23 Май, 2015 08:00 4 689 3

Връзките на България и Ватикана датират от векове

  • връзките-
  • българия-
  • ватикана-
  • датират-
  • векове-
  • борисов

Българска делегация посещава Ватикана за 24 май от 1977 г.

Връзките на България и Ватикана датират от векове - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Връзките на България с Ватикана и Римокатолическата църква датират от векове и често пъти са играли важна роля в българската история, а и  днес са предпоставка за успешно изпълнение  или постигане на важни за държавата и нацията ни приоритети и задачи.

Официалните дипломатически отношения между България и Светия престол са установени на 6 декември 1990 г. на равнище на посолство (апостолическа нунциатура) в София и Посолство на Република България при Ватикана. Специално място в сътрудничеството с дипломацията на Светия престол заемат  обмен на информация и воденето на диалог по международни въпроси и проблемите в международните организации както прояви от културен и образователен характер. Особенно характерното в отношенията между България и Светия Престол са контактите,   каквито представляват  ежегодните посещение на българска правителствена делегация за 24 май.  Тази традиция да се посещава Рим и Ватикана по случай 24 май и  Кирил и Методиевите празници  съществува от 1977 г., като българските делегации, които задължително се приемат от папата са съставени от видни политически, обществени фигури и от висши духовни лица и са ръководени от висш представител на държавната власт на  възможно най-високо равнище (  (президент, председател на НС, министър-председател или министър на външните работи).

Програмата за посещението във Ватикана и Рим по случай Деня на българската култура и славянската писменост - 24 май съдържа няколко задължителни базови прояви, които всяка година  протичат в различна последователност, съобразно обективни обстоятелства:
-    поклонение в базиликата „Сан-Клементе”, в която се намира гробът на равноапостола св. Константин-Кирил Философ. Ритуалът включва поднасяне на венци и молебен пред гроба на Св. Кирил. Не само българската делегация полага венци на гроба, тук се извършват молебени и литургии и от други славянски страни, често в присъствието на държавни глави и политици. Папа Йоан Павел II се е молил там за Полша и другите славянски народи.
.-    поднасяне на цветя пред българската плоча в папската базилика „Санта Мария Маджоре”. В базиликата „Санта Мария Маджоре“ папа Адриан II приема славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий и  за първи път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен. 
        
  - обикновено се включват и други прояви, които се уточняват и провеждат в зависимост от дадените обстоятелства: - посещение на църквата , предоставена  за богослужебно ползване на Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий” и среща с българската православна общност в Рим и областта;  поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Ив. Вазов (пл. „Торвалдсен”) и Капитан Петко Войвода (на хълма Джаниколо);

- аудиенция за ръководителя и придружаващата го официална делегация при папата. Това се приема като най-съществената част от визитата на българската делегация и честванията на Кирил и Методиивите празници .

Ватиканският протокол е изключително строг както по отношение на облеклото, така и относно броя и ранга на придружаващите ръководителя на делегацията. Облеклото по време на Аудиенция при папата и при срещата с кардинала – държавния секретар трябва да бъде, както за господата, така и за дамите, тъмно на цвят (черен, тъмно сив, тъмно син – при дамите черна рокля/костюм (с дълъг ръкав), с пола под коляното , без дълбоки деколтета и с дискретни аксесоари. Специално за  аудиенция при папата се изисква черен воал за дамите за покриване на главата. Не е приемливо да се използват  дрехи и аксесоари (костюми, вратовръзки, папийонки, шалове и др.) с бял, червен и виолетво цвят.

Доколкото Светият Престол  е чувствителен към всеки детайл на взаимоотношенията, съществува известна предопределеност при приема на делегацията от Папата, която се отразява както на броя на придружаващите главата на делегацията, така и по отношение на продължителността на срещата.  По протокол, броят на делегацията ( 10 + 2 или 6+2) е строго определен в зависимост от ранга на ръководителя на делегацията (президент, министър-председател и председател на Парламента) и от ранга на членовете.

Изключенията са възможни, но те зависят от цялостното състояние на двустранните връзки и демонстрирано отношение, и разбира се от контактите и активната дейност на българското посолство при Ватикана.  За пример, на аудиенцията на премиера Бойко Борисов при Папа Бенедикт ХVІ през 2010 г. присъства целият състав на делегацията, общо 22 души.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Предлагам бат Бойко да опъне една магистрала от България до братска Ватикана и да шашнем света!
  • 2 българин от Рим

    1 0 Отговор
    Имаше развитие преди време с връзките ни с Ватикана, но в последните 2-3 години, хич ги няма.
  • 3 питам

    0 0 Отговор
    Имаме ли посланик във Ватикана? Навсякъде е Марин Райков напред, а той е посланик на България в Рим.