg и селектираш провинциален град, защо първите обяви са за позиции в София или в други далечни градове? Толкова ли от 2 млн, не може да се намери кадърен кадър? - отговора на въпроса ще ти даде отговор на това, доколко е адекватно заплащането като цяло в БГ :)
  • 36 Deathless

    0 0 Отговор
    Всичко е до мотивация. Аз съм на 23 години и започнах работа февруари месец 2014, още не бях завършил бакалавър. Сега уча магистратура по ускорена процедура (най-тежкия възможен вариант) и отделно си работя по специалността на 8 часа. Това всичко обаче е мотивация, просто исках нещо твърде силно и го постигнах.
  • 37 marek

    0 0 Отговор
    платени .........26 години правите геноцид вархо бьлгарския народ...........марзеливи ли? идва...време разделно......тогава ще излезне истината..........кои го разбира ще го разбере......а кои не....или е малоуник или е от мрасниците...........
  • 38 marek

    0 0 Отговор
    прочетете историята на Бьлгария......имало е изедници но са свьрвали или с коршум или с бомба или на някои оправнитси са им резали рацете.........ще доиде такова време,,,,,,,,,,,,,и всеки ще си плати......даже и продажните жорналисти,,,,,,,,,,,,,,,,,а такива 99%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове