Last news in Fakti

26 Май, 2015 19:29, обновена 26 Май, 2015 20:22 1 904 1

Смениха шефа на Митница - Свиленград

  • смениха-
  • шефа-
  • митница - свиленград-
  • стефан марашев-
  • гкпп капитан андреево

Началникът на Митница – Свиленград Стефан Марашев бе отстранен от длъжност, както предвиди Факти.бг.

Една от причините той да не остане на този пост е, че не извършил необходимите ротации след разкрития контрабанден канал на ГКПП „Капитан Андреево”.

Според Григор Здравков от Антимафия, официалната версия на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов,  е че го е отстранил, тъй като Марашев не е имал капацитета да се справи с управлението на Митница – Свиленград. Здравков твърди, че истинската версия е, че при разследването на канала за контрабандни цигари се е установила близка връзка между съкратените и задържани митничари и Марашев. По информация на Здравков премиерът Борисов е притиснал Танов преди две седмици поради това, че не е съкратил митничарите, които бяха задържани при втория арест и сега остават с постоянна мярка „задържане под стража”. Друга причина, според Здравков е, че е имало запитвания от Брюксел защо никой от ръководството на Агенция Митници и Митница Свиленград не е понесъл отговорност.
„Това е поредният любимец на Ваньо Танов, от който митничар № 1 се отрича, след Тодор Караиванов”, заяви Здравков.  Контрабандният канал, според турските органи за сигурност е работил от 2009 г. Тогава Марашев също е заемал ръководни постове. Това е поредният провал на Танов”, заяви Здравков.

Според Здравков, днес при срещата със спедиторите е обещал да пропуска по-бързо тировете през ГКПП Капитан Андреево. Срещата бе по повод на километричните опашки, които се заформяха пред пункта, заради заповед на Танов да има 100% контрол на ТИР-овете. Сега ще се намесят и служители на ДАИ, които щели да регулират трасето на камиони, твърди Здравков.

Спешни мерки за подобряване организацията на работата на Митнически пункт Капитан Андреево ще бъдат предприети още в сряда. Министърът на финансите командирова лично директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов на пункта за създаване на необходимата организация. Движението към пункта ще бъде регулирано с помощта ДАИ. Ангажимент за това пое министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това стана ясно днес след спешна среща на финансовия министър Владислав Горанов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов с представители на транспортния бранш относно трафика на ГКПП Капитан Андреево, съобщават от Агенция  „Митници".

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че проблемите, довели до тежките затруднения в трафика на МП Капитан Андреево и МП Лесово, са комплексни, както обективни, така и субективни, но се свеждат до организацията на работата на пункта, избора на икономическите оператори на режим за митническо оформяне и мотивацията на митническите служители. Сред причините Горанов отбеляза и продължаващия с години ремонт на ГКПП Капитан Андреево и даде пример с допълнително обявената обществена поръчка за асфалтиране.
Министърът на финансите каза, че вече се предприемат мерки за разрешаване на ситуацията. „На пункта са командировани допълнителни екипи, за да отпадне и последното съмнение за недостиг на хора там", подчерта Горанов, но допълни, че колкото и човека да се командироват, състоянието на пункта позволява обработка само на 8 работни места. Горанов съобщи още, че ще бъде сменен с.д. началника на Митница Свиленград Стефан Марашев, който не е могъл да предложи по-добра организация на работата на МП Капитан Андреево. За създаване на необходимата организация министърът на финансите командирова лично директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов.

Танов каза, че огромна част от проблема с натрупването на тежкотоварни превозни средства е предизвикан от практиката задействани на турска територия транзитни операции да се завършват на ГКПП Капъкуле. Това налага на МП Капитан Андреево товарът да премине рентгенова и физическа проверка за сигурност и безопасност, да се постави отново под режим транзит и така да продължи движението му да крайна точка в България или друга страна в ЕС. Директорът на Агенция „Митници" категорично подчерта, че това е ангажимент и отговорност на българската държава като член на Европейския съюз. По тази причина министърът на финансите призова икономическите оператори коректно да избират определени митнически режими и процедури. „Митническият пункт не трябва да бъде за митническо оформяне, а само за контрол," подчерта Владислав Горанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя Григор 3дравков...всъщност какво работи?Не питам дали е от "мафия" или "антимафия"-питам КАКВО РАБОТИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове