Last news in Fakti

25 Май, 2015 16:38 1 003 2

Пускаме Македония в ЕС само след реформи

  • пускаме-
  • македония-
  • ес-
  • реформи

Трябва да сформираме тематични регионални съюзи, за да отстояваме интересите си в ЕС по-добре

Пускаме Македония в ЕС само след реформи - 1
Снимки: БТА

България винаги активно и последователно е подкрепяла процеса на разширяване на ЕС и евроатлантическото бъдеще на Македония, но това следва да мине през тежки реформи, част от които са и добросъседските отношения. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на публична дискусия на тема „Предизвикателствата пред новите държави-членки на ЕС“ с участието на Весна Пусич, заместник министър-председател и министър на външните и европейските работи на Хърватия.

„Република Македония е в тежка политическа криза и ние като част от ЕС и като съседна държава сме ангажирани да спомогнем за нейното разрешаване. Като държава-членка очакваме и ще настояваме ЕС също да се ангажира по ясен и категоричен начин в процеса на излизане на македонската страна от политическа криза и установяване на трайна политическа стабилност“, посочи Кунева и допълни, че стабилността на Македония е въпрос и на европейска сигурност.

„От взаимен интерес е постигането на трайна необратимост на геостратегическия избор на страната към ЕС“, каза вицепремиерът.

„Сред основните предизвикателства пред една нова държава-членка е да продължи ефективно процесите на последваща и задълбочена интеграция – както членството в еврозоната, така и членството в Шенген“, коментира още Кунева.

Тя посочи, че докато еврозоната и Шенген са създадени преди присъединяването и предполагат предварително зададени критерии и условия, то за сега изграждащите се нови интеграционни проекти и структури в Съюза България и Хърватия са пълноправен участник от самото им зараждане и имат възможност да влияят както върху тяхната архитектура, така и върху техните цели и функции. Като такива проекти тя изброи Европейския енергиен съюз, банковия съюз, новата политика за дигитална Европа, планът „Юнкер”, новата европейска стратегия за сигурност и европейския дневен ред за миграция.

Трябва да се възползваме от възможността да сформираме тематични регионални съюзи, за да отстояваме взаимните си интереси в ЕС по-добре, заяви тя.

Кунева посочи, че страните на Балканите, които са членки на Европейския съюз, могат да действат заедно по примера на т.нар. Вишеградската четворка – Унгария, Полша, Чехия и Словакия, и да защитават заедно своите интереси в рамките на Съюза.

„Време е да имаме една голяма политическа цел“, коментира тя. „Трябва да определим приоритетите и да направим план за действие и той да стане факт възможно най-скоро“, посочи Кунева. Тя направи три предложения – миграция и сигурност, общи проекти по плана „Юнкер” и равноправно третиране на страните от региона с останалите държави-членки.

Кунева беше категорична, че България и Хърватия са страните, които най-добре познават Западните Балкани и техните проблеми. По думите й, за нас повече от останалите страни е особено важно изграждането на регион на стабилност, сигурност и просперитет, в който са гарантирани ценностите, принципите и стандартите на ЕС и това е особено актуално в контекста на събитията в Македония.

Хърватският вицепремиер и външен министър Весна Пусич посочи, че за страната й пътят към Европа е означавал не само да принадлежи към една по-голяма общност, а да се изгради съвременна, модерна, плуралистична държава. Тя заяви, че членството в ЕС означава да живееш по стандартите на Съюза и да са развързани ръцете ти, за да окажеш влияние върху тези европейски правила. Пусич също така призова за задълбочаване на регионалните контакти и стабилност в региона.

Вицепремиерите на България и Хърватия проведоха и двустранна среща след публичната лекция, на която бяха обсъдени борбата с корупцията и правосъдната реформа, както и възможностите за сътрудничество по плана за инвестиции „Юнкер”.

България и Хърватия са свързани от вековни културни и исторически връзки. Това е здравата основа, върху която стоят динамично развиващите се в последното десетилетие отношения между приятели, партньори и съюзници в ЕС и НАТО. Това заяви министър Даниел Митов на съвместна пресконференция с Весна Пусич.

Първите дипломати обсъдиха сътрудничеството в региона и актуални въпроси от европейския дневен ред, като потвърдиха, че по много от темите България и Хъвратия имат сходни позиции, които могат успешно да бъдат отстоявани в рамките на ЕС, ако двете страни говорят в един глас.

Даниел Митов изрази своята благодарност за подкрепата на Хърватия за необходимостта, тежестта от миграционния натиск да бъде споделена между всички държави-членки. Абсолютно необходимо е тежестта да бъде равномерно разпределена по ясни критерии, да бъде разпределена отговорността за хората, които в тези тежки времена на юг и на изток от нас идват в ЕС, заяви министър Пусич.

България и Хърватия споделят общата заинтересованост за укрепване на сигурността в региона. Едно от големите предимства на ЕС е възможността страни като България и Хърватия, намиращи се в един и същи регион, без да са непосредствени съседи, да поемат политическата отговорност за стабилността на същия регион, заяви Весна Пусич. Поддържането на регионалния мир и стабилност и присъединяването на страните от региона към ЕС и НАТО, при изпълнение на необходимите критерии, нямат алтернатива, отбеляза, от своя страна, министър Митов.

Необходимо е ясно и категорично ангажиране на ЕС в процеса на излизане на страната от политическата криза и в целия преходен период до установяването на трайна политическа стабилност, която да гарантира запазването на гражданския и междуетническия мир в Македония, както и териториалната цялост на страната, посочи Даниел Митов.

Това ще бъде един дълъг процес, който сме готови да подпомогнем, но отговорността за провеждането на реформи и поддържането на стабилността в Македония остава на политическите фактори в страната, допълни той.

Двамата външни министри се ангажираха да работят съвместно, за да подпомогнат развитието на търговско-икономическите отношения и реализирането на неизползвания потенциал в икономическата сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не мога да раэбера эа какво й е на Македония ЕС,след като гражданите й са с български паспорти?!Но...явно някои бълг политици си умират да поставят ултиматуми:)
  • 2 xxx

    0 0 Отговор
    Нашата работа "Голо , пък голямо ! "
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове