Last news in Fakti

21 Май, 2015 14:23 962 2

Подпис на Местан няма да стои до този на ултранационалист относно Конституцията

  • лютви местан-
  • цецка цачева-
  • ултранационалист-
  • подпис-
  • конституция

Избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на страната, заяви Местан

Подпис на Местан няма да стои до този на ултранационалист относно Конституцията - 1
Снимка: БТА

Изключено е до моя подпис и на някой друг от ДПС, да стои този на ултранационалист от Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Това заяви в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан по повод събираните от ГЕРБ подписи за внасяне на промени в Конституцията.

Лютви Местан заяви, че ДПС е отворена за разговори в полза на националния интерес, но „избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически решения да укрепваме властта на ултранационалистите в управлението на страната“.

„Мисля, че при откриването на политическия сезон чухте много ясната позиция на ДПС. Ние неведнъж сме подкрепяли стратегически решения и на този кабинет. Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: „Подкрепете Конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението”, мисля, че е сбъркал адреса”, посочи той.

"Ултранационалистите и партиите, извънсистемните демократични партии, не могат да генерират демократични реформи. Това е нонсенс. Затова стои първо въпросът за форумлата на властта. Изключено е да видите подпис - моя и на някой друг от ДПС, до този на ултранационалист от НФСБ. Мисля, че Патриотичният фронт отдавна погълна реформаторите и националпопулисткото направление в България. Националпопулисткото направление в българската политика има вече две лица - Патриотичният фронт и Реформаторският блок. Това е много, много опасна тенденция. И въпреки емоционалните изстъпления, на каквито станахме свидетели вчера, няма да променят тази оценка на ДПС", каза Местан.

„Точно вносителите трябва да ни убедят, че в името на върховенството на закона няма да го погазят. Това ще рече да ни убедят, че във всеки предложен текст може да бъде гласуван от обикновено НС, че не газим в територията на Велико НС”, поясни лидерът на ДПС.

„По отношение на конституционносъобразността на конституционните проблеми е редно да чуем виден конституционалист като Георги Близнашки. Нерядко съм бил силно критичен към него в статута служебен премиер, но конституцоналистът Близнашки трябва да бъде чут. Мисля, че има много неясни въпроси, спорове вътре в самата коалиция, за да е на дневен ред какво би било отношението на опозиционни парти, каквато несъмнено е ДПС”, каза още Лютви Местан.

„ДПС са защитници на мафията в съдебната система и е ясно, че няма да подкрепят конституционните промени. Да обяснят на своите избиратели, че съдебната система работи добре”, това пък заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък каза по адрес на Кънев: „Искам да успокоя г-н Радан Кънев, че нямам компромати за него, да не се притеснява, да си успокои нервите. Той сам по себе си е самодостатъчен компромат за дясното и дори му дължа една благодарност”.

Факти.бг припомня, че днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви по БНТ, че ГЕРБ вече имат подписите на 97 народни представители в подкрепа за промени в Конституцията. За внасянето на промени в основния закон са нужни 60 подписа.

„До снощи бяха 97 подписали се. Подкрепят ни от ПФ и РБ, АБВ им трябва още време. Но аз разчитам, че работата във временната комисия също да получим гласовете на АБВ. Все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт. Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите български и чуждестранни също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата – биха се случили нещата“, обясни тя.

От БСП заявиха, че няма да подкрепят конституционните промени. До момента депутатите в групата били получили само неподписан вариант на конституционни промени. "Няма да подкрепим такива самоцелни промени в конституцията, чиято цел е натиск върху съдебната система, опакован като реформа", заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок каза пред журналисти, че вече са събрани над 100 подписа, което означава, че законопроектът може във всеки един момент да бъде внесен, но може би ще се изкачват и някои от другите групи да се подпише. Депутатът заяви, че не може да разбере какви са мотивите на АБВ да не подкрепят промените в конституцията.

"До края на годината може да имаме приета промяна на конституцията, но не е важен периодът, важно е да се случи", коментира той.

Управляващите обаче не внесоха измененията в конституцията, макар че 8-те депутати от БДЦ, свързани с Христо Ковачки, се подписаха под измененията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сватбар

    0 0 Отговор
    вчера се целувахте с комунистите в устата днеска и с атака на перхидролчо горчиво
  • 2 АнтиДПС

    0 0 Отговор
    ДПС се на.ират. Бавно,но славно ще изпаднат от листите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове