22 Май, 2015 14:43 2 448 0

Шефката на отдел „Инспекторат“ в МФ уволнена

  • шефката-
  • отдел-
  • "инспекторат"-
  • мф-
  • уволнена

Григор Здравков от Антимафия настоява тя да понесе наказателна отговорност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Директорът на отдел „Инспекторат” Диана Иванова е уволнена от Министерство на финансите. Информацията за освобождаването й бе потвърдена негласно от самото ведомство, тъй като Иванова беше веднага заличена от сайта на министерството. Факти.бг отправи няколко въпроса към ведомството, като поиска потвърждение на това дали Иванова е уволнена, защо се е случило това, отнесен ли е случаят до прокуратурата и кой е назначен на нейно място. От там единственият отговор бе: „Без коментар”.

Причина за налагане на най-тежкото административно наказание - дисциплинарно уволнения срещу висшата чиновничка е информацията, че Иванова е укрила сигнали за корупция срещу митничари от граничния пункт „Капитан Андреево“. Ето какво заяви за Факти.бг Григор Здравков от Легия „Антимафия”:

„Министерство на финансите би трябвало да се извини на Легия „Антимафия” , тъй като това което аз знам неофициално, е че евентуалното отстраняване на тази дама е свързано с изтичане на подадени от нас сигнали за корупция на Митница „Капитан Андреево”, включително и сигналите за прословутия канал за контрабандни цигари. В един момент, вместо Инспектората да изпълни служебните си задължения, информацията е стигнала до заинтересованите лица, които вече са обвиняеми по тези сигнали. Интересно е дали министърът на финансите Владислав Горанов е уведомил прокуратурата?”.

Според Григор Здравков, бившата вече шефка на инспектората носи наказателна отговорност, защото не е информирала прокуратурата за тях.

Факти.бг припомня, че на 29 март, при мащабна акция на граничния пункт „Капитан Андреево”, бяха арестувани митничари и гранични полицаи заради това, че са пропускали, при вдигната бариера, тирове с контрабандни цигари от Турция. До момента, общо 22 души са разследвани от прокуратурата за щета към бюджета от над 53 млн. лв.

Днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че 160 камери наблюдават дейността на граничния пункт "Капитан Андреево". Тя увери, че не се прикриват данни за канал за контрабандни цигари:

В момента тече процес на реорганизация и обновяване на граничния пункт. Вече са монтирани над 160 камери и записите, с които ние си служим в процес на разследването. Може би най-важната мярка, която доказва систематичност на нашата политика в тази посока, е решение на Министерския съвет - организиране работата на междуведомствен център за борба с контрабандата, в който са интегрирани усилията на всички заинтересовани институции.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА