Last news in Fakti

6 Юли, 2015 05:05 980 0

Обяд с фермерски храни от Балкана

  • фермери-
  • обяд

На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 6 юли 2015 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, айрян, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект "За Балкана и хората", който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора. Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.

Събитието ще бъде открито в 12, 30 часа, понеделник (6 юли).

Производители от млечните ферми в с. Васил Левски (Карловско), Вършец, с. Нефела (Врачанско) и с. Бов (Свогенско) ще донесат овче, биволско и краве сирене, овче, биволско и краве кисело мляко, пастьоризирано краве мляко и айрян. Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби. Продуктите си те ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв. Борово, София. На трапезата ще има мед от с. Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала в Западна Стара планина, както и биологичен мед от два пчелина в Централна Стара планина – на семействата Попови и Начеви от Калофер, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".

Промените в Наредбата влязоха в сила преди година в резултат на съвместните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните. През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, а други десет са в процес на регистрация. Осем мобилни хладилни витрини, осигурени по проекта, поставиха началото началото на преки продажби на продукти от Балкана на фермерския пазар в кв. Борово, на изложения и фестивали.

Първото издание на „Обяд с вкусни продукти от Балкана“ се състоя в МЗХ на 1 юли 2014, последвано месец по-късно от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на Швейцарското посолство за националния празник на страната. Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста „Зелените идеи в действие“ на Узана, Габровско (24- 26 юли).

„За Балкана и хората”

Проектът „За Балкана и хората“ е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори. Партньори по проекта са Министерството на земеделието и храните, пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина.

В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор. Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.

Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България“ и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове