Last news in Fakti

2 Юли, 2015 20:32 821 1

Главният прокурор на Мюнхен: Само при единогласие може да се очакват резултати

  • сотир цацаров-
  • главният прокурор на мюнхен-
  • очакват резултати-
  • правосъдие-
  • прокуратура

Само ако полицията, прокуратурата и Министерство на правосъдието гледат в една посока, може да се очакват резултати, заяви главният прокурор на Мюнхен по врене на среща със Сотир Цацаров

Главният прокурор на Мюнхен: Само при единогласие може да се очакват резултати - 1
Снимка: Прокуратура на РБ

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров се срещна днес в Съдебната палата с баварския министър на правосъдието проф. д-р Винфрид Баусбак и с главния прокурор на Мюнхен д-р Петер Франк. На срещата присъстваше и германският посланик Детлеф Лингеман, съобщиха от прокуратурата.

Проф. Баусбак и д-р Франк са на посещение в България по покана на Министерство на правосъдието.

Баварското министерство на правосъдието също организира широки дебати при приемане на законодателни изменения, заяви проф. Баусбак по време на срещата.  Мнението на практиците, макар и невинаги възможно за политическо решение, се взима предвид. Въпреки че прокуратурата в Бавария е част от изпълнителната власт, в нито един момент не ми се е случвало да давам разпореждания на обвинението, посочи още правосъдният министър на Бавария.

Ако полицията, прокуратурата и Министерство на правосъдието гледат в една посока, само тогава може да се отговори на обществените очаквания за сигурност и да се гарантират правата на гражданите, заяви д-р Петер Франк.

По думите на главния прокурор на Мюнхен, в прокуратурата ежегодно се провеждат съвещания, на които се обсъждат практически проблеми и по този начин прокурорската практика се влива в законодателния процес.

В хода на разговорите българският главен прокурор представи на гостите си направленията, по които следва да се работи при осъществяването на съдебната реформа у нас. На първо място г-н Цацаров постави промените в Конституцията и съпъстващите изменения в Закона за съдебната власт. На второ място посочи необходимостта от промяна в процесуалните закони и в правилата на наказателния процес – да се разграничат престъпления от простъпки и да се намали формализма на наказателното производство. На трето място главният прокурор наблегна на приемането на законодателни, финансови и административни мерки, касаещи борбата с тероризма. Според г-н Цацаров, само такъв комплексен подход ще гарантира качествена, бърза и адекватна на очакванията на българското общество реформа.

Главният прокурор посочи, че държавното обвинение няма законодателна инициатива и всички предложения на ПРБ са въз основа на професионалния опит на прокурорите и следователите, които са обобщени и представени на парламента. Сред тях са предложенията за децентрализация на прокуратурата, за изменения в Конституцията и предложения за промени в НПК. Предстои и представянето на позицията на прокуратурата по Закона за съдебната власт.

За засилване на международния обмен между прокуратурите на България и Бавария се обявиха участниците в срещата. През месец октомври т.г. главният прокурор на Мюнхен, съвместно с Европейската комисия, организира дискусия по въпросите за корупцията, киберпрестъпността и тероризма, на която са поканени ръководството и представители на ПРБ.

Проф. д-р Винфрид Баусбак е роден през 1965 г. в Ашафенбург. От октомври 1986 г. започва да следва „Право“ в университета „Юлиус Максимилианс“ във Вюрцбург, като по същото време паралелно следва „История и философия“ като втора специалност. От 2002 г. е хабилитиран преповадател в „Юлиус Максимилианс“ по публично, европейско и международно право. От април 2007 до 2013 г. е преподавател по публично, европейско и международно право в Университета във Вупентал. На 10 октомври 2013 г. е назначен за министър на правосъдието на Бавария.

Д-р Петер Франк е роден през 1968 г. Започва кариерата си в съдебната система от 1995 г. в Баварското министерство на правосъдието. Заема постове в Прокуратурата на Мюнхен и като съдия в Окръжния съд в Мюнхен. От 1 март 2015 г. е назначен за главен прокурор на Мюнхен.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    0 0 Отговор
    Ако има слънце, ще има сянка.

    Храната е единственото средство което, ще спаси човечеството от гладна смът.

    Колко умни са политиците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове