30 Май, 2015 13:27 1 937 11

Българин в черния списък на Москва

  • българин-
  • черен списък-
  • москва

Илиян Василев е в компанията на още 88 европейци

Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев е попаднал в забранителия списък на Москва за влизане в Русия. Това съобщи самият той с публикация в личния си блог.  

Василев, който е единственият българин в него, е в компанията на още 88 европейци.

В изявлевие за медиите говорителя на МВнР потвърди новината:

"На 29 май т.г. следобед МВнР бе информирано от Посолството ни в Москва за получен чрез Делегацията на ЕС в руската столица списък от граждани на страните-членки на ЕС, на които се отказва достъп до Руската федерация. Списъкът съдържа имената на 89 души, сред които и българският гражданин Илиян Василев.

Руската страна е предоставила списъка  по настояване на ЕС във връзка с зачестилите в последно време случаи на отказан достъп на европейски граждани, които не са имали никаква предварителна информация в тази връзка. Освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация,"
се казва в изявлението на МВнР.

Ето какво пише Илиян Василев в блога си:

Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин.

Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.

Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което повярвайте ми не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция.

От друга страна, винаги съм държал на уважително отношение към хората, които ръководят Русия и правото им да формират руската политика по начин, който те сметнат за уместен.
За разлика от мнозина виждам ролята и значението на грешките на Запада за сегашната ситуация. Ако западни политици днес критикуват Путин и недоволстват от неговата позиция, трябва да се обърнат към източниците на съвременния ресурс на руския президент и към отказът изобщо да дадат на Русия писта сравнима с членството в ЕС и НАТО, която бе дадена на Източна Европа. Да се върнат към онези дни от 2003 година, когато един бивш американски президент бе погледнал в очите на Путин и разпознал човека, комуто може да има доверие.

След това Русия бе залята от непознато за нейната история богатство - над четири трилиона долара - благодарение на по-високите цени на петрола, природния газ, метали и суровини. Оставена на себе си и без ясна идея за модел на взаимодействие със Запада, с ново самочуствие и пълни каси, бе напълно естествено Русия да погледне за ориентир в развитието си към пиковете на историческа слава, в това число и към Сталин. Да, това е самоубийствено упражение за 21 век, защото води до загърбване на великите традиции за европейската свързаност и идентичност, тръгнала от Петър Велики. Но е факт, за който Западът има заслуга.

Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема.

Основният ми аргумент и тогава и сега бе, че в тези проекти има прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори. Липсата на бизнес логика пък ни обрича на огромни загуби. Беше лесно да се сметнат щетите по предоговарянето на газовия договор. А те се оказаха над милиард долара. Пак ли трябва да замълчим в името на великите традции и историческата признателност, при това за едностранно разказана история.

Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна.

След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикат "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък.

Другият ми аргумент към моето правителство бе, че акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании. Загубата на руските пазари не е само функция на естествено свитите възможности и отслабена конкурентност на българската индустрия, но  на съзнателна политика - действия или бездействия - от руска страна, което рязко сви присъствието ни там. Зная защото съм се намесвал активно за да спася български компании от политическа намеса. На всеки запознат със ситуацията е ясно, че политическият риск за българския бизнес в Русия е огромен и изисква постоянна намеса на българска държава на всяко равнище за да могат българските бизнесмени да имат шанс в неравна конкуренция. Безбройни делегации на всякакво равнище не помогнаха български фирми да намерят място при поръчките на Зимната Олимпиада в Сочи. Уж бяхме "стратегически партньори" по най-важните за Русия енергийни проект, а в последна сметка не остана нищо "в ръката" като бизнес, като ползи.

За разлика от много други аз смятам резултатите от една или друга политика по реалните икономически изгоди и шансове.

На моите руски приятели и колеги, които няма да мога посетя и които са от различни групи - едни споделят моите възгледи, други са на коренно противоположни ще кажа - добре дошли у нас или в Европа. Бъдете такива каквито сте, не искам да се променяте. Можем да има различия, но важното е да продължаваме да говорим, обсъждаме и се борим за това всеки да бъде различен и да отстоява идеите и възгледите си.


Защото когато всички мислят и говорят еднакво значи никой не мисли. И бедите идват сами Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик пример тогавъшния премиер Касянов, финансовия министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим.

Значи повредата не е в моя телевизор.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ СИ СВЕТА ВОДА

    2 2 Отговор
    ЩОМ В СПИСЪКА ОТ БЪЛГАРИЯ СИ САМО ТИ,
    ЗНАЧИ ИМА НЕЩО ОКОЛО ТЕБ, ДЕТО СМЪРДИ.

    ПОВРЕДАТА Е В ТВОЯ ТЕЛЕВИЗОР,
    ЗАЩО НА:
    БРАЗИЛИЯ, КИТАЙ, ИНДИЯ, ЮЖНО АФРИКА, ЕГИПЕТ, АРЖЕНТИНА, ВЕНЕЦУЕЛА, КУБА, НИКАРАГУА, ВИЕТНАМ, МАЛАЙЗИЯ, ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ, СЪРБИЯ И Б.Ю.Р. МАКЕДОНИЯ И ДР.

    НАСТРОЙВАЙКИ СЕ НА НОВАТА ПОЛИТИКА НА ЗАПАЗВАНЕ НА

    СУВЕРЕНИТЕТА, Т Е Л Е В И З О Р И Т Е ИМ РАБОТЯТ,

    А ТОЗИ НА БЪЛГАРИЯ - НЕ ?

    ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ НА З А Е М И
    Т.Е. НА ИЗКУСТВЕН ПОДДЪРЖАНЕ НА ОРГАНИЗМА ОТ ЕС.

    БЪЛГАРИЯТА КОЯТО ТИ ПРЕДПОЧИТАШ Е Ж И В И Я Т Т Р У П,
    КАКВАТО НЕ СМЕ ИМАЛИ ДОРИ И СЛЕД ВТОРАТА МЕЖДУ СЪЮЗНИЧЕСКА ВОЙНА.

    ДНЕШНОТО БЕЗГРЪБНАЧНО БАШИБУЗУШКО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПОД БЛАГОВИДНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЕС,
    НИ ДОВЕДЕ ДО Н А Ц И О Н А Л Н А К А Т А С Т Р О Ф А.

    ТИ И ВСИЧКИ В НС И М С, ВОДЯТ НЕКАДЪРНА ДЕГРАДИВНА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА.

    ФАКТИТЕ ЗА ЕФЕКТИВНОСТА ОТ ДЕЙНОСТТА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ, АМАТЬОРСКИ, САМОЗВАНСКИ, АВАНТЮРИСТИЧНИ, БЕЗОТГОВОРНИ И ПРЕСТЪПНИ ПРАВИТЕЛСТВА,
    НАЙ ЯСНО СЕ ИЗРАЗЯВАТ ЧРЕЗ ОБЕМА НА

    Н А Ц И О Н А Л Н И Я Т НИ Д Ъ Л Г.

    НИЕ КОНСУМИРАМЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ,
    КАЗАНО ПО МЕДИЦИНСКИМУ - ТОВА ЯВЛЕНИЕ СЕ НАРИЧА
    Р А К ИЛИ К Е Н С Е Р
    ОТ КОЕТО СЪСТОЯНИЕ ИМА САМО ЕДИН РЕЗУЛТАТ.

    ТЯЛОТО НА ПАЦИЕНТА СЕ ТОПИ И СИЛИТЕ МУ ЗА ЗАЩИТА ОТСЛАБВАТ.
    ДНЕС БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ИКОНОМИКАТА , ЕДНА ТРЕТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ И УВЕРЕНО ВЪРВИ КЪМ ГИБЕЛ.

    БЪЛГАРИЯ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙКО ОКУПАЦИННО-УПРАВЛЕНИЕ Е ВСЕ ОЩЕ ЖИВА НО Е Т Р У П.
    АКО НИ СПРАТ ПРИТОКА НА ЗАЕМИТЕ, НИЕ ЩЕ СМЕ БЕЗЖИЗНЕНИ.





  • 2 КОЙ ТИ Е ВИНОВЕН

    2 2 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТИ Е ВИНОВЕН ЗА ОНОВА КОЕТО САМИ СИ СЪТВОРИЛ.

    А ТЪРСИМ ВИНАТА В ДРУГИТЕ.

    НЕ ЗНАМ КАКЪВ ПОСЛАНИК СИ БИЛ,
    НЕ ЗНАМ КАКВО ДОБРО ЗА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ ТАМ СЪТВОРИЛ,
    НО ЩОМ СИ ОТЛЪЧЕ ОТ РУСИЯ,
    ЗНАЧИ НЯМА НИЩО ЧУДНО.

    ТА НАЛИ ДНЕС БЪЛГАРИЯ ПРИГЛАСЯ НА АНТИРУСКАТА ЗАПАДНА ПОЛИТИКА,
    ТА НАЛИ ЗА ТОВА И ТИ СИ БИЛ ТАМ.

    НЕ ВИЖДАМ НИКАКВО ОСНОВАНИЕ ЗА УЧУДВАНЕТО ТИ ПО СЛУЧИЛОТО СЕ ИЛИ ТИ НАПОМНЯШ НА НАЧАЛНИЦИТЕ СИ ЗА СЕБЕ СИ ЗА СВОИТЕ ЗАСЛУГИ, ТЪРСЕЙКИ ПРИЗНАНИЕ ОТ ТЯХ ЗА ТВЯТА ПРЕДАННОСТ И ЛОЯЛНОСТ КЪМ ФАЛША НА ЗАПАДНАТА ПОЛИТИКА.

    ДНЕС Е СЪБОТА, ОБАДЕТЕ СЕ В ПОНЕДЕЛНИК,
    НО Г-Н ТОЛУПОВ ЩЕ ОТСЪСТВА А И ПРОГРАМАТА МУ Е ЗАЕТА ДО КРАЯ НА ЛЯТОТО, ПОСЛЕ Е В БРЮКСЕЛ И КОГА ЩЕ ВИ ПРИЕМЕ НЕ ЗНАМ.

    А ДОБРЕ ДОШЪЛ В ГОВН.ТА ДЕТО САМ СИ СЪТВОРИЛ.


  • 3 НЕ Е БЪЛГАРИЯ

    2 2 Отговор
    БЪЛГАРИЯ НЕ Е В ЧЕРНИЯТ СПИСЪК А САМО НАБЕДЕНИТЕ ПОЛИТИЦИ.

    И АЗ СЪМ ЗА.

    Коментиран от #7

  • 4 onq s konq

    1 2 Отговор
    Евала -не само си се иэмъкнал от усмирителната риэа,ами и си драскаш на воля!:)))
  • 5 дддд

    1 1 Отговор
    кви са тез кьор фишеци пак ...нали бг е голям ясреб ..санкции манкции много са плюнчи плевнююю ... ко очаквате .. и още не са на зачесали с голямата секира РУснаците

    каквото повикало такова се обадило
  • 6 реформатор на деформаторите

    1 1 Отговор
    Ти ли защитаваш българска позиция, национални слънчогледо ?Като си толкова храбър, защо не кажеш какво ни донесе и ще ни донесе навеждачеството пред САЩ. Да ти подскажа ли - Мари ците, златото, медта , затриването на малкия и средния бизнес, отказ от всички значими инфраструкторни проекти!. Много ти е къса политическата памет , а и не само тя

    Коментиран от #8

  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "НЕ Е БЪЛГАРИЯ":

    нямаше нужда да пишеш три поста ,един е достатъчен да покажеш че за теб русия е пред българия ,патриоте!
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "реформатор на деформаторите":

    явно в сссрето имаше мнооого малък и среден бизнес та се наложи да дойдат американците и да го закрият:)!
    въпроса в статията е че българския бивш посланник е получил забрана да ходи в русия ,а ти радостно мучиш от тази новина :)!
  • 9 реформатор на деформаторите

    0 1 Отговор
    Всички , които предават националните ни интереси , за сметка на налагане на американски такива, не бива да представляват България
  • 10 1234

    0 0 Отговор
    КОЛКОТО И ДА ПЛЮЕТЕ ПО РУСИЯ ЗАПОМНЕТЕ ЕДНО:ПАК РУСИЯ ЩЕ НИ ИЗВАДИ ОТ БАТАКА НАРЕЧЕН :САЩ И ЕС.
  • 11 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    муууу ха ха ха муууу ха ха ха черен списък за маскве муууу ха ха ха хи хи хи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове