28 Април, 2015 16:31 824 3

Хубаво е президентът е върховен главнокомандващ, жалко е, че не е и върховен учител и главен лекар

  • михаил миков-
  • президентът-
  • върховен главнокомандващ-
  • върховен учител-
  • главен лекар

Решенията за бюджета се взимат от МС, не от КСНС.На базата на каква военна експертиза държавния глава заяви претенции в Уелс?

„Бюджетът е въпрос, който е в конституционната власт на правителството и на управляващото мнозинство. Той се формира в съответствие с политиките, провеждани от правителството. КСНС е орган със съвсем друга функция. Когато заяви съветът една такава позиция, касаеща подобна тема той изземва отговорността и правата на МС - той да определи процента от БВП за съответните сектори”. Това заяви на пресконференция председателят на НС на БСП Михаил Миков.

Той подчерта и че когато това се залага в хоризонт от 10 години, то би трябвало едва ли не да предопредели твърд процент от държавния бюджет, независимо кое ще е правителството, какво мнозинство има и какви са приоритетите му. „Фиксирането в такъв орган на твърд процент от бюджета засяга и други ключови сектори”, обясни Миков. По думите му е много хубаво, че президентът е върховен главнокомандващ и се грижи за армията, но е  жалко, че не е и върховен учител и главен лекар, за да мисли по съшия начин и за образованието, и за здравеопазването. „По никакъв начин не оспорваме необходимостта да имаме боеспособна армия. Внимателно вглеждайки се обаче във внесения в края на месец март доклад за отбраната, виждаме разминаване между това, което е внесено като констатации в НС и доклада, който беше представен пред КСНС от министъра на отбраната”, заяви още лидерът на левицата.

По думите  му в армията има много проблеми, които не са свързани с техническото равнище на въоръжението ни, а  с желаещите да служат в българската войска като професионални войници, които не само много. „Човешкият фактор и възнаграждението, и мотивацията на хората да служат в нашата армия са също изключително важни”, категоричен бе Миков. Според него проблемът във военния сектор няма да бъде решен само с увеличаване на капиталовите разходи.

Атанас Мерджанов: На базата на каква  военна експертиза държавния глава заяви претенции в Уелс?

„Още от срещата в Уелс президентът Плевнелиев се нагърби да отстоява и да защитава претенциите на една държава като България, която все пак е с ограничени възможности”. Това заяви пред журналистите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му така Плевнелиев е бламирал желанията, целите и очакванията на българските граждани, защото заявените претенции в Уелс са били зад гърба на българското общество. „На базата на каква  военна експертиза държавния ги направи?"- попита Мерджанов.

„Сега изведнъж един КСНС трябва да пренебрегне дискусиите между политическите партии в НС и сам да се нагърби с един ангажимент, който е непосилен за страната”, заяви Меджанов и допълни, че по достоверна информация не само мин.-председателят но и доста министри са изразлизи различни мнения от това, което е било предложено. „Дебатът трябва да се развие първо на база на внесения доклад за състоянието на отбраната за 2014г.  и едва тогава да се преценят възможностите на държавата дали е посилно да се поеме този ангажимент за плавно увеличаване на процента от БВП за въоръжение и модернизация на българската армия”, категоричен бе Мерджанов. 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 безумие

    1 0 Отговор
    е да поемаме такива нагажименти към НАТО при положението в което се намира държавата. проблемите на страната са далечт от купуването на изтребители и инвестирането на милиарди във военна техника. грешка на президента Плевнелиев
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    Ами то според тебе иэлиэа че Гърция,която е еталон эа въэхищение на някои българи са супер беэумни,като искат да купуват от Русия някакво ракетно оръжие на баснословни цени!А в сравнение с техния дълг ние сме направо богаташи!:)
  • 3 реформатор на деформаторите

    1 0 Отговор
    Гу-син президента поема ангажимент от наше име и за наша сметка!
    Да ни е жив и здрав, нашите деца и внуци ще изплащат щедрите му обещания за инвестиции в американския самолетостроителен бизнес! И всичко това , само за да не публикуват офшорните му сметки !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове