Last news in Fakti

28 Юли, 2015 20:12 3 263 11

Решено: След 40 г. стаж излизаме в пенсия на 65 години

  • лев-
  • пенсии-
  • стаж-
  • осигуряване
Мнозинството в Народното събрание прие окончателно оспорваната възраст за пенсиониране на мъжете и жените. С промените в Кодекса за социалното осигуряване се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, като за масовата трета категория труд мъжете и жените ще се пенсионират на 65 г. , съобщи БНР.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 10 месеца при жените и 63 години и 10 месеца при мъжете, като жените трябва да имат 35 години и 2 месеца осигурителен стаж, а мъжете 38 години и 2 месеца. Това решиха окончателно депутатите. 

От края на декември 2016 г. възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година. За мъжете първоначално това ще става с по 2 месеца годишно, а от 2018 г. -  с по 1 месец. При жените първоначалното повишаване на възрастта за пенсиониране ще бъде с по 2 месеца годишно. Това ще бъде до 2029 г. След това, между 2030 и 2037 г., тази възраст ще нараства с по 3 месеца годишно. Така в крайна сметка през 2037 г. и мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години.

С плавното увеличаване на възрастта мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65 г., а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще излизат в пенсия на 65 г. Всички останали ще се пенсионират по-рано. Паралелно ще расте и осигурителният стаж, който в крайна сметка трябва да достигне 40 години за мъжете и 37 за жените.

Най-големите противници на увеличаването на възрастта за пенсиониране бяха от БСП и Патриотичния фронт, които гласуваха против.

Депутатите гласуваха и запазване на тристълбовия пенсионен модел, като се регламентира правото на свободен избор за лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване, като се предвижда изборът да не е еднократен.

Второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване продължава. Парламентът удължи работното си време до окончателното приемане на пенсионната реформа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРОБ

    0 0 Отговор
    пенсия в гроба
  • 2 Питане

    0 0 Отговор
    А какво казва законът за огромната пробойна от масово пенсиониране по инвалидност ? Над 1 милион пенсионери по инвалидност от общо 2,5 милиона пенсионери !!! Тази яма няма никога да бъде запълнена с подобна плаха стъпка на нарастване на стажа и възрасттта !!! Никога ! Това е парекселанс имитация на реформа !
  • 3 шт3ю

    0 0 Отговор
    с памперси на работа? трябва да се премахне управляващата гнилоч и да се вземем в ръце! интернационална държава сме вече, но ще трябва да вървим напред с цигани, турци, арменци и селски хитреци.
  • 4 ROTH 33

    0 0 Отговор
    Повечето хора вече започват работа след университет което ще рече 23-24 да речем 25 години, тамън на 70 години ще се радват на живота с 200лв пенсия - подигравка.
  • 5 bob

    0 0 Отговор
    И какво сега ?? С бастуна ще ходим до работата ли ? Но тези които взимат тези решения, животът им е лесен с Q7 до работа и обратно....пък, че даже някой и с личен шофьор !!???? Пълното безумие, поредното .....!!!
  • 6 тошибиян

    0 0 Отговор
    на 65 пенсия а на 60 в гроба най късно с хубавия живот в бг..и къде отиват внсоките за пенсия?у държавния рекет...още от как се родиш държавата те ограбва 4ак до гроб и след това също плащаш за гроб
  • 7 Хараламби

    1 0 Отговор
    Аз имам друго, още по-ефективно предложение:
    70 години стаж и пенсиониране на 99. Така хем всички ще плащат осигуровки, хем никой няма да получи нищо от тях и ще можем да си струпаме поне още 2-3 министерства...
  • 8 трезвен

    1 0 Отговор
    200 лева на месец е осигуряването за година 2400 лева за 40 години 96000 лева. АМИ ...... ако не доживееш, измислят нещо друго ............
    парите са си ваши всеки сам си преценя .
  • 9 безработна

    0 0 Отговор
    Господа управляващи.Някой от вас помислили за този изстрадал от глад и мизерия народ;за безработицата в страната;за псевдо конкурсите;който се провеждат.за да бъдеш назна4ен на определена длъжност трябва да си платиш;в противен слу4ай стоиш безработен независимо;4е си с образование;умен и кадърен.Годините преминали в обу4ение;амбиция;желание за работа;успех и кариера в нашата държава са ме4та недостижима.ОТ 25 до 40 години.работоспособната възраст принудени да си стоим във къщи.Не защотото не искаме да работим;а защото ни изместват некадърни и неграмотни хора;на който работните места се осигоряват с пари.Програмите се спускат за възраст до 29 години;отново с пари.Пенсионните фондове внасяме осигуровки;който никога няма да ползваме.Райдаемост отрицателна;смъртност около 50 години.ЗАЩО НЕ НИ ОСИГУРИТЕ РАБОТА В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ;А СТЕ СЕ ЗАМИСЛИЛИ ЗА ПЕНСИЯ;И ПАМПЕРСИТЕ НЯМА ДА ПОМОГНАТ;ЦЕЛТА Е ДА НЕ ОСТАНАТ ХОРА;А НЕ ПЕНСИИ;ЗАЩО СТЕ СЛЕПИ И НЕВИЖДАТЕ;ИЛИ НЕ ВИ ОТТЪРВА ДА ВИЖДАТЕ;НАРОДЪТ Е ГЛАДЕН;МИЗЕРСТВАЩ;ЕДНА 4АСТ ТЪРСЯТ ПРЕПИТАНИЕ В 4УЖД ДОМ И РОДИНА;ДРУГИ СА БОЛНИ;УМИРАТ МЛАДИ ХОРА;КЪДЕ СИ БЪЛГАРИЯ:КЪДЕ СТЕ УПРАВЛЯВЛЯВАЩИ;НИКОЙ ЛИ ОТ ВАС НЕ ГО Е ГРИЖА ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА И ТОЗИ ТОЛКОВА ТЪРПЕЛИВ НАРОД;ТОЛКОВА ЛИ СТЕ УВЪЛ4ЕНИ ОТ ВЛАСТ И ОТ ПАРИ;ПРОДЪЛЖАВАТЕ ЛИ ПО ТОЗИ НА4ИН ;ЕДВАЛИ ЩЕ ИМА КОЙ ДА УПАВЛЯВАТЕ;ЗАЩОТО ИЛИ ШЕ НАПУСНЕМ МИЛАТА СИ РОДИНА ИЛИ ЩЕ ИЗМРЕМ ОТ БЕЗПАРИ4ИЕ И БЕЗРАБОТИЦА С ЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 360 ЛВ.НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПУВАШ ХРАНА ЗА ТРИМА ДУШИ:ОБЛЕКЛО:ОТОПЛЕНИЕ ЗА ЗИМАТА И ДА 4АКАШ ДЪЛБОКИ СТАРИНИ;НА4ИНА ПО КОЙТО НИ УПРАВЛЯВАТЕ Е ПЪЛНА БЕЗМИСЛИЦА
  • 10 работливка

    0 0 Отговор
    Безработна, всичко което си написала е вярно като съдържание, но като си толкова образована защо пишеш "ч" с четворка?
  • 11 Кукуряк

    0 0 Отговор
    Арбайт махт фрай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове