Last news in Fakti

23 Май, 2015 17:14 6 945 0

Колега на загиналия пилот предполага повреда на самолета

  • колега-
  • загиналия-
  • пилот-
  • повреда-
  • самолета-
  • божидар божков-
  • божков-
  • лесново

Божидар Божков бе един от най-опитните пилоти на летище „Лесново”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 21 май самолетът на Божидар Божков се разби на летище „Лесново”, а той самият загина, както вече писа Факти.бг. Макар, че тече разследване, потърсихме  мнението какъв пилот е бил Божков и предположенията за инцидента на Росен Маринов от Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България. 

„Божо е пилот с над 10 години стаж. Той има хиляди летателни часове. Бе един от най-опитните пилоти на летище „Лесново”. Аз лично съм летял много често с него. Последно летяхме заедно до Германия преди по-малко от две седмици. Той бе втори пилот, тъй като летяхме с моя самолет. Божо бе човек, на който всеки един от нас би поверил всичко. За нас трагичният инцидент е като някакъв первезен виц, че той е загинал със собствения си самолет и то точно на „Лесново”, заяви Маринов. Той допълни: „Това звучи невероятно, никой от нас не може да го приеме като действителност. Божидар бе най-опитният пилот измежду нас, летял е най-много точно в този район. Лесново му бе домашното летище. Именно за това ние недоумяваме как и защо се случи тази трагедия”.

В отговор на въпрос „разследването ще покаже, но каква е възможната причина, за да се стигне до инцидента”, Маринов предположи: „Според мен, единственото, което би могло да доведе до този инцидент е някакво счупване в управлението на самолета. Повредата трябва да е била много сериозна, за да не може Божо да приземи и то неговият самолет. Само тежка авария в управлението на самолета може да обясни инцидента”.

Защо Божков не е подал сигнал до кулата, Маринов обяснява така:

„Всичко е станало буквално за секунди и подаването на сигнал в този случай не би могло да помогне на който и да било. Тук става въпрос за секунди, в които той е бил зает да спасява себе си и самолета.  Подаването на сигнал само би го забавило. По всички правила на авиацията първото нещо, което трябва да направи един пилот е да поеме контрола на самолета, след което трябва да подаде сигнал. За съжаление, според мен, той не е имал възможност да подаде сигнал. Той е направил явно всичко по книга и първо се е опитал да поеме контрола на самолета”.

Попитахме Маринов дали изключва варианта, че може да е прилошало на Божков. Ето какво отговори той:

„И самолетът и пилотът са минавали на преглед. Не мога да изключа като цяло варианта да му е прилошало, но не го намирам за много силно вероятен. Разбира се, не можем на 100% да сме сигурни в каквото и да било преди да излезе разследването и да кажат точно каква е причината за инцидента. Всички пилоти минават редовни годишни обстойни медицински прегледи и ако има непригодност, то е ясно. Но познавайки много добре Божидар, той бе здрав. Дори да му е прилошало, не виждам вариант за секунди това да е станало до такава степен, че да изгуби той контрол над самолета. Всеки от нас е трениран какво да прави и в такива ситуации”.

А що се отнася до това какъв човек е бил Божков, Маринов на кратко го описа така: „Той бе душата на компанията, имаше огромно чувство за хумор, събирахме се всяка седмица на летището. Винаги верен приятел, готов да се отзове по всяко време, на всеки, за всичко. Хора като него са безценни. Неговата скромност беше пословична, а чувството за хумор и ентусиазма му – заразителни”.

След което Маринов потвърди, че Божков, както вече писа Факти.бг е имал среща на Долна Баня, където има малко летище. И не е изненада, че е предпочел да отиде със самолета си, тъй като всеки от АОПА, когато има хубаво време лети.  Това е огромно удоволствие за всеки един от нас, допълни Маринов.

Факти.бг припомня, полетът е бил с надлежно оформен летателен план (flight plan) за курс летище „Лесново”-летище „Долна баня”. Божков успешно е извършил предполетната проверка. Проблеми не са били установени. В 13.30 часа получава разрешение от ръководител полети на „Лесново” и излита от частното летище посока „изток” и продължава, набирайки височина, на югоизток посока летище „Долна баня”. Буквално 1 минута след като е излетял, при набрана височина около 100 метра и отдалечен на около километър от пистата, внезапно е направил рязък обратен завой посока „север”, очевидно с намерение да достигне обратно пистата на „Лесново”. Не е направил опит за осъществяване на контакт с кулата. Самолетът е продължил движението в остро снижаване със силен десен крен и наклонен около 45 градуса нос, но не е успял да достигне полосата и е паднал на 20 метра преди нея.

От момента на излитането до края на инцидента е наблюдаван визуално от ръководител полети на летището. Последният е реагирал професионално и изпраща незабавно автомобил и служител за оказване на първа помощ. При катастрофата самолетът не се е запалил, но двигателният отсек е димял и е третиран с пожарогасител. Божков бързо е изваден, като се е наложило срязване на поставените предпазни колани. Без никакво забавяне (за 4 минути) е пристигнал и екип на „Спешна помощ”, който е установил, че Божков не е в съзнание, но диша. Въпреки усилията на лекарите, той умира от черепно-мозъчна травма.

Опелото и погребението Божидар Божков ще се състоят в Гробищен парк Св. Архангел Михаил (Частен гробищен парк Бояна), гр. София, кв. Бояна, ул. Бояна парк № 4, в неделя, 24.05.2015 г. от 12.30 ч.

Поклон пред светлата му памет. Нека душата му почива в мир, прекланят се пред паметта на приятеля и колегата си от АОПА.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА