Last news in Fakti

28 Април, 2015 12:43 1 053 2

Трябва ни модерен патриотизъм, а не национализъм

  • росен плевнелиев-
  • модерен-
  • патриотизъм-
  • национализъм

Стратегията държави и региони да бъдат третирани като периферия на велики сили и държани в зависимост е опасна, заяви Росен Плевнелиев

„Днес повече от всякога ни е необходим модерен патриотизъм, а не национализъм.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на встъпителната сесия на Третия глобален форум в Баку, организиран от Международния център “Низами Ганджеви” и Световния форум на лидерите – Мадридския клуб.

Българският държавен глава беше специален гост за откриването на встъпителната сесия на дискусията.

„Политиката на велики сили с техните изконни интереси и сфери на влияние и периферия между тях предизвиква съществуването на замразени конфликти. Да си затваряме очите за тази заплаха не е устойчиво политическо решение“, каза още той.

В изказването си Росен Плевнелиев очерта ключовите предизвикателства пред световния ред и отбеляза, че кризите по света са достигнали рекорден брой, което изисква неотложни действия.

„Не можем да си позволим да бъдем пасивни“, посочи президентът и уточни, че когато не се предприемат действия се навлиза в „опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност“.

„Безразличието не е алтернатива днес“, категоричен беше Плевнелиев.

„Само заедно, спазвайки върховенството на закона и водейки принципна политика, базирана на универсалните и общочовешки ценности, ще успеем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви президентът.

Държавният глава изтъкна, че никоя нация не може да се справи сама, независимо от размера на своята икономика и военната си мощ.

„Сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост“, допълни президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че светът не трябва да се връща към времето на Велики сили, които си разпределят сфери на влияние.

По думите на държавния глава интеграцията и сътрудничеството са се утвърдили като антипод на дестабилизацията. Доказателство за това е историята на Европа след кръвопролитията и разрушението на Втората световна война.

„Решимостта на европейските лидери, повярвали в  историческата си мисия да не допускат отново подобно опустошение, създаде Европейския съюз, в името на който врагове станаха приятели, работещи заедно за общо бъдеще на мир и споделени ценности“, заяви президентът.

Росен Плевнелиев даде пример с Балканите, които някога считани за „барутния погреб“ на Европа, днес са мирен регион, в който се изграждат доверие и сътрудничество, благодарение на двигателя на европейската интеграция и демократичната култура на гражданското общество.

Държавният глава изтъкна растящия брой замразени конфликти като предизвикателство пред световния ред и изрази опасения, че Източна Украйна може да се превърне в зона на поредния замразен конфликт.

„Ако  наистина ни е грижа за хората и за правото им да живеят в мир и благополучие, е необходимо да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и народи да бъдат държани нестабилни и зависими от интересите на една или друга велика сила, решила, че те попадат в периферията й“, подчерта президентът. 

Росен Плевнелиев застъпи тезата, че в основата на всяка една криза стои потъпкването на правилата и призова за ефикасни механизми, които да гарантират върховенството на закона. Президентът подчерта, че мирът може да бъде запазен само ако правилата важат за всички. Същевременно държавният глава изтъкна и необходимостта от система за ранно идентифициране на кризите, която да бъде задействана, когато основни  човешки ценности са нарушени.

„Употребата на оръжие и прибягването към сила не са аргументи, а доказателство за липсата на такива“, посочи пред участниците във форума Росен Плевнелиев.

Президентът припомни, че вследствие на украинската криза навлизаме в нова фаза на „студен мир“ в Европа.

„Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връщаме обратно във времето на Студената война. Но мирът е студен, тъй като Русия и Западът, за съжаление, днес се противопоставят един на друг, докато Европейският съюз се опитва да остане единен за налагането на санкции“, обясни Плевнелиев.

„ЕС е уникален проект за мир, в който водените от консенсус политики правят всяка една страна еднакво важна“, добави президентът и апелира за търсене на съгласие в глобален план.

„Надяваме се на световната сцена да видим глобални интереси, които отразяват водещите принципи и ценности на световния ред, а не ги разрушават“, каза държавният глава.

Президентът изрази безпокойство от надигналата се нова вълна на национализъм в Европа, който се възползва от страховете на хората, свързани с миграцията, липсата на икономическа перспектива, висока безработица и други.

„Днес повече от всякога ни е необходим модерен патриотизъм, а не национализъм“, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът очерта климатичните промени, миграцията, тероризма, заплахите за сигурността  като предизвикателства пред световния ред, които изискват обединени усилия.

„Сблъскваме се с предизвикателства, произтичащи от ненаучените уроци от миналото и от грешната интерпретация, дори манипулация на историята“, подчерта държавният глава.

В заключение президентът посочи, че колкото и да са тежки глобалните предизвикателства, с които се сблъскваме, решенията не могат да бъдат отлагани за следващите правителства или поколения.

„Необходимо е отговорно да се изправим пред проблемите – да не ги крием или отлагаме, а да вземем заедно устойчиви решения, за да ускорим изграждането на един интегриран, мирен, хуманен и стабилен световен ред“, заяви Плевнелиев.

Глобалният форум тази година е посветен на „Изграждането на доверие в новосформиращия се световен ред“ и беше открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На форума присъстват участници от близо 60 страни, сред които около 40 настоящи и бивши държавни ръководители от цял свят, и повече от 200 правителствени представители на високо равнище, членове на ЕП и на национални парламенти от Европа, Азия и Африка, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ЮНЕСКО, Световния форум на лидерите – Мадридски клуб, на Римския клуб, Организацията на жените парламентаристи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веее

    0 0 Отговор
    нещо като геноцид ама по български масово изтребление да не обидим някого пак....

    мистър бййн кога ти вършва жалкия мандат .....срам и позор за герерастите които те сложиха на този пост
  • 2 муспи

    0 0 Отговор
    Всички правителства и парламенти от 30 години пред думата "Национализъм" изпитват две противоположни реакции. Първата, полужителната е че национализъм е благородното движение да се възтановят вилаетите и султана им съхрани доходите като ги остави за васали. Втората, враждебната, на този предател, руски и турски шпионин, антиамерикански и антисемитски фашист Волен Сидеров и негавата клика, за съжеление обхващаща всички българи, дето се точи да дойде на власт и тях да изпрати до човек в Белене!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове