Last news in Fakti

25 Май, 2015 08:54, обновена 25 Май, 2015 11:04 2 388 12

Напрежението в Гърмен не е овладяно

  • гърмен-
  • не е овладяно-
  • напрежение
Напрежението в Гърмен не е овладяно - 1
Снимка: Нова телевизия

Започна протестът в Гърмен след боя, избухнал между българи и роми в събота вечерта.

От рано сутринта в центъра на селото, под акомпанимента на патриотична музика, хората се събраха с искане да се реши проблемът с ромите и незаконните им постройки.

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкования. 

Митингът се охранява от местни сили на полицията. Протестиращите отново връчиха исканията си на кмета Минка Капитанова.

"Стотици роми се заселиха през последните години в селото ни. Това са хора-престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас - ето това е ежедневието ни", казаха хората, дошли на протеста.

Същевременно в Гърмен вървят подозрения, че част от ромите, които създадоха проблема в събота вечерта, са се евакуирали, за да не създават напрежение.

В района на Гърмен тази сутрин е спокойно, но се очаква по-късно да има напрежение, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове "Левски" и ЦСКА. Това заяви по-рано пред БНР кметът на Гърмен Минка Капитанова. По думите й полицията е информирана за това и в Гърмен има засилено полицейско присъствие.

Тя обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал "Кремиковци" в Гърмен, където живее основно ромско население: „Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища.”

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    2 0 Отговор
    Не обичате цигани ?! Вие просто не умеете да ги готвите .....
  • 2 Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко

    2 0 Отговор
    Единствено жилище на лицето значи ли незаконно жилище?! То и в София, в "Баталова воденица" се бяха настанили незаконно и Европейският съд по правата на човека осъди столичните власти за това, че си вършат работата.

    Ако аз взема и отида в някоя от европейските страни и се самонастаня някъде, защото няма къде да живея, на коя ли минута ще дойде полиция? Излизам в Германия да си сменя комплекта джанти със зимни гуми с комплект джанти с летни гуми. Малко градче, аз непознат. Качвам на крика колата и полицията пристига, а съм с немски номера.

    Защо в България нещата не са такива?! Къщата и незаконните постройки не се строят за ден-два! Веднага трябваше някой да сигнализира, веднага трябваше да дойде полиция...

    Коментиран от #6

  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор
    СОЦИАЛНИЯТ ПРОБЛЕМ С НЕДОСЕГАЕМАТА, НАГЛА И ПОВСЕМЕСТНА ЦИГАНСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ е резултат от закони които дават ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ПРАВА И СВОБОДИ на характерния за определени етноси начин на живот, които явно не могат да бъдат отменени по съдебен ред. За да се излезе от омагьосания кръг в който българските граждани умишлено са завъртени, ТРЯБВАТ СПЕШНИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ. БЪЛГАРИ, ИМАМЕ НЕОТМЕННОТО ПРАВО ДА ИСКАМЕ РАВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ !!!
  • 4 Справедлив

    1 0 Отговор
    Ако българин си направи незаконна постройка - веднага ще му я съборят, но за ромите - всичко им е позволено! Прилагайте закона еднакво за всички!
  • 5 Наивник

    0 0 Отговор
    Как ги е регистрирал предишния кмет като имащи "единствено жилище" , като жилищата са незаконни? На един адрес ли са регистрирани всички ?
  • 6 ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко":

    Ама тук полицията да дойде и на мига нищо не може да направи- други диктуват правилата !
  • 7 само

    1 0 Отговор
    задължително гласуване със задължително средно образование и съдебната система да работи.Само това ни трябва и България ще светне.А герб не щат и да чуят
  • 8 Янко

    1 0 Отговор
    Ми прави са хората след като са се заселили незаконно веднага да им бутат бараките и да ги гонят от селото!
  • 9 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    Тъпи м...ли,вместо да си траят,като са на.рани
    те тръгнали с музика,камъни и брадви,а сега бараките
    с булдозера и после пак пускайте музика.

    Коментиран от #11

  • 10 the Saint

    0 0 Отговор
    Дълбоко уважение и респект към феновете на "Левски" и ЦСКА, които ни показват нагледно как трябва всички до един да се обединим в подкрепа на българите в споменатите села, а и не само.
    А тия полицаи да не стоят там като изтокани и да чоплят семки, като на футболен мач, ами да вадят палките и да почват. Заплатите им идват от всеки един от нас, а не от тази циганска паплач! Да наложат вечерен час от 19ч до 6ч и ако само някой се мерне от тях между тези часове бой докато не започне да моли. Да моли, така както едно българско момче не отдавна моли за живота си под ударите на циганите.
    Ето и накратко неговата забравена от всички но не и от родителито му история:
    През 2010г. четирдесет (40) циганина пребиват до смърт едно младо българско момче. Той се казва Боби Райнов и е искал да предотврати сбиване на други хора. Циганите се организират и налитат да го бият. Повече от 15 минути е продължила циганската гавра. Накрая Боби е молил да спрат, защото е чувствал, че умира. Боби си отива с думите: "Кажи на приятелите си да спрат да ме бият защото умирам"
    Линк със снимка на Боби Райков:
    https://www.facebook.com/377381832333175/photos/a.402272883177403.92835.377381832333175/653107028093986/?type=1&theater
  • 11 Ман Го Дже Ри от делтата на Ориноко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо Поп":

    То е хубаво да ги съборят, ама ще ги съборят ли?! Не вярвам. Хубаво е да ги изселят и задължително да ги заселят някъде, ама ще стане ли?! Не вярвам.

    Изобщо, какво остава за изтормозения българин?! Да плаща и търпи... Е, така издържа ли се?! В България ли се случват тези неща или в някоя автономна м.лска държава?!
  • 12 бай Ставри

    0 0 Отговор
    Бай Иван с фадромата голема, за миг ще и реши проблема!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове