Last news in Fakti

28 Април, 2015 09:30 9 767 57

Срам за стогодишната ни авиация, ако друг охранява въздушното ни простраство

  • авиация-
  • срам-
  • въздушно пространство-
  • охранява

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Пред БНР ген. Михов заяви, че това би било срам за 100-годишната ни авиация. За да не се стига до крайната мярка, призова за актуализация на бюджета и предложи:


Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства, на цялата ни нация средства, за модернизиране на трите вида въоръжени сили. За мен балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация.
 
Българските авиатори са способни бързо да се приучат и на МиГ-21, а много от тях още пазят подготовката си. 
 
Ген Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника. Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.
 
Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба.
 
Ако доверието към Българската армия се разклати, то е явно, че един от главните устои на държавата вече е рухнал и атрибутът на държавата - наличие на въоръжени сили и способности, вече са под угроза за цялостното държавно устройство за в бъдеще.
 
Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къртица

    5 0 Отговор
    Вместо скъпи самолети на старо, да инвестират в ново съвременно ПВО. Самолета освен луда цена има и поддръжка, тя е най-тежка. Дори да ни подарят самолети, поддръжката е заробваща. В пъти по-евтино е покупка и поддръжка на ПВО. Пример - Донбас няма авиация, но има силно ПВО, резултат - не прехвръква нищо украинско, освен някоя гарга.
  • 2 Гост

    3 1 Отговор
    Ще стане май като с винетките - плащаш за винетка и караш по лоши пътища и за ремонти плащаш. Нали данъците са изчислени, за да може да се поддържа армия.

    Не е срам, че ще се плаща друг да ни охранява. Срам е демагогията, с която се представят нещата и поголовните кражби във всички сфери и по всички етажи. Ако ще и индианци с копия да ни охраняват - пет пари не давам за тази държава, която гледа да ме омерзи и затрие всеки ден.
  • 3 Българин изчезващ вид

    6 0 Отговор
    25 годишно управление на идиоти докарва България до това положение, а българите са вече застрашен от изчезване вид.
  • 4 долна провокация

    4 0 Отговор
    Вие разбирате ли,че това е целта?Да няма авиация,прочетете историята,нашата авиция е от 1-вите и са професионалисти. Разбирате,че изчезне ли авиацията пътя за ислямистите е отворен и изчезва държавата ? И да бъда по-точен,изчезват ако не държавата българите в нея,остават само мангали,резани и ислямисти,заменят ни с черни човечета...Украйна дават за пример...смешници!Югославия помните ли?Там имаше ПВО,руско при това,качествено.Силата на една държава се мери по авицията.Бедни,тесногръди,завистливи простаци...Ако зависи от вас ще се скриете и ще оставите хората да защитават дома и семейството си с камъни и пръчки.Българина не може да бъде върнат назад в еволюцията и да стане пигмей.

    Коментиран от #5

  • 5 хора мислете

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "долна провокация":

    каква история да четем бе.Хора стегнете се не живеем в историята а в 2015та година.Държава като нашата не може да си позволи дори и да мечтае да притежава и подържа бойни самолети.То един цивилен самолет и то правителствен не може да подържаме какво остава за бойни.Тва е няква малоумна грандоманщина от рода на 15км тунел част от магистрала Струма или нов национален стадион за 50 000 човека и не на последно място парламент с 240 свине.Нашата държава е прекалено бедна и слаба да си позволи всичко това.
  • 6 Кумчо

    1 3 Отговор
    Дали многоуважаваният генерал знае, че и въздушното пространство на богата Швейцария се охранява по договор от съседни страни ?
    Най-добре за военните, разбира се е да влагаме финансови средства непосилни за българския бюджет както беше при социализЪма - няма банани и дънки, но има авиация и огромна за България армия, която бдеше денонощно да не ни нападне НАТО, СЕНТО и СЕАТО ! Сега кой ще ни напада, като сме член на НАТО ?
  • 7 AAZ

    4 0 Отговор
    Кумчо - Турция и Гърция също са в НАТо-то. И кво стана в Кипър?!?!И кво пречи и у нас някой хубав ден Кърджалийско, Делиорманско и пр. да развеят знамена с полумесеци, да направят по един референдум там (справка Крим) и тогава - .ати държавата... Та май нужна ще е авиацията, но както винаги ще го разберем късничко!!

    Коментиран от #12

  • 8 агент008

    4 0 Отговор
    Михов , като станахте предатели и служите на една агресивна организация като НАТО, няма защо да се възмущаваш на сегашното порожение не само в армията, но и в цялата държава!
  • 9 истината

    6 0 Отговор
    Абе толкова ли не разбирате, че има план България да се ликвидира? Толкова ли е сложна да го видите...голяма част от този план е от „Великите сили“ в комбинация с шепа бездарни български подлоги , резултата е на лице! И още по-лошото вече е късно за каквото и да било...това е началото на края , по мое лично мнение! Нито армията ще се оправи, нито образованието, няма кой да ги оправи всичко читаво избяга навън тук останаха само м....ли, пенсионери и прости чалгаджии! Така, че бъдете спокойни.....:) Даже все се мисля, че е по добре да свършва агонията и някой да ни взима, поне да започнат да се случват някои положителни неща....
  • 10 Дядо Поп

    6 1 Отговор
    Не може да имаш силна армия ако нямаш силна иконо-
    мика.За нашата икономика би подхождало ВВС да се
    въоръжи с делтапланери ,парапланери и тия костюми
    за летене от пропасти,те поне са без гориво.А сухо-
    пътните войски с модерни прашки с лазерно насочване.
  • 11 Кумчо

    1 4 Отговор
    Към AAZ:
    Гърция като отделя най-голям процент за военни нужди в ЕС и поддържа повече от нашите 5 самолета да не би да се справи с турската армия и авиация по време на Кипърската криза ?
    Или нашего брата като запаше чифте пищови на голия си тумбак и удари две ракии в кварталното гаражче-кръчма ще шашне света и в частност Турция ?
  • 12 истината

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "AAZ":

    КЪМ ААZ , само ще ти кажа нещо, явно изобщо не си в час какво става в България, евентуално ако си от София си ходиш по моловете и си мислиш, че навсякъде е така....в Кърджалийско отдавна Българите са застрашен вид, и не само там! Там в момента България е само на лист хартия фиктивно! Влизаш в болницата, турци лекари, спира те полицай турчин, влизаш в съда и ти казват Боюрум.... там Българи няма почти, и във всеки един момент когато пожелаят ще се отделят въпроса е дали имат интерес да го правят... но ако го напрявят тогава нито Плевньовицата, нито Боко нито който и да е ще спасят положението, само ще мънкат като сливи пред камерите и ще се скрият в миша дупка. Там никой дори няма да се противопостави, просто няма кой :) влез малко в действителноста стига молове и чалга!
  • 13 ярослав станчев

    2 0 Отговор
    За съжаление е прав ген. Михов.Но за още по-голямо съжаление и той е допринесъл с нещо за тази трагична ситуация.Сега вече се освести от собствените си грешки и го изби на съвест,но е мнооого късно.Разрухата на държавата е факт,но още не е завършила.Наличието на американски бази,чужди войски,липсата на наша армия и държавническо мислене е само началото на края,както е писал по-надолу един човек.Пълната колонизация почти приключва.Молете се само господарите да са я чичо Сам,я ЕС,че ако пак дойдат чалмите,повече няма да има кой да ни освобождава.
  • 14 тошибиян

    3 0 Отговор
    Световното загробване от страна на сащ терориста тече с пълна сила....щом е толко на далавера да плащаш и да те охраняват що Путин не се довери на нато и да охраняват и русия муахахахах
  • 15 gost

    2 0 Отговор
    Чета и ми се реве. Къде с такава умряла икономика може да поддържаме ВВС? Тия комунисти не се наядоха с % комисионни от огромните далавери. На гол тумбак чифте самолети, ужасТ. България е бита карта, въпрос на време е да ни разделят и претопят. Еволюцията е показала в природата оцелява по-силния, независимо дали трябва да е редно.АМИН
  • 16 тошибиян

    4 0 Отговор
    В началото бе битълс, после другите рокажиии агенти после тина търнър,майкъл жексън и металистите....дойдоха дънките дългите коси макдоналдс наркотици хаус музика и порно.... левски бил терорист Османското владичество турско присъствие сега викат на вас не ви трябват самолети не ви трабват ракети танкове армия на вас и аец не ви трябва.......викат от сащ и руска тръба не ви требва.....иначе бг била независима а? А що се отнася до комунягите те вече ги няма не ги обвинявайте сега са наследниците им а те нямат нищо комунистическо в себе си осмен потеклото сега те са ционистки американски или англосаксонски агенти как ви е кеф така ги наричайте
  • 17 Кумчо

    1 1 Отговор
    До тошибиян:

    Отговори си сам - Русия с кого е в един военен съюз - със страните от Варшавския договор, които се готвят за отбрана от нея (прибалтийските държави, Полша и т.н.) и каква територия за охрана има.
    Мислиш ли че България може да се сравнява въобще с Русия или караш на принципа чула жаба, че се кове кон и ...
  • 18 Кумчо

    1 2 Отговор
    Абе прав си е тошибян - тъкмо си живеехме в охолна мизерия и след 10-12 години чакане можехме да си купим я Москвич, я Запорожец и за Коледа и Нова Година ни пускаха даже портокали и банани, вдишвахме си с наслада я кремиковските газове, я румънски хлор в Русе и ни почнаха със идеологическата диверсия! Бийтълс и Тина Търнър ще ми пускат! Я да си слушаме ний патриотично Лепа Брена, Анелия, Камелия, Драгана, Петкана и др. чалгаджийки, да се мятаме в ритъма на гюбек-кючека и среден пръст на англосаксонските и юдейските агенти !
  • 19 вермахта

    1 1 Отговор
    А вие ДРУГАРИ ШАПКАРИ, КЪДЕ бяхте, когато комуниста крадеше държавата, 90 - те години, присвояваха държавното имущество, къде бяхте, когато окрадоха банките 97 година, къде бяхте, когато ограбиха за пореден път парите на държавата от пирамидата КТБ???????
    СРАМ, СРАМ другари военни, вие трябва да се срамувате, че докато сриваха България вие си седяхте в канцелариите и си прибирахте паричките, както правите и сега!
    СРАМ не СРАМ, самолети хладилник не пълнят и бомбите не се ядат!!!!!!
    Нямате никакво право да се оплаквате, защото НИЩО не направихте да защитите България.
    Сега претенциите на военните изглеждат нагли, безочливи, като "чифт пищови на гол шкембак"!
    Лежахте спахте, сега "Дайте ни пари"?!
    Ще видите пари на кукуво лято, парите се ИЗРАБОТВАТ, а не летят по небето!

    Коментиран от #22

  • 20 тошибиян

    2 0 Отговор
    разкараха ракетите армията самолетите корабите и сега се готвят да ни заробят тотално агресорите от сащ и нато.......израйл що не се разоражи нали са дружки с нато и сащ?

    Коментиран от #21

  • 21 вермахта

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "тошибиян":

    Абе Швейцария, като няма даже армия да не би да са умрели? За това са най богатата държава в света.
    България дори и да има пари за нови самолети, пак ще ни смачкат, ако не за 5 минути, то за 10 минути, за 5 минути повече бой не си заслужава да се хвърлят толкова пари на вятъра.
    Не е важно да се биеш, а да имаш акъл в главата. За съжаление акъла липсва на нашите управници.
    Военните искат да краднат някой лев, за това надават вой за самолетите.
    Какво ще кажете за летните Кугъри? Знаете ли колко милиона евро загуби България от тази "сделка".
    Всеки иска да краде, ама вече няма от къде!

    Коментиран от #23, #30

  • 22 тошибиян

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "вермахта":

    и какво могат да направат висшите военни?нищо освен да земат техниката и да си я турат у двора........след 1989 и сега конюктурата е такава 4е 1 генерал нищо не може да направи освен да изстреля оръжията който са му под командване и да се застреля нито договори може да сключва между държавите за оръжие нито да финансира или търси заеми в крупни размери и другото което е западните и изто4ни военни промишлености няма да му дадат ама нищо защото не са упълномощени от техните политици за това а техните политици и сегашните тук в бг са едни и същи агенти който както виждате изпълняват мисия на съсипване и разграбване и генералите знаят и виждат това и се възползват и те крадат каквото могат за себе си за да не попадне под оксижена ..такава е конюктрурата сега другари и господин4овци а по долния ми пост исках да кажа 4е с битълс и макдоналдс идва и разпадането на държавата и унищожението на бг като население и раса а пък 4е не сте имали москви4и и дънки и сте се криели да слушате битълс такива като вас явно са били отпадъка които е целял консуматорщина и самите вие докарахте разпада на бг къде цирикахте 45 години стигат аманнн от тази военна служба и старото се уволнява ала бала натам в песни4ката...е те това е цената която се плаща за да има бг да 4акаш за кола и банан и това не е същтноста на живота колата и банана и дънките....сега като ги има в изобилие що бегате и населението се топи?нали има милиони коли нов внос стар внос от цел свет?банани и секви други екзоти4ни плодове?са кат има 4ереши ранозрейки по 40 пари килото пак ли се редите на опашка си купите?или дини за коледа пак ли земате по 5 наведнъж на 9 лв килото?
  • 23 тошибиян

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "вермахта":

    в швейцария световния елит си държи трилионите нали не мислиш че ще допуснат някой да дръзне да ги нападне военно?пък и тя е в сърцето на европа сред богати държави тоест на хубаво и топло местенце е .......пък и за швейцария не те4е план за унищожението нали?т
  • 24 Кумчо

    1 1 Отговор
    А бе бай тошибян я си отговори сам - Израйл, както ти го изписваш, от коя арабска съседна а и несъседна нему държава е признат в каквито и да е граници та да се разоръжава.
    А пък ние с ракетите и армията и самолетите кого плашехме при социализЪма ? Каква беше задачата на БГ армията тогава - да издържи няколко часа срещу небратската турска армия до като кацне братската съветска такава. За това пък пускаха салам кучешка радост веднъж седмично за хора с връзки, а Овенните бяха на специални заплати, пенсии, снабдяване и т.н. за да се прегърнем накрая с нашите врагове ! Кой плащаше всички тези разноски за армията - братския Съветски съюз ли ?
    Прав е Дядо ти поп - при такава икономика и делта планери за БГ авиацията са много.
  • 25 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    пак почнаха мегаломанските щуротии.щяло да е срам друг да ни пази небето щото сме имали авиация от 100 години и сме били първите бомбандировачи на света!!!!ако се купят бойни самолети тва ще са пак няколко милиарда залудо изхарчени парици .нека се види къв наем за пазене ще ни искат гърци или турци да го плащаме и да забравяме за самолети,пилоти горива резервни части и свързаните с тях корупционни практики.парите за бойни самолети ако се дадат за млади семейства или в някой икономически отрасъл ще доведът в пъти по-големи дивиденти за националната ни сигурност!

    Коментиран от #37

  • 26 вермахта

    1 1 Отговор
    Знаеш ли колко е средната заплата в армията? Един редник взима чисто 800 лв без да включвам парите за квартира, дрехи, храна, заплащане за наряди. Един старшина взима 1000 лв плюс. Младши лейтенант стартира на 1500 лв чисто +! По висшите офицери взимат по 2-3 хиляди лева!!!!!!!
    Колко е средната заплата за страната 600-700 лв БРУТО! Махни таксите и остават 500-600 лева чисто!
    Военните имат двойно повече отпуск, пенсионират се по рано, дават им допълнителен отпуск, ако дават наряди. Взимат си болнични, ходят на учения 1-2 в годината, а през останалото време играят карти или спят в казармата, забравих за лафката.
    Не плащат никакви осигуровки!
    Не е зле НАЛИ?
    В сравнение с обикновения работещ и разбит данъкоплатец си живеят живота.
    Кажи ми, защо трябва сега да им купувам и САМОЛЕТИ!?
    Кво повече искат.............
    Викам да им купим поршета, за всеки шапкар по едно порше, да са модерни, щото явно не сме в крак новите технологии.
    Хората едвам си изхранват децата, а те самолети ще ми купуват, по нагли парчета не съм виждал.
    България е имала военни само пред 9 ти септември 1944г., след това всичко приключва.
  • 27 Някой

    5 0 Отговор
    Парите за бойни самолети ще ти трябват за вазелин Деси като дойдат чалмите да ти пазят небето.
    Такъв резил да плащаш на гърци и ли фесове да те пазят не е бил никога.

    Коментиран от #28

  • 28 вермахта

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    А, като вдигнат още тока, на генералите ще им трябва вазелин, щото ще трябва да пазят Парламента!
    Кво ше пазят тия самолети, ти не виждаш ли, че няма държава. Кой ще ги купи, ти ли?
    Последните 25 години, като имахме 2 самолета в небето по спокойно ли ти беше?
  • 29 Кумчо

    2 3 Отговор
    Ей то изглежда че от самолет и под военна фуражка не се виждат ровещите кошчетата за боклук горди българи и гладуващите пенсионери. Какви тук самолети и какви 5 лева бе !
    Швейцарците не са горди като българското гладно племе та съседите им охраняват въздушното пространство.
    Резил да плащаш на други държави ще има ако плащаш повече отколкото на собствените ти Овенни. Колко самолета има турската армия и колко биха били необходими на българската, за да има някакъв шанс да им противостои ? А колко биха били годишните разходи за поддръжката им ?

    Коментиран от #35

  • 30 ярослав станчев

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "вермахта":

    Кой ти каза,че Швейцария няма армия?Кой ти каза,че нямат ВВС?Я вземи прочети малко повече и тогава пляскай по копчетата.Като гледам с какво име си се написал все ми се струва,че поне малко си запознат с материята,ама не би.Точно швейцарската армия е организирана по образец на Бундесфера и ползва масово немска техника-танкове,артилерия и леко оръжие.А за авиацията им какво да кажем– 14 ескадрили военна авиация , в т.ч. 350 бойни и 120 учебни самолета и 80 щурмови и 20 транспортни вертолета.
    На това отгоре всички мъже от 20 до 50 години подлежат на задължителна военна служба,без значение от чин,стаж,служба,вяра.Всички,от чистача до банкера,без изключения.Значи швейцарците нямат грам акъл,щом имат една от най-добре обучените и модерно въоръжени армии в света,така ли?А ние пръкаме от акъл щом вече нямаме армия,нямаме държава и след 50 години няма да имаме и население.
    Как може да сте такива .....,няма да казвам.Заслужавате си робската участ,напълно.
  • 31 Кумчо

    0 4 Отговор
    Г-н Станчев, случайно да си чувал, че швейцарското въздушно пространство не се охранява от тяхното ВВС, а защо ли ? Обсъжда се дали отново Швейцарските ВВС да поемат охраната.
    Тъкмо си много информиран - с колко самолета разполагат турските ВВС и колко ще ни струва да изградим и поддържаме наши еквивалентни, които да са реален отпор на турската армия, а не само да участвуват във военните паради ?
    Май не ни е съдено да си мерим ... с магарето, а камо ли със слона.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Alfist

    0 0 Отговор
    Знаеш ли английски бе: https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Air_Force#Current_status
  • 34 аз

    4 0 Отговор
    Е сега може вече на няколко турски отбори агитките да нахлуят през границата и да ни превземат-няма кой да ги спре!Нали това е целта на управляващите и сърдечната им дружба с Ердоган-да се възроди османската империя."да ни е честито" както казваше един турски герой от сериалите,които непрекъснато дават по всички телевизии.
  • 35 ярослав станчев

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кумчо":

    Кой охранява въздушното пространство на Швейцария?След като алпийците имат 32 изтребителя Ф/А 18 Хорнет и 54 бройки Ф-5 Тигър,кой мислиш им пази небето?Пазят небето си заедно с немски,белгийски и френски самолети.Не са се оставили на хората да им осигуряват въздушното пространство.Разрешават на НАТО да им влиза във въздушното пространство,защото територията им е малка и трудно се извършват маневри за заобикаляне.Ма то по-лесно да изпаткаш някоя тъпня,която ти отърва,вместо да помислиш.
    Както казах,швейцарците не са чак толкова либерални и приятелски настроени,че хептен да си отсвирят защитата на собствената държава.И те са наясно,че не храниш ли своя армия ще храниш чужда,ама нашите продажници го забравиха.
  • 36 Кумчо

    0 4 Отговор
    До г-н Станчев:
    Г-н Станчев, ако немското радио говори "тъпни" и ти си прав и по-добре информиран от тях - жив и здрав да си и да станеш шеф на НАТО !
    Питам те пак, колко ще ни струва да изградим и храним наша българска авиация, която да е адекватен отговор на турската, ако тя въобще ни заплаши ?
    Трябва да задраскаме всякакви пари за пенсии и образование ли ?

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 пич

    3 0 Отговор
    народ, който не храни собствена армия ще храни чужда: това е изписано от временат на дедите ни..но явно политиците ни не са от тоя род....
  • 39 Кумчо

    0 2 Отговор
    А бе пич, стига сте повтаряли разни чужди мисли - МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДНЕС ДА ОБОРУДВА И ИЗХРАНВА САМОСТОЯТЕЛНА БЪЛГАРСКА СЪВРЕМЕННА АРМИЯ, КОЯТО ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА Я ЗАЩИТИ В СЛУЧАЙ НА ВОЙНА ?
    T.e. съществува ли понастоящем реална алтернатива за защита на България по време на евентуален военен конфликт на членството във НАТО ?
  • 40 ярослав станчев

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Кумчо":

    Не се прави на ударен с мокър парцал по главата,човек.Официалните езици на 84% от швейцарците са немски и френски.Има ли смисъл да коментираме повече проблемите на швейцарската отбрана.
    А нашия език е български,а ще се налага да ни пазят българското небе всякакви турско-,гръцко-,англо- и бали ги какви още говорящи.
    Какво повече искаш да сравняваме с Швейцария???
    Както казва един мой приятел,служил като граничар,
    -Наборе,докато сме живи и здрави ще има кой да пази Майка България,родителите и децата ни.От там нататък да му мислят продажните,осрани гъ.ове кой ще ги пази.
    Аз съм ясен,клел съм се под бойните знамена на Българската армия и колкото мога ще служа на България.Вие,либерални лигльовци му мислете на кого ще служите и на кого ще се кълнете.
    Повече нямам какво да кажа,а нема и на кого.
  • 41 Кумчо

    0 2 Отговор
    До ген. Станчев - то ти и личи че си се клел и носил фуражка, но не отговаряш на основния ми въпрос драги - колко ще струва и от къде ще дойдат парите за оборудване и издръжка на самостоятелна българска армия предвид брутния ни национален продукт понастоящем. Това изобщо по силите ли ни е или само си вдигаме лозунги вместо да си вдигаме ракиените чаши.
    Между другото нито в армиите на Варшавския договор нито в НАТО (където България е член не от вчера), пък най малко в авиацията, българският език е международно приет.
  • 42 Шиничи Ясуко

    1 0 Отговор
    Да имаме толкова способни пилоти
    https://www.youtube.com/watch?v=jjaC0ka0xhs,
    и да плащаме на някои да ни охранява.РЕЗИЛ
  • 43 Факира

    1 0 Отговор
    Те и да ни помагат и да не ни помагат тя се си е срамна.
    Въпросът е ако "почука" нежелан гост на вратата да има "кой" да отговори, тогава хич нема да се срамиме от тази чужда помощ.
  • 44 гостя

    3 0 Отговор
    Въпросът за българската авиация не е дума само за пари,явно има хора ,които биха се разделили с родната ни авиация,както са се освободили от други ангажименти в името на парите.Помислете за самочувствието на българите,то как се създава,не бъдете лекомислени.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Ако бяха казали: Купуваме самолети, недоволните пак щяха да са повече от доволните. Чудя се само как Бат Бойко не рече - Купуваме - а после да се отметне под народния натиск. Така рейтингът расте, а хората са доволни. А дали не е замислил обратното, да се съгласи с негодуванието, предизвикано от унижението на армията и все пак да купи някое самолетче?
    Аз съм традиционалист, свикнал съм да имаме армия, която при нашите размери не може да е особено мощна. Не бих се подразнил, ако се купи някой самолет, само да не е дървен макет на цената на свръхмодерен изтребител.
  • 47 Пламен

    0 0 Отговор
    Който ни завладее, трябва и да ни храни! Няма луди...
  • 48 истината

    0 0 Отговор
    Всички тези коментари биха имали някаквъ стойност точно преди 20 год, в далечната 1995 год, когато нещата започнаха да вървят в грешния път....вие след дъжд качулка слагате, вие имате ли идея какво беще тогава България и сега? В родния ми град няма млади живи хора, в училището ми има трева до коляно.... явно просто не осъзнавате сериозноста на проблема...... или нека ви го кажа, тумора е толкова голям вече, че няма спасение България загуби битката, след още 10-20 год само спомени ще са ви в главите къде какво е било, да ама спомените са си спомени! В момента каквото и да се купи, каквото и да се направи никаква полза няма да има...тотално е объркано всичко! България в момента реално остава да съществува в района около София и западна българия, говоря като население относително българско...... скоро и там нещата ще се променят.... тогава не самолети а совалки ще трябва да се купуват за да може да се изселим някъде извън планетата земя, защото така или иначе вече навсякъде сме нежелани, в това число и в собствената си родина! Един съвет вместо да го мислите това, прочетете някоя книга.... научете някой език, скоро ще ви трябва! :)
  • 49 иван

    0 0 Отговор
    не съм съгласен да се плаща на чужди държави да пазят въздушното ни простарство
  • 50 ветеран

    1 0 Отговор
    Михов, не ни агитирай. И ти си част от План-2014 и то от самото му начабо. С мълчаливото ти бездействие се проведе част от разрухата на ВВС. За благодарност - посланик в Македония.
    "Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия." Ужас, нещо не разбрах!
  • 51 пародия

    0 0 Отговор
    Нещата в държава са извън котрол вече, и не се вижда никак добро бъдеще на държавата ни,да се управлява една държава си трябва сериозни ръководни качества и най важното е да милееш за родината,за 25 години така и не се появи подобен индивид и затова сега сме на това дередже , македонци или сърби ако ни се озъбят кво правиме ще чакаме на НАТО ли,разглезих ме се много, живеем на кредити и субсидии от Европа икономиката ни е 0 и сега и ще чакаме и някой друг да ни пази...
  • 52 Иванов

    0 0 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че европейския съюз и НАТО целят войската ни да колабира тотално и да плащаме някой да ни защитава.Че има продажници в тази държава които са готови да "премахнат" и последната ни техника и да колиничим пред ЕС и НАТО и да сме техните малки "роби". Замислете се малко.
  • 53 агентбайуй

    0 0 Отговор
    тук всички грешите и все отивате към това дали ще е боеспособна армията и как ще се справи, ако някой ни нападнел... а просто авиация трябва да има, защото американците от близо 15 год. ни сипят над главите химикали и грипни вируси от различен тип, водещи до усложнения на дихателните пътища и хората развиват пневмонии, има страхотен бум на пневмонии последните няколко години и на туморни образувания, химикалите убиват пчелите и реколтата ни! сипят се химикали, за да работи харпа им, където се иска да се образува циклона... именно ако ние си пазим небето, то няма да летят както сега само американци над небето ни и да ни тровят! защо не искате да го разберете това и си мислите, че е конспиративна теория?! моята работа по принцип е да пазя дупенцата на децата на майка българия... имам данни от разследванията, то и аз съм ги заснемал гадовете, и съм ги предупреждавал в тъпата им пентагона! от тяхна страна последваха 4 самолета един след друг с невероятно пръскане над региона ми:( не е.ават никой! някой ден пак ще ги предупредя и един ден със сигурност ще стоваря гнева си доколкото мога и ще разберат, че е трябвало да ме послушат, защото ще унищожа доста милиони, кланящи се на рогатия нисши твари! ако си мислите, че ви пише някой луд оки:) т'ва не ме тревожи:) имам други тревоги и те са как да противодействам:) ...няма значение дали сте бедни или богати, ако живеете в бг, то сте в кюпа и зловредните химикали ще достигнат до вас нищо, че сте богати:) управляващите трябва да съумеят да съхранят армията ни и да я върнат в положение като едно време, и да не я даваме тази земя, това небе на чужди нации, защото ще ни унищожат! пътят ни по принцип е с русия! знам, че на доста хора това не им допада, но наистина пътят ни е с русия! за 25 год. видяхте какво стана...
  • 54 erйклйкл

    1 0 Отговор
    Само за справката 1989-годин България разполага с 234 бойни самолета,подчертавам "Бойни" от там на сетне всичко е ала бала....кланяйте са на америка пък може и да ви нае..т най-накрая...;)
  • 55 Popi

    0 0 Отговор
    ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА : На Румъния един Ф-16 (втора ръка) излезе около 100 милиона лева > http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=446931 ! За 15 самолета ще са ни необходими около 1.5 милиарда лева , 15 пилота (а те трябва да са повече) по 100 часа нальот на година = 1500 часа ! Един час полет на Ф-16 струва 20 000 лева или за 1 500часа Х 20 000 = 30 000 000 ! Това е без разходите за допълнителни съоръжения,обучение на пилотите и обслужващия персонал,боеприпаси,поддържане на летища,обслужващ персонал на летищата,разрастване на персонала на щаба на ВВС,заплати на всичките тези хора ! И това е само за започване функционирането на тези ВВС ! Работещите (произвеждащи ВВП) у нас са около 2.7 милиона души ! ОТ СТРАТЕГИЧЕСКА ГЛЕДНА ТОЧКА : България граничи само със страни членки на НАТО и кандидат членки за НАТО и ЕС , който не могат да са ни врагове ! Ако става въпрос за Русия - каквато и армия да имаме , няма да сме проблем за Русия ! Може би най-добре е да се създадат общо-европейски въоръжени сили и всяка страна да участва с членски внос равен на 2% от ВВП(или колкото решат) , но няма да е повече ! Тогава сигурността на всички страни ще е гарантирана от една мощна и високо-технологична армия ! Завършвам с пожелание към всички - никога да не им се налага да ползват "услугите" на армията , защото съвременната война е страшна и много хора не могат да си я представят ! ПРИМЕР > https://youtu.be/u7RNfTL19uA

    Коментиран от #56

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    дааа, всъщност очаквах този рев :)!!!!скъпи патриоти българия и ссср бяха едни от най-милитаризираните държави в света и загубиха студената война без един изстрел.българия през 1912-18 бе най-митализираната държава на балканите и претърпя две национални катастрофи.та идеята е че не е армията тази дето е единствения пазител и решаващ фактор.трябва политика ,икономика,морал...самолетите няма да ни носят гордост както тук иска някои щото можем да си позволим стари бараки ,а и заради корупцията и неработене на институциите ни те ще са постоянно развалени.самолетите не биха могли да спрат военно турците така ,че с тях или без тях ние при един българо-турски конфликт сме военно обречени.за спокоиствие на патриотите ще кажа, че това винаги е било така и за това е важна политиката ни ,а не военните ни подготовки.само че 3-5 млрд.лева са си сериозни пари за българската икономика и ако трябва да ги отгладуваме за да се хвалим с 15-20 стари таралясника ,по-добре е да не го правим,щото е напълно излишно ,а парите могат да се дадат за други полезни и стратегически деиности с гарантиран успех.на първо време се сещам както казах и в предния пост за инвестиция в раждаемостта .ако се стимулират с 5000 лева семействата с новородени ,като се направи така да се ограничи циганския етнос за 5 млрд. могат да се стимулират 100000 българчета!помислете кое би било по-полезно !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове