Last news in Fakti

29 Юли, 2015 12:36 933 6

Избраха подуправителите на БНБ

  • бнб-
  • избраха-
  • подуправители-
  • бнб

ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати

Избраха подуправителите на БНБ - 1
Снимка: БТА

Народните представители избраха подуправителите на БНБ. 122-ма от депутатите подкрепиха предложените от гуверньора на БНБ Димитър Радев досегашните Димитър Костов и Калин Христов, както и новото лице в екипа - Нина Стоянова. 65 гласуваха "против", а 4- ма се въздържаха.

ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати.

"Вие всички съгрешихте и всички в купом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери. Ще гласувам против екипа, който предлага Димитър Радев", заяви Методи Андреев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на кандидатурите.

"Почтен човек сте, Радев. Гласувахме за вас, но в нашата страна нещата не стоят така, както стоят там, откъдето идвате. В България има тежък дефицит на почтеност", каза той.

"Какво правим в момента - казваме, че това, което се е случвало по време на предния УС на БНБ е било добро, защото потвърждаваме решението за избор сега ли", запита Андреев.

БСП и „Атака“ гласуваха „против“. Въпреки че от Патриотичния фронт заявиха, че ще напуснат залата, те останаха и също гласуваха „против".

В началото на пленарното заседание управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред депутатите, че всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация:

„Техните големи, сравнителни предимства се състоят в отличното познаване на управленските и операционните процеси в централната банка, както и в натрупания опит в ръководството на много успешни дейности и проекти в БНБ. Тримата кандидати са професионалисти и личности, които могат да бъдат оценени според реално свършеното от тях досега. Избирането им ще осигури предсказуемост в действията на БНБ, в някои от ключовите и успешно изпълнявани досега функции на централната банка“, заяви той за кандидатурите на Димитър Костов, относно управлението на "Банков надзор" който практически следи работата му от 2014 г., на Калин Христов, който и в момента управлява валутния борд, и на Нина Стоянова, която трябва да поеме управление "Банково".“

РБ напусна залата при клетвата на подуправителите.

Не само Реформаторския блок, а и цялото българско общество е разтревожено от сближаването на ГЕРБ и ДПС при избора на новите подуправители на БНБ. В кулоарите на парламента витаят слухове, че и тримата подуправители са хора на ДПС. Дано и колегите от ГЕРБ се притесняват от това, защо те ще носят отговорността за този избор. Това изявление в Народното събрание направи съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски, по повод избора на трима заместници на управителя на Централната банка.

Той подчерта, че Реформаторите за напуснали пленарната зала преди полагането на клетва на тримата подуправители, за да изразят категоричното си несъгласие с избора на екип.

Реформаторският блок смята, че бившият управителен съвет на БНБ носи солидарна, и морална отговорност за случилото се източване на КТБ. Откраднатите 4 млрд. лева са грабежът на века. Оказа се, че ДАНС е проспала всичко, което се е случило. Оказа се, че в БНБ не са знаели за това, което знае цялото общество и не са направили необходимото, за да реагират по съответния начин, подчерта още Зеленогорски.

Изборът на тези подуправители, по никакъв начин не възстановява доверието в БНБ. Реформаторите вече сме разколебани в доверието си и към гуверньора на БНБ, който беше избран с наша подкрепа, заяви Найден Зеленогорски и попита риторично новата управа на БНБ дали смята че българското общество ще ги подкрепи в решението им да не оттеглят кандидатурите си.

По думите му е неопровержимо, че грабежът на века стана и с мълчаливото съдействие на подуправителите. Независимо дали си имал активни действия или си бездействал, дали си мълчал и не си сезирал съответните органи с това, което знаеш – фактът е факт, настоя Зеленогорски.

Днес по-рано от РБ обявиха, че внасят законопроект за намаляване заплатите на гуверньора и подуправителите на БНБ - съответно на 95 % от заплатата на председателя на НС да е заплатата на управителя, а  90 % от заплатата на гуверньора да са заплатите на подуправителите.

Зеленогорски добави също, че РБ категорично се противопоставя на внесения от ДПС законопроект за практическо ликвидиране на преференциалния вот. Смятаме, че преференциалният вот е една възможност за хората да гласуват мажоритарно и винаги сме защитавали тази теза, още със създаването на коалицията. РБ е за преференциален вот без никакви прагове – внасянето в зала на закона на ДПС за практическо ликвидиране на преференциалния вот ще срещне нашата открита съпротива. Не подкрепяме и другото предложение на Патриотичния фронт, което също обезсмисля преференциалния вот, вдигайки границата от 7 % на 50 %, заяви Найден Зеленогорски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илко

    0 0 Отговор
    До тук добре. Успяха да опазят екипа от политическата чистка. Добро решение.
  • 2 да ама не

    0 0 Отговор
    какъв екип!?!
    банда доказали се крадци и разбойници...
    вас, ако някой ви обере веднъж, после пак ли ще му вярвате!?!
  • 3 ДА

    0 0 Отговор
    Екипът вече е факт. Пожелавам си да оправадят огромното им доверие и даже да го надскочат!
  • 4 Джейд

    0 0 Отговор
    Поне и тримата си разбират от работата перфектно. Сигурен съм, че ще съумеят да върнат доверието в БНБ.
  • 5 Пипилота

    0 0 Отговор
    Браво точно това трябваше да се случи. Един от малкото смислени и не популистки ходове, които сме виждали от нашите политици. Запазването на подуправителите ще покаже, че България е лесно предвидима и последователна. Именно това е важното за всеки инвеститор. Ние сме малка и отворена икономика, за това и чуждите инвестиции са много важни, за да се развиваме и да се създават работни места.
  • 6 море

    0 0 Отговор
    Е най-сетне да вземат едно правилно решение!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове