2 Юли, 2015 15:36 980 0

До края на годината отваряме 119 бази данни от обществен интерес

  • бази данни-
  • обществен интерес-
  • до края на годината-
  • румяна бъчварова

„Отворените данни са най-видимият знак за модернизацията на държавата и управлението“. Това заяви при откриването на конференцията „Данни канят – отворени данни за прозрачно управление“ заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Бъчварова припомни, че в началото на годината правителството е взело решение да отвори 119 набори от данни по приоритетни области, които да се публикуват в отворен формат. Повечето от тях са регистри от голям обществен интерес. В момента те се публикуват в отворен формат на Портала за отворени данни (opendata.government.bg) и ще могат да бъдат използвани от медиите, гражданите, гражданските организации и бизнеса за търговски и нетърговски цели.  Данните са събирани и поддържани от 41 структури на Централната администрация и ще бъдат публикувани в отворен формат до края на тази година.
Сред тях са и данните на ГРАО, които бяха отворени преди две седмици от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по искане на вицепремиера Бъчварова. Данните на ГРАО показват броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода 2011 – 2015 година и отварянето им е свързано с опита на правителството да предотврати евентуални манипулации по време на предстоящите местни избори.

В изказването си вицепремиерът подчерта, че процесът на отваряне на данни се ползва със силната подкрепа на правителството и отделните министри. Тя изрази убеждението си, че това гарантира, че този процес ще бъде доведен докрай и държавата ще стане много по-отворена към обществото.

В конференцията участва и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той припомни, че един от приоритетите на Комисията на Жан-Клод Юнкер е изграждането на единен цифров пазар, който да осигури по-добър достъп за потребителите и предприятията до онлайн стоки и услуги в цяла Европа, да създаде подходящи условия за развитие на цифровите мрежи и новаторските услуги и да максимизира потенциала за растеж на европейската цифрова икономика. Златев цитира данни на ЕК, според които в повече от половина от случаите потребителите са принудени чрез попълване на формуляри да подават информация, която вече е налична в администрацията. Той добави, че правителствата в ЕС използват новите технологии в различна степен, но може да се направи още много, за да се модернизира публичната администрация, да се постигне трансгранична оперативност и да се улесни взаимодействието с гражданите. Огнян Златев подчерта, че Отворените данни дават възможност на обикновения гражданин да търси отговори от властимащите по конкретни въпроси или проблеми, а това от своя страна, създава възможност за засилено участие на гражданското общество.

В изказването си председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Гроздан Караджов заяви, че отворените данни овластяват гражданите. Той потвърди ангажимента на парламента и на оглавяваната от него комисия към процеса за отворено управление и изтъкна, че все още много правителства подхождат свенливо към отворените данни.

По време на дискусията директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски заяви, че по отношение на отворените данни, за последните 6 месеца се е случило нещо, което не се е случило през последните 10 години и добави: „Резултатите, които виждаме днес ме обнадеждават изключително много“. Цветарски обясни, че вече се вижда начин огромният обем от информация, който се произвежда, да достига до всички, които трябва.

По време на конференцията началникът на политическия кабинет на Румяна Бъчварова Антон Герунов демонстрира визуализации на отворени данни, които ще бъдат достъпни за гражданите, медиите, гражданските организации и бизнеса.

Георги Пенчев от Общество.бг констатира, че отворените данни са инструментът за доверие между гражданите, бизнеса и институциите и добави, че самата администрация е най-големият ползвател на отворени данни. „Данните дават удобството на гражданите да участват и да помагат“, каза още той. Според Пенчев е важно и за администрацията, и за гражданите, и бизнеса да развиват умението си за анализ на данните. Това е ключът към успеха в оптимизиране работата на държавата.

Журналистът Марин Николов, който е носител на голямата награда за разследваща журналистика за 2015 година, оцени това, че държавата търси обратна връзка по темата. Той подчерта, че отворените данни са полезни за медиите, защото дават възможност за директен достъп до официална информация при провеждане на журналистическо разследване.

Панелисти на конференцията бяха още заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, Теодора Гандова от НПО Линкс, председателят на Бизнес съвета към Съвета за електронно управление към Министерски съвет Жанет Захариева, предприемачът Стив Кайл и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. Освен тях по време на събитието присъстваха представители на администрацията, бизнеса, неправителствения сектор и медиите.    


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове