31 Юли, 2015 12:04 919 2

Законът за антикорупцията скара депутатите

  • депутати-
  • закон-
  • корупция-
  • антикорупция

БСП и ДПС отправиха сериозни критики към предложенията на вицепремиера Кунева

БСП и ДПС отправиха сериозни критики към предложенията на вицепремиера Кунева, с които трябва да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което да обедини многото антикорупционни звена, които работят до момента. Законът разширява кръга на лицата, задължени да подават декларации за придобито имущество, разширява се и кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират. 
Новост е изискването да се подават декларация една година след освобождаването от длъжност, за да може да се проследи имуществено състояние. Допуска се възможност производство да се образува по сигнал, в това число анонимен, както и по медийна публикация. 
 
Пред депутатите Меглена Кунева заяви, че законът е необходим, но корупцията не може да се пребори с универсално лекарство: "Една не малка част от проблемите произтичат от съществуващото законодателство. Ето защо с този закон предлагаме да отстраним тези проблеми и да създадем единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Този орган ще събере на едно място Комисията за конфликт на интереси, дирекцията от Сметната палата, която събира и проверява имуществени декларации, и БОРКОР. Това не е механично. Нямаме време да отлагаме в търсене на съвършеното решение. Съвършени решения няма. Има правилни решения в точния момент. "
 
От БСП не са убедени в ефективността на промените. Атанас Зафиров е на мнение, че така ще се засили репресивният характер на закона: "Аз не мога по никакъв начин да подкрепя нещо, което въвежда анонимните сигнали като метод за работа. Проблемът не е толкова в анонимните сигнали, колкото в неяснотата на механизма по тяхното филтриране и по тяхното предвиждане. Дават се прекалено големи правомощия на директора на това бюро и ние ще превърнем механизма за установяване на конфликт на интереси от колективен в едноличен. "
 
Лидерът на ДПС Лютви Местан е на мнение, че законът не трябва да бъде подкрепен на първо четене, защото Национално бюро за предотвратяване на корупцията няма да бъде изцяло независим орган. 
 
"Корупцията е там, където е властта. И как ще ни обясните тогава парадокса, че с генераторите на корупцията ще се бори орган, практически назначен от този, който генерира корупцията. Що за независим орган е това? Лицата, които ще бъдат проверявани от органа на Министерския съвет са представителите и на законодателния орган, народните представители. Какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателната власт? Нали е точно обратната посоката на парламентарния контрол?", подчерта Местан.
 
От Реформаторския блок заявиха, че ще подкрепят законопроекта. 
 
Липса на кворум обаче блокира дебатите, след което реформаторите поискаха те да бъдат удължени до 14.00 часа. Предложението беше подложено на гласуване във времето за парламентарен контрол, което предизвика остра реакция от страна на БСП и свикване извънреден председателски съвет. След поискана поименна проверка на кворума в пленарна зала и напускането на парламентарните групи на БСП и ДПС, председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че кворум има. След което се пристъпи към гласуване на предложението на Реформаторите времето за дебати по законопроекта да продължи до 14.00 часа. От БСП заявиха, че това е недопустимо, защото така се нарушава парламентарния правилник. 

Председателският съвет реши парламентарното заседание да продължи с парламентарен контрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 909

    0 0 Отговор
    ВИДЯХТИ ЛИ СА КОРУМПИРАНИ К....ТА . !!! ЛЪЖИТЕ НАРОДА И КРАДЕТЕ !АКО НЯМА КОРУПЦИЯ НЯМА ДА ИМА ЛАПАЧКА НА ПАРИ !
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    ВЯРАОстава ни само ВЯРА и нищо друго
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове