28 Юли, 2015 16:37 1 085 3

НС отхвърли 2 от въпросите на Плевнелиев за референдум

  • росен плевнелиев-
  • референдум-
  • нс-
  • отхвърли-
  • въпроси

Въпросът Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите бе одобрен от парламента

Народното събрание (НС) отхвърли два от въпросите на президента Росен Плевнелиев за референдума за изборните правила.

Само един от трите въпроса - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите", мина в пленарна зала. Той беше подкрепен с 146 гласа, против гласуваха 10 депутата и 10 се въздържаха. Останалите два въпроса на държавния глава отпаднаха в предложения от президента вариант.

Първият въпрос: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" не беше одобрен, като "За" гласуваха 89 депутати, "Против" – 85, а 22-ма се въздържаха.

Преди това бяха отхвърлени и всички направени предложения от някои от партиите за корекция на първия въпрос. Беше отхвърлена редакционната поправка на ДПС всички народни представители да се избират мажоритарно. Предложенията на РБ - "Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване" и на АБВ - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение на мандатите между политическите партии и коалиции" също бяха отхвърлени. Депутатите не одобриха и предложението на БСП - "Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно" и на БДЦ - "Подкрепяте ли половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно при пропорционална избирателна система". 

Вторият въпрос на държавния глава: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" също беше отхвърлен. 80 депутати бяха "за", "против" се обявиха 59, и 25 се въздържаха.

Предложения за корекция на въпроса на БСП беше - "Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение" и на независимия депутат Велизар Енчев - "Подкрепяте ли задължителното гласуване при намаляване на държавните субсидии на партии на 1 лв. за получен глас на изборите".

Така, заедно с местните избори, ще се проведе референдум само с въпросът: "Подкрепяте ли въвеждането на електронно гласуване на избори и референдуми?".

От прессекретариатът на държавния глава разпространиха следната позиция:

„Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната.

Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия.

Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения.

Държавният глава благодари на всички народни представители, които с вота си подкрепиха идеята да бъде чут гласът на народа.“

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви:

„Поредната политическа уговорка. Ако тук някой може да каже, че има мерки, с които да се предотврати манипулирането на вота чрез това така наречено електронно гласуване, да стане и да го заяви. Хората няма как да го кажат, особено пък вашите избиратели от ДПС, където незнаят какво е компютър.“

Филип Попов от БСП пък допълни:

„Абсурдно е защото нито един компютърен специалист не може да гарантира, че в неконтролирана среда няма да седи до рамото на избирателя някой, който да му казва как да гласува и днес бяхме свидетели на това историческо корпоративно сговорно сдружение.“

„Има решение на КС, който категорично обявява дистанционното електронно гласуване за противоконституционно. Не само на българския, но и на германския КС” , посочи Попов. Той подчерта, че БСП спазва Конституцията, но явно останалата част от залата нямат никакъв прочит по отношение на нея.

Според Георги Божинов от БСП резултатът от гласуването на НС е тежко и заслужено поражение за президента.

Той смята, че след като президентът е загубил доверието на българския народ, се е опитал с този популистки ход, на основата на неоправдани очаквания, че ще спечели доверие и симпатии, да предложи за обсъждане темите за референдум.

„От трите предложения мина само въпросът, който дава възможност за спекулативно, корпоративно, нагласено влияние върху изборните резултати”, коментира Божинов. Той е на мнение, че има и успокояващи обстоятелства.

„При така заслужено осакатения референдум този въпрос няма да привлече подкрепа, българският народ няма да бъде измамен и този въпрос ще получи категоричен отрицателен отговор и това е заслужената оценка за цялостното поведение на президента. Той тръгна към втори мандат и днес окончателно го загуби”, заключи Георги Божинов.

Нова коалиция срещу ГЕРБ, президента и народа пък съзря депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Преди минути се оформи необяснима коалиция - Реформаторски блок + ДПС + БСП + Патриотичен фронт срещу ГЕРБ, президента и гласа на народа за мажоритарен избор за народни представители и задължително гласуване, написа в профила си във Фейсбук Атанасова. През октомври мислете за кого ще гласувате, предупреди тя избирателите.

Референдумът ще е само за електронно и дистанционно гласуване заради неправилно формулирани други два въпроса от президента, заявиха от БДЦ.

В БДЦ винаги сме имали ясна и последователна политика що се отнася до въвеждането на гласуване дистанционно и по електронен път. След като се оказва, че е невъзможно българската държава да осигури възможност българите в чужбина фактически да упражнят правото си на глас, тези хора се отчуждават още повече. И възможността те да упражнят правото си на български граждани да гласуват в национални избори и в референдуми, може да бъде осъществена в момента единствено и само по електронен път. Затова и подкрепихме това предложение.

Останалите два въпроса не бяха формулирани правилно, създават манипулативни съждения. Във въпроса за мажоритарното гласуване едни влагат изцяло мажоритарен вот, втори като нас влагат немската избирателна система, в която половината от кандидатиге са избрани мажоритарно, а трети -преференциален избор без праг. Що се касае до задължителното гласуване, ние сме против да се налагат санкции и глоби, затова че хората нямат възможност да отидат да гласуват на местата си по постоянен адрес.Заради неправилно зададените въпроси НС отхвърли предложенията на президента за мажоритарно и задъжително гласуване, заявиха от БДЦ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 срам

    0 0 Отговор
    Това само доказва ,че ГЕРБ и ДПС управляват България
  • 2 българин

    0 0 Отговор
    дано на балъците дето гласуваха за реформаторите и ГЕРБ им се отвориха очите че са мазни лъжци и играят по свирката на ДПС, защото друг начин за изолиране на ДПС от властта освен задължителното гласуване и истинска съдебна реформа няма
  • 3 сссс

    0 0 Отговор
    плевнелиев пак смешен като мистър биййн жалак катооран

    набиха му го в тиквата в народното събрание ..гербджиите и цялата подържаща кохорта лизачи му гласуваха сечено

    жалък жалък

    кой ще ви даде задалжително гласуване ве... нали няма да помиришат парламент дпс ако стане задължително ..


    зделката беше дпс подкрепят промените в конституцията а задължителното гласуване отпада ..и си обърсаха руцете с парцала плевнелиев хахахаха

    голям виц
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове