Last news in Fakti

3 Август, 2015 06:45 1 040 0

Откриват реновирания арест в Плевен

  • арест-
  • реновират-
  • затвор-
  • плевен

Той може да приеме до 50 задържани в съответствие с европейските стандарти

Днес в 11.00 часа ще бъде открит реновираният арест в затвора в Плевен. След ремонт на обособена част от затвора в града, там са преместени арестните помещения, които досега се помещаваха на последния етаж на сградата на Областната дирекция на МВР. 

На откриването ще присъстват заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” /ГДИН/ Свилен Цветанов, директорът на затвора в Плевен Иван Петков, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

След преобразуването на част от помещенията в Плевенския затвор в арестни, капацитетът на новите 8 килии е за максимум 50 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Изцяло е спазено европейското изискване за жилищна площ, осветеност и отопление.
След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да ползват престой на открито, отделно от лишените от свобода, да посещават библиотеката, да ползват спортните уреди и да се включват в културно-информационните дейности. Освен това те ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Плевен. Ремонтните дейности са осъществени в рамките на строителни курсове за придобиване на професионална квалификация, реализиращи се в затвора по линия на Норвежкия финансов механизъм по проект „Нова възможност за активна адаптация в обществото” /Програма БГ 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане под стража”/. Средствата за строителните материали – 26 000 лева – са от бюджета на ГДИН.

Преместването на следствения арест в сградата на затвора в Плевен е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража. Планът от комплексни мерки предвиждаше преместването на ареста в Плевен да се случи до края на годината, но, благодарение на професионализма и ангажираността на ръководството на затвора, откриването е факт 5 месеца по-рано.

Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите, които се настаняват в изцяло ремонтирани помещения по европейски изисквания и могат да ползват съоръжения на затвора.  В края на март т.г. вече бе преместен арестът в Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. Планира се до края на 2015 г. да бъдат преместени арестите в Ловеч, Дупница и Кюстендил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове