Last news in Fakti

2 Юли, 2015 14:50 1 640 2

Депутатите одобриха пенсионната реформа

  • ивайло калфин-
  • депутати-
  • одобриха-
  • пенсионната-
  • реформа

Със 115 гласа За, тя бе приета на първо четене

Депутатите одобриха пенсионната реформа на първо четене. 115 депутати от ГЕРБ, РБ и АБВ гласуваха "за" предложенията на вицепремиера гласуваха. Другият коалиционнен партньор на правителството - Патриотичен фронт не ги подкрепи. 4 гласа в подкрепа даде и ДПС.

Логично всички присъстващи от БСП бяха против, същото се отнасяше за шестимата гласували от "Атака", както и един от "Патриотичния фронт", където имаше 13 въздържали се.

Реформата предвижда възрастта за пенсия за работещите в масовата трета категория труд да започне да нараства плавно до достигане на 65 години през 2029 година за мъжете и през 2037 година за жените. До 55 години ще бъде вдигната възрастта за пенсиониране на работещите в 1-ва категория труд, а до 60 - на тези от втора. Пенсионната възраст за военни и полицаи пък догодина ще е 52 години и 10 месеца и ще нараства до 55 години.

Преди гласуването Петър Славов от Реформаторския блок посочи, че от блока са доволни от това, че хората ще могат да избират да се осигуряват в универсални пенсионни фондове или пък изцяло в НОИ. Радан Кънев пък поиска повече яснота и изглаждане на втория пенсионен стълб, защото не бивало хората, родени след 1970 година, да страдат заради все по-малката възможност пенсията от държавата да расте. Пакетът не изглежда достатъчно смел, но е достатъчно умен, за да не бъде атакуван при следващото управление, каза Радан Кънев.

Хасан Адемов от ДПС предупреди, че не трябва да има слаба политическа подкрепа за пенсионната реформа, иначе тя може да бъде атакувана при следващо управление.

Димитър Байрактаров от "Патриотичния фронт" заяви пък, че и сега 0,3% работещи издържат 1,3% неработещи – не вярвайте на твърдението, че е обратното, каза той. Той призова да се въведе т.нар. електронно управление на пенсионната система, което щяло да разтовари държавата от раздутата администрация и българския бизнес от излишна допълнителна тежест, освен данъчната.

Партия „Атака“ пък предложи законодателни промени, чрез които минималните пенсии да бъдат изравнени със средно европейските, но не по-малко от 500 лв., както и възрастта за пенсиониране да не бъде повишавана. От партията на Сидеров за пореден път предложиха пенсиите да бъдат актуализирани всяка година спрямо индекса на малката потребителска кошница на Националния статистически институт.

„Трябва да излезем от либералния модел, в който бяхме вкарани след 97-ма година. Хората в пенсионна възраст понесоха най-тежкия удар на т.нар. преход. Като народни представители сме длъжни да направим така, че да облекчим техния живот“, заяви Волен Сидеров.

„Минималната пенсия в България не е унизително ниска, тя е геноцидно ниска“, добави националистът. Той беше категоричен, че тенденцията на повишаване на пенсионната възраст трябва да бъде прекратена. Тя сляпо се следваше от редица правителства, които управляват България по колониален модел. „Трябва ясно да кажем, че не всичко, което се предлага от Брюксел е добро за българското население“, заяви Сидеров.

Корнелия Нинова от БСП пък заяви, че за разлика от проекта на левицата за промени в социалното-осигуряване, този на правителството си поставя цел с тази уж "реформа" да гарантира финансова стабилност на бюджета на ДОО, което е записано и в мотивите.

„Целта и философията на правителството е да се намалят разходите за пенсии и това се постига чрез промяната на условията за пенсиониране, така че да се намали броят на пенсионерите”, обясни депутатът от левицата.

Според нея в законопроекта на правителството няма цел, няма амбиция да се подобри икономиката в страната да се внасят повече осигуровки, за да има по-голяма приходна част в бюджета, а мисълта е само за изхода.

Нинова засегна и частните пенсионни фондове. По думите й правителството тихомълком отменя недомислицата от декември миналата година - ако вноските на човек отидат в НАП, но той не посочи в 3 месечен срок в кой пенсионен фонд да отидат, държавата служебно му ги превежда в НОИ.

По думите й това е трябвало да стане с наредба на МС , каквато и до момента няма. „До момента в НАП стоят над 100 млн. лв – лични вноски на хората, които трябваше да са в партидите им и да им носят доходност. Някой ден хората ще се усетят и ще осъдят държавата. „Сега правителството предлага да отменим тази промяна и да се върнем към стария модел – ако човек до 3 месеца не посочи, в кой фонд да му отидат парите то това да бъде правено служебно”, обясни тя.

Нинова определи като още по-опасно даването на възможност - пари от индивидуални партиди на хората, решили да се осигуряват само ДОО, да отидат във Сребърния фонд. „Сребърният фонд е част от държавния резерв и отивайки там те не могат да бъдат използвани за нищо друго освен за пенсии , но те повишават общия размер на държавния резерв. Това дава възможност останалата част от него да се използва за други цели и да се манипулира”, предупреди Нинова.

„Уважаеми хора, родени след 1959 година ще ви вземат вноските от фондовете и те ще отидат в Сребърния фонд, няма да ви носят доходност и няма да се наследяват. Това е посегателство върху осигурителните права на физически лица, граждани на република България и ние няма да го подкрепим”, категорична бе Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дръжги ееееам;л1сй

    0 0 Отговор
    А дали ще си приемат по този начин и заплатите тези шкембета?
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    Според така предложената пенсионна реформа за първа категория ако евентуално се приеме на второчетене и от догодина да се пенсионират на 52 г.10м.следователно от 01.01.2016 год.всички служители от набор 1956гдо 1966 год включителна част трябва да напуснат .Даизлязат в заслужена почивка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове