Last news in Fakti

6 Май, 2015 11:39 5 978 16

Белият бор съхне масово

  • бял бор-
  • съхне-
  • масово
Около 20% от засадения преди 40-50 години бял бор в Кюстендилско и Пернишко е изсъхнал, а масивите са нападнати от корояди, констатират от Регионалната агенция по горите.
Този вид, засаждан повсеместно при социализма като борба с ерозията, е с изчерпан или отслабен потенциал. Причина за изсъхването му са и засушаванията и високите температури последните години. 

Специалисти считат, че е направена грешка и като бял бор е засаждан на ниска надморска височина - той расте над 1000 м., но по поречието на Струма е и на 300-400 м. Кафяво-оранжевите петна по масивите с бял бор по Осогово и Лисец планина и из района се увеличават за седмици и месеци, последно най-много площи са установени в Трънско. 

Изсъхналият бял бор трябва да се изсича и на негово място да се садят други иглолистни или широколистни видове. За 2015 год. са планират в региона да бъдат отсечени над 8600 дка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KORUPCIATA

    1 1 Отговор
    Търсят причини как да изсекат горите нашите управници.Как до сега не съхнеше и е стояло 40 години там а изведнъж надморската височина била виновна и за това съхнело корояд и прочие ,то и в ст. планина съхне и по високите места.А които е пътувал из централен балкан ще види,че там всички видове дървета са изсечени масово само голи хълмове са останали.Умишлено заразяват и подпалват горите за да секат ,много нагли ,не се наядоха тия наши управници.Във европейските държави за такова нещо се лежи дълго в затвора а тук само ги дават по tv и до там
  • 2 диан

    1 1 Отговор
    те короядите са дебнели в засада
    45 години и сега са се развихрили
  • 3 класически измамници

    0 0 Отговор
    Е как така пък изведнъж от нищото се появи корояд
    и СЛУЧАЙНО се НАЛАГА ИЗСИЧАНЕТО на 8600 дка
    Тия от еко организациите са уникална мафия смучат пари по всевъзможни програми правят нищо и накрая финалната комбина с дърварите
  • 4 Консилиере

    0 0 Отговор
    Гората, в смисъл дървесината, е едва ли не последнияресурс в тая страна останал за крадене. И понеже големите го правят свободно и в големи мащаби, създават "мъгла" за прикритие. От раздаването на дипломи за техник лесовъди за по 1200-1300 лв, до въвеждане на безнаказаност в нормативната уредба, та до даване на трибуна на всякакви мнения - като тези тук. Лесовъдите са "смачкана" от интереси професия и всеки е готов и свободен да се упражнява в словоблудство по техен адрес. Не че нямя виновни от тях - това са добралите се до "държавната" ясла ТП(търговски предприятия). От това се възползват и колеги лесовъди, които срещу 50-60 лв издават позволителни за сеч в частни гори без да са стъпили в тях и без да ги интересува какво става в тях.
    Прав е професор Константинов - мафия в горите има, но не е мафия на лесовъдите, а на политиците(явно той има конкретна информация, но не я казва).
  • 5 сидерага

    0 0 Отговор
    Пясъчните дюни по плажовете внезапно се самозапалиха и отвориха нови места за строителство, след като 3/4 от пясъка изгоря и беше нужно да се донесе нов+ тухли, цимент и арматура за възстановяването! Данъчния архив се самоунищожил и се налага повторно плащане на данъците! Особен вид спори, които виреят само на Чалгарския полуостров са нападнали бензиностанциите и горивото ще поскъпне с 30+%; От днес започва международното столетие на ромската култура и всичи съдебни дела по подразбиране ще се печелят от тях, получават амнистия и имунитет!
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Изсякоха планинските масиви,Бетонираха Черноморието,Замърсиха реките и езерата с отпадъчни боклуци от мръсното производство(приятелски изнесено в БГ),Изтровиха и Избиха цели видове от флората и фауната,а пчелите са на изчезване!
    Това ако е държава и нормално място за живот.....
    Бедна,Болна,Застаряваща и напълно унищожена България!
  • 7 времето доиде

    0 0 Отговор
    ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #12

  • 8 Героя

    0 0 Отговор
    И сега , ще изсечат горите ,частни и държавни наред и всичко в джоба.Има ли в тази държава власт?
  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор
    Щом белия съхне,иэкарвате на паэара черен бор и ставате милионери!И понеже не съм сигурен дали иэобщо има "черен бор",на фиданките эа раэсад от бял бор се удря една черна боя и работата эаспива.
  • 10 Агента

    0 0 Отговор
    Насажденията са изкуствени, насадени от човека, и като му е пораснала гората ще си е изсече, но това че мястото на бора не е под 1000м н.в. си е така, не му е добре :)
  • 11 лесовъд

    1 0 Отговор
    Белият бор наистина съхне на места - това е факт. Явно не ходите по гората и не гледате с любов към нея , а само гледате предубедено на всеки факт. Ареалът му на растеж и развитие не е за природните характеристики в България. Естествените гори в нашата страна са предимно широколистни, които са по-устойчиви и дълговечни. Не сте ли забелязали? П.П. И ако наистина има закононарушения в на места в горите не хулете българските лесовъди, които милеят за природата ни, а погледнете към управниците и законите, а и към манталитета на самите хора! Лека вечер и пазете българската природа!
  • 12 ох ох

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "времето доиде":

    повечето тук дори не знаят кой го е казал и по какъв повод!
    жалко, много жалко..

    Коментиран от #13

  • 13 ах ах ах

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ох ох":

    Добое де, не знаем, а ти знаеш но не казваш... наистина, много жалко.
  • 14 незнайко

    0 0 Отговор
    На иглолистните гори на Витоша също има много поражения от короядите. Понеже не се вземат никакви мерки, вече са нападнати и дърветата около и в Националния исторически музей и в квартал Бояна.
  • 15 gorski

    0 1 Отговор
    aman ot takiva kadeto v gorata ne sa hodili i drankat samo gluposti i povtariat edno i sashto ,che se iseche gorata ,idete i vishte kakvo e vav lisec planina i togava govorete ,80 procenta e isahnal belia bor.
  • 16 хм

    0 0 Отговор
    що не пръскат със самолети?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове