Last news in Fakti

1 Юли, 2015 06:19 2 057 7

Страх в Комотини, че ще обеднеят като българите

  • печата-
  • печат-
  • вестници
Страх в Комотини, че ще обеднеят като българите - 1
Снимка AP/БТА

Гръцки пенсионери умуват да се заселват у нас, пише в. „Труд“

Кризата в Гърция е уплашила пенсионерите им, на които вече веднъж им били намалени пенсиите и заради това те обърнали поглед към България в търсене на по-добър живот.

В агенциите за даване на имоти под наем в Петрич и Сандански е имало доста обаждания от възрастни гърци, които се интересували как вървят наемите за апартаменти. Те споделяли,че получават 600 до 800 евро и с тези пари смятали, че ще живеят по-спокойно у нас, ако решат да се заселят.

А иначе паника пред българските банкоматии опашки от гърци няма, защото дори и да теглят у нас пак ще получат ограничените 60 евро на ден.

В. „24 часа“ също отделя голямо внимание на ситуацията в Гърция. Страх в Комотини, че ще обеднеят като българите, пише ежедневникът.

Празни улици и кафенета, опашки пред банкоматите.

Така изглежда гръцкият град Комотини в началото на седмицата, когато южната ни съседка обяви банкова ваканция.

Жителите на иначе оживения град са притеснени от неизвестните пред страната им. В Комотини се усеща напрежението, което съществуваше в България през 1996-1997 г. Това са и най-големите опасения сред жителите на Северна Гърция.

“Не искаме да станем бедни като българите”, казват гърците, които вече са ограничили разходите си до минимум.

НАП и Митници вкараха в хазната 850 млн. повече, научи в. „Стандарт“

Своеобразен 8-годишен рекорд по събираемост на приходите и излишък в бюджета отчита Министерството на финансите за първото полугодие на 2015 година. Това заявиха за "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет. Все още ведомството на Владислав Горанов не е публикувало официалните данни. Но на база на предварителни такива и оценки се очаква излишък по консолидираната фискална програма (КФП) за първото полугодие на 2015 година.

През 2050 г. ще живеем като европейци, прогнозира в. „Новинар“

България има възможност да излезе от ъгъла на най-бедните държави на Стария континент и да се приближи до богатите страни в Европейския съюз след 35 години. За целта през 2050 г. средният българин ще трябва да бъде 30 процента по-производителен от сегашния. Това са част от изводите на Световната банка (СБ). Докладът, озаглавен „Производителността в България: Уроци от миналото, възможности за бъдещето”, бе представен вчера в София.

За да настигне развитите европейски държави и да осигури на българите по-добър стандарт на живот, страната ни ще трябва да има средногодишен ръст на производителността на труда от 5 на сто. Това означава почти двойно увеличение на регистрирания в периода 2000-2013 г. средногодишен ръст на производителността на труда у нас.

МФ саботира ключови мерки на митниците за акцизните стоки, съобщава в. „Сега“

Финансовото министерство бави вече четвърти месец предложени от агенция "Митници" промени в реда за контрол върху акцизните стоки. Предложенията бяха публикувани за обществено обсъждане още в началото на март и сроковете за получаване и отчитане на мнения на заинтересованите страни отдавна изтекоха. Така ключови мерки в областта на контрола върху горивата, алкохола и цигарите остават пожелателни, вместо да се прилагат задължително. При това положение митничарите трудно ще изпълнят поръчението на премиера Борисов да докарат в бюджета поне 1 млрд. лева допълнително.

Цената на парното пада драстично от днес, пише в. „Монитор“

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цените на парното и топлата вода в цялата страна. От днес топлото в София поевтинява с близо 6%, в Бургас – с 13,5 на сто, във Велико Търново – с 12,5%, а за останалите топлофикации намалението е със 7-9 на сто. Това съобщи вчера председателят на КЕВР Иван Иванов след закритото заседание, на което цените са били гласувани. Първоначално в проекта си на решение регулаторът предвиждаше поевтиняване на парното само в София, Бургас и Пловдив.

Ако няма сериозно промяна в цената на природния газ в следващите три месеца, новите тарифи ще останат в сила и от началото на идващия зимен сезон през октомври.

Даваме 100 млн. евро за плана "Юнкер", съобщава в. „Дума“

България ще допринесе със 100 млн. евро за проекти, финансирани от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е основният елемент на Инвестиционния план за Европа (плана "Юнкер" - б.р.), съобщиха от Министерството на финансите (МФ). Приносът ще бъде направен чрез съфинансиране на одобрени проекти от Българската банка за развитие. Редица държави членки, сред които Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, вече са обявили намеренията си за участие във фонда чрез своите национални банки за развитие.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деню воевода

    1 0 Отговор
    “Не искаме да станем бедни като българите”, казват гърците, които вече са ограничили разходите си до минимум. А ИСКАТ САМО ДА ЛЕЖАТ ПО ГРЪБ И ДА ЛАПАТ МАНГИЗИ КАКТО СА ПРАВИЛИ ГОДИНИ НАРЕД ! ВСЕИЗВЕСТНИ СА С МЪРЗЕЛА СИ НАВСЯКЪДЕ ,НО НЕ СТАВА ВЕЧЕ КАКТО ПРЕДИ МИЛИ ГЪРЦИ - ЕВРОПА ВИ СПРЯ КРАНЧЕТО И СЕГА РЕВНАХТЕ НА УМРЯЛО

    Коментиран от #3

  • 2 motorheadbg

    1 0 Отговор
    О, чудо Господне! Гърците ЩЕ РАБОТЯТ!!! Е чак се га стана интересно! Няма по-мързеливо и нагло племе от гърците на тази планета!
  • 3 Бай Кор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Деню воевода":

    Мързеливи са, защото могат да си го позволят! Минималната заплата в Герция от 600 евро ще падне на 500 евро, минималната пенсия на 400 евро, отделно 13-та и 14-та заплата и пенсия. Това е фалита в Гърция! А у нас няма фалит, но минималната заплата няма 200 евро.

    Ето, сега има и обаждания от интерес за преместване, че е по-евтино. И пак 95% от гърците няма да стъпят в България - щото им е толкова зле!

    БВП на Гърция, дето уж ще фалира всеки момент, а така е от 2009 (вече 6 години), е 4 пъти по-голям от на "стабилната финансово" България. Все още ли мислите, че на гърците ще им е много зле?!😁

    Явно нищо не схващате! Половината българи, с които съм разговарял в последните няколко години, ме съветват да си крия доходите и имуществото, иначе "ще го вземат!". Помните ли колко пенсии се вземаха в Гърция, а пенсионерътмвсъщност починал? Или как цели острови са пълни с фалшиви " слепци", които получават високи пенсии и социално подпомагане за това?!

    Крали са толкова, че ще има за още десетилетия спокоен живот! А мнозина гърци преспокойно могат да си купят недвижим имот в чужбина, напр. Германия и без никакви сътресения върху личните си финанси да упражняват дейност там!
  • 4 Оня

    0 0 Отговор
    Именно Бай Кор, имат запаси защото са крадливо племе което разчита на кражби, мошенничества, и заблуда на всички нива. Мързеливо племе дето сега ще усети къде изгрява слънцето, кой поръчва музиката... няма да са те повярвай. Ако харчат това което изкарват, както трябва да бъде и както правят повечето... ще са 2 пъти по добре от нас и 3-4 по зле от колкото бяха. Византийците имат голям туризъм от там идва 70 % от бюджета. А ние вече нямаме нищо. Всеки дърпа чергата за себе си. Всичко се приватизира, за държавата остана само данъците. Каквото събере това е.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оня ":

    То точно там е въпросът - лъжем се много, ако си мислим, че на гърците ще им бъде зле. Не, няма!

    И да паднат цените в Гърция, то ще е с 5-10 евро за ден издръжка, в сравнение с преди. А тълпи нашенци пак ще се изсипват по Беломорието. Няма да се усети криза, както я усещаме ние.

    А майтапите с "постните пици" на Дянков (ако го помните въобще кой беше) никога няма да се сбъднат - той предричаше масово изместване на гръцкия бизнес у нас. Сега "масово" се говори за преместване на гърци у нас! Колко гръцки фирми са дошли в България от 2009?! Едва ли повече от 500! Къде е тази "масовост" тогава?

    Сега същото - питат да се местят. Питат, ама не се местят тук богатите гръцки пенсионери, ами на Запад, където и заплатите, и пенсиите, и социалните грижи и подпомагане са на друго еволюционно ниво.

    Ако видим 1000 гръцки пенсионера (с брой иначе милион) да се заселят у нас, трябва да черпим!
  • 6 Оня

    0 0 Отговор
    Като цяло си прав. Само за 1 бъркаш, че гърците няма да усетят толкова много кризата. Ще я усетят че чак свят ще им се завие, на повечето от тях. Свикнали са малко работа, много пари. Ще им намалят стандарта 3 пъти, ще ревът като заклани. Само дето някой трябва да излезе и да им обясни че щом са произвели продукт за 1000 €, толкова ще похарчат!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Оня":

    Тъкмо прегледах колко БВП на човек от населението имат гърците за миналата година и колко ние - три пъти повече е техния от нашия. А са фалирала държава!😁😁

    Немалко българи даже се радват, че Гърция ще се провали - да, ама с колко?! Гръцката икономика ще се свие - да, но имат база и колкото и да се свива, поради естеството на тяхната икономика и еврото, просто няма как да стигне нашия хал.

    17 хиляди евро заработва средно един грък годишно, а само 5 хиляди ние. Никакво сравнение между нас не може да има, защото нивата на спестяванията им в банките са огромни. Гръцките лобита по света са мощни и добре организирани, а по думите на Хърсев, "гръцките банки плуват в пари". Не знам дали си чел колко е гръцкият БВП годишно в номинален размер - около 360 милиарда долара, срещу скромните 40 милиарда долара за скромното ни подобие на държава.

    Фалира им само държавата (технически, още не е).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове