3 Юли, 2015 11:46 1 008 1

Патриотите още три месеца ще подкрепят правителството

  • вмро-
  • валери симеонов-
  • подкрепа-
  • герб

ГЕРБ в момента не се справил с битовата престъпност и не е предложил адекватни мерки за компенсирането на поскъпването на тока. Само тези две точки от общо седемте искания на Патриотичния фронт към правителството на Бойко Борисов не били изпълнени. Това обяви председателят на парламентарната група на патриотите Валери Симеонов.

Той посочи, че по тази причина Патриотичният фронт ще удължи с 3 месеца ултиматума към правителството.

На заседание на депутатите от групата решихме да продължим подкрепата на програмата за стабилно управление на правителството, като през следващите 3 месеца ще упражняваме строг контрол върху изпълнението на поетите ангажименти, заяви Симеонов.

От ВМРО и НФСБ съобщиха, че по 5 от тях оценката им е задоволителна, а по отношение на 6 и 7 точка, които се отнасят за борбата с престъпността и цената тока, те дават незадоволителна оценка.

Ето и анализът на Патриотичния фронт.

Поредният сблъсък на етническа основа породен от тривиален битов скандал в община Гърмен, както и изтичането на първите 6 месеца от управлението на Правителството на Бойко Борисов, станаха конкретният повод за анализ на работата на управляващото мнозинство.

По тази причина „Патриотичен фронт” на 3 юни 2015г. излезе с декларация, в която постави 7 условия на Правителството, като почти всички бяха заложени в Програмата за Стабилно развитие на Република България 2014-2018г. подписана и от „Патриотичен фронт”, и по които приоритети не бе извършено почти нищо. Условията за продължаване на подкрепата на „Патриотичен фронт” бяха следните:

 

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв.Кремиковци, с.Марчево, общ.Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие. Пълна ревизия на законността на строежите на територията на цялата страна.

2. Започване изграждане на защитни съоръжения и възстановяване на увредените участъци от тях.

3. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

4. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс с цел противодействие на купения и етнически манипулирания вот.

5. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от ПФ в Закона за българите живеещи извън Република България.

 

 

6. Предприемане на спешни действия за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

7. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

 

В поставеният едномесечен срок за започване на работа по дългосрочните задачи и изпълнение на краткосрочните такива, след обстоен анализ и поредица от съвещания с е Министър председателя, ресорните министри и ръководства на парламентарни групи, бе констатирано следното изпълнение, което предлагам на вашето внимание.

 

1. По премахването на незаконните постройки в кв. Кремиковци, с.Марчево, община Гърмен:

Завършена е законната процедура по издаването на заповед за доброволно премахване в 14 дневен срок, проверка и изпълнение на заповедите, извършване на опис и изготвяне на количествено стойностни сметки, проведен е конкурс за избор на фирми изпълнители, определени са фирмите на база на подадени оферти, подписани са договори, издадени са възлагателни писма, с които фирмите и обитателите са известени за изнасяне на покъщнината и на 29. 06.2015. са съборени първите 4 постройки, плюс една доброволно премахната, за които горе описаната законова процедура е приключила.

За месец юли изтича процедурата и ще бъдат премахнати още 20 незаконни постройки. Останалите незаконни постройки ще бъдат премахнати съгласно изтичането на законовите срокове в ЗУТ.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за задоволително и ще продължи да упражнява контрол върху сроковете и действията на Дирекция за Национален Строителен Контрол, до пълното премахване на незаконните строежи.

 

2. Започване изграждане на защитни съоръжения и възстановяване на увредените участъци от тях.

Увреденият участък по защитното съоръжение по границата с Република Турция в рамките на ГП 222- до 223 на Гранично Полицейско Управление Болярово е изцяло възстановен буквално в последните дни на месеца - до 30.06.2015г.

Изготвен е график за поетапно изграждане на останалата част на съоръжението с дължина 132,6км., като са приключили всички процедури по проектиране (в това число на подвеждащи и прилежащи пътища). Изготвени са количествено стойностни сметки от областните управители на трите области Хасково, Ямбол и Бургас, осигурени и преведени от МФ към областните управи необходимите за първия етап средства в размер на

30 млн.лв.. До края на 2015г. ще бъдат изградени следните участъци:

Област Хасково – 20км.

Област Ямбол – 11,455км.

Област Бургас – 29км.

 

Съгласно предоставеният доклад от Министъра на вътрешните работи след приключване на подвеждащите пътища на 12 юли 2015г. ще се извърши първа копка за издигане на оградата за област Хасково. Успоредно с това до края на месеца ще започне изграждането и на участъците в област Ямбол и Бургас.

 

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за задоволително и ще продължи да упражнява контрол върху сроковете и действията на Министерство на вътрешните работи и областните управи.

 

3. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

Веднага след изтичане на приетият от НС мораториум за износ на необработена дървесина Министъра на земеделието и храните издаде заповед за удължаване на мораториума до приемането на ЗИД на Закона за горите, в който са предвидени драстични мерки за контрол и санкции върху незаконните сеч, превозване, търговия и износ на дървесина.

Закона е внесен в пленарна зала и приет на 10 юни 2015 е приет на първо четене, а на 30 юни окончателно на второ четене.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за задоволително и ще продължи да упражнява контрол върху сроковете и действията на Министерство на земеделието и храните.

 

4. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс с цел противодействие на купения и етнически манипулирания вот.

С останалите групи подкрепящи Правителството е съгласувано провеждането на Референдум за задължителното гласуване, което да се проведе едновременно с местните избори на 25.10.2015г..

В случай че резултатът от Референдума е отрицателен, с парламентарните групи на ГЕРБ и РБ е договорено веднага след местните избори, да бъдат съвместно изготвени и приети промени в Избирателния Кодекс за въвеждане на активна регистрация като алтернатива на задължителното гласуване.

С ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и РБ е договорено гласуването в Пленарна зала на ЗИД на НК, съгласно който драстично се завишават наказанията за купуване и продаване на гласове от 3 на 6 години.

Проведени са парламентарни консултации, както и на ниво Министър председател и Министър на вътрешните работи за практически мерки за ограничаване на нарушенията и купуването и продаването на гласове на предстоящите местни избори.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за задоволително, като ще продължава работата по гарантирането на честност и прозрачност на предстоящите местни избори, чрез поддържането на пряка връзка с Прокуратурата, МВР и МС.

 

5. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от ПФ в Закона за българите живеещи извън Република България.

След проведени консултации е постигнато споразумение, внесеният от ПФ законопроект за българите извън границите на Република България, да бъде гласуван и от парламентарните групи на ГЕРБ и РБ.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за задоволително.

 

6. Предприемане на спешни действия за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

Решаването на този въпрос е постоянна задача на МВР и в никакъв случай не е краткотрайно (кампанийни) мероприятие. ПФ установи незадоволително изпълнение по поставения проблем в първите дни след поставянето на условията.

По тази причина по наша инициатива поканихме ръководствата на Българските партии от НС на разширено заседание на 19 юни 2015 – петък, с цялото ръководство на МВР.

На тази среща бе изразена единодушна позиция в подкрепа на условието на ПФ, като настойчиво бе поискано незабавно да се да се предприемат практически мерки за овладяване на кризисните процеси на етническо противопоставяне, заплашващи сигурността на Родината.

До настоящият момент (01 юли 2015г) са извършени редица организационни мероприятия, за които ПФ поиска доклад от Министъра на вътрешните работи. Доклада бе предоставен на 02 юли 2015г. има анализ на всички райони свързани с етническата престъпност по области, като са изброени конкретните мероприятия за увеличаване на полицейското присъствия по места.

Кои са по-важните от тях?

1. Извършена е реорганизация на дежурните служби в ОДП-та, като към критичните райони са пренасочени 307 униформени полицаи. До края на месец юли 2015г. ще бъдат пренасочени още 300, с което общият брой допълнително ангажирани в Патрулно постова служба полицаи ще достигне над 600 души.

2. Извършена е подготвителна работа и са утвърдени критерии за определяне местата за изграждане на системи за видеонаблюдение за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред по области. Извършено е съгласуване с Националната организация на общините на България за решаване въпроса с финансирането на въпросното видеонаблюдение., което е обвързано с конкретни срокове.

3. На проведени консултации с Министър председателя , Министъра на финансите и Министъра на вътрешните работи, бе взето решение за назначаване по Програмите по временна заетост на 1 000 души – бивши служители на МВР и МО, притежаващи лично оръжие, за охрана на обществения ред в кризисните места - преобладаващо села и райони със смесено население. Бе обсъден въпроса за допълнително назначаване на работа на още 1 000 души за ППС, които да компенсират разходите в личен състав на МВР по охрана на границата и курортните обекти.

Взето бе решение за приоритетно назначаване на служители от ромски произход.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за незадоволително. С оглед натрупаните с десетилетия нерешени проблеми в борбата с дребната битова и етническа престъпност е необходимо ангажирането на по мащабен кадрови и финансов ресурс в тази посока. ПФ ще продължи контрола и върху работата на МВР и ще настоява за изработването на Държавна стратегия по работата с етносите съгласно Програмата на ПФ.

 

7. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

Към настоящият момент изпълнението на нашето искане е незадоволително и единственото постигнато в тази посока е отлагането с един месец повишаването на цената на електроенергията от КЕВР. С оглед мащаба, времето и необходимостта от преодоляване на упорита съпротива на заинтересовани фирми и лица от всички нива на държавното управление и бизнеса, работата по решаването на проблема трябва да продължи с пълна мобилизация на Министерство на енергетиката, енергийните дружества, МС и НС. Считаме че докато не бъдат прекратени кражбите и злоупотребата с държавна помощ на ТЕЦ –те, ВЕИ-та, ЕРП-та и т.н. високоефективни производства е недопустимо да се увеличава цената за битово потребление и бизнеса.

ПФ на заседания на КЕВР и ресорните комисии в Парламента упорито отстоява позицията за недопускане повишаване цената на тока минимум в тримесечен период, през което време да бъдат извършени необходимите законови промени, в това число специален приемането на Закон срещу злоупотребите с държавна помощ на ТЕЦ Марица – Изток 1 и 3, какъвто ПФ ще внесе в сряда. Подготвени са също така промени в Закона за ВЕИ-та, както и ЗЕ свързано с злоупотребите на ВЕИ-та ЕРП и високоефективни производства на електроенергия.

По тази точка Патриотичен фронт (НФСБ и ВМРО) приема изпълнението за незадоволително и ще продължи да настоява и съдейства за освобождаване на енергетиката и най-вече НЕК от погубващите го прекомерни разходи дължащи се на кражби, държавна помощ и некомпетентна законова база.

В заключение ПГ на ПФ на свое заседание на 02.07.2015г. взе следното решение да продължи подкрепата на програмата за стабилно управление, изпълнявана от Правителството на Република България като през следващите три месеца ще упражнява строг контрол върху изпълнението на поетите ангажименти по нерешените проблеми свързани с битовата престъпност, както и недопускане повишаването на цената на електроенергията и прекратяване на злоупотребите в бранша.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 0 Отговор
    да напомним на господа патриотите че напуснаха атака щото подкрепи герб ..... по нататъка коментара е излишен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове