Last news in Fakti

5 Август, 2015 12:03 14 128 27

Новият Кодекс за застраховането може да вдигне Гражданската отговорност

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • шофьори

С Директивата Платежоспособност II се усъвършенстват и изискванията към системата на управление на застрахователите и презастрахователите. Регламентират се функциите по управление на риска, вътрешен одит, функция за съответствие и актюерска функция.

Гражданска отговорност и авто каското поскъпват заради новия Кодекс за застраховането, който Министерският съвет одобри на днешното си заседание.

Изготвянето на изцяло нов документ произтича от транспонирането на многобройни и важни изисквания на европейското законодателство. С проекта се въвеждат изискванията на Директива 2009/138/ЕО относно започването и извършването на дейността по застраховане и презастраховане (Платежоспособност II), както и на последващите й изменения и допълнения с Директиви 2011/89/ЕС, 2012/23/ЕС, 2013/58/ЕС и 2014/51/ЕС.

Директива 2009/138/ЕО установява нова рамка за определяне на капиталовите изисквания на застрахователите и презастрахователите в зависимост от техния рисков профил, както и въвежда изисквания за осъществяване на рисково-базиран надзор върху дейността им. С транспонирането на Директивата Платежоспособност II се усъвършенстват и изискванията към системата на управление на застрахователите и презастрахователите. Регламентират се функциите по управление на риска, вътрешен одит, функция за съответствие и актюерска функция.

С проекта на Кодекс за застраховането се предлага въвеждане на нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени. Предлага се законова регламентация на някои нови институти, които понастоящем се прилагат на българския застрахователен пазар като договорна практика. Регламентира се институтът на застрахователния период, като се допуска сключването на безсрочен застрахователен договор, на многогодишен застрахователен договор, както и на договор за застрахователен период по-кратък от една година. Регламентира се възможността за автоматично подновяване на застрахователния договор само за един застрахователен период след изтичане на договорения срок. Въвеждат се институтите на ретроактивното и предварителното покритие.

Предлагат се промени и в областта на несъстоятелността на застрахователите, като се прави предложение ролята на синдик да се изпълнява от Гаранционния фонд. По този начин ще се гарантира по-голяма ефективност както при извършване на ликвидацията на застрахователния портфейл, така и с оглед поемането на разходите по несъстоятелността. Също така се предлага изравняване на гарантираните застрахователни вземания при несъстоятелност на животозастраховател с размера на гарантираните влогове при несъстоятелност на банка. Предвидено е Гаранционният фонд да изплаща вземанията на всички лица при несъстоятелност на животозастраховател, като се гарантират вземания в един застраховател, независимо от броя на вземанията на оправомощеното лице и размера им – до 196 000 лева.

По отношение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” се предлага срещу единна премия да се осигурява покритието както за България, държавите-членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, така и за всички държави, които членуват в системата „Зелена карта”.

С проекта на Кодекс за застраховането се допуска договорът за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите да може да бъде сключен за срок до три години, както и разширяване на покритието й за определени случаи, в които липсва вина на водача, но независимо от това е справедливо увредените лица да могат да получат обезщетение.

От КФН заявиха, че цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите. "КФН не разполага с информация за намеренията на застрахователите да променят тарифите си по които и да е застраховки", обясниха от комисията. Преките и косвените загуби от катастрофи средно за година у нас са близо 480 млн. евро. В тази сума влизат медицински разноски, разходи за увредените автомобили и плащания по инвалидизация на пострадалите. Това показват данни за 2012 г., представени от Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. По думите му 424 млн. евро от тях са за смъртни случаи, а над 55 млн. евро - за ранени. За последните 10 години по пътищата у нас са пострадали 100 542 души. От тях 9 852 са загинали, а 90 690 са ранени.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    Докога ?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Докато БЪЛГАРИЯ изчезне от картата.

    Коментиран от #5

  • 3 Валентин

    1 0 Отговор
    Пални глупости не стига че нищо не плащат при щети а сега е ще ги вдигат.Само им пълним гушите на тези изедници.....

    Коментиран от #6

  • 4 nekoj

    1 0 Отговор
    rezane na glavi si trebva
  • 5 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    неговите заучени клишенца.
  • 6 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Валентин":

    Абе, гражданската отговорност не е за тебе, а за другите бе, за да не плащащ, като удариш някой!
    Не на тебе някой да ти плаща!

    .аси индивидите неуки, хем не знаят нищо, хем нахално ломотят глупости!
  • 7 декорацията

    3 0 Отговор
    Това са РЕФОРМИТЕ на вликата партия Герб! Реформи ще има и с ВИНЕТКИТЕ, които също ще се увеличат!
    Факти са пропуснали този ФАКТ, за съжаление.;)

    Вдигнаха тока 20%, след няколко месеца пак ще вдигат тока с 10% за бита, винетките и гражданската отговорност!
    За това и глобите са ГОЛЕМИ, за да ги е страх хората и да плащат РЕКЕТА на "реформаторите" мутри!
    Айде честито на печелившите!

    Или имиграция или бой, няма друг начин! За второто надежда няма, щото сме страхлив и овчедушен народ, за това и комунситите се гаврят постоянно. Набарали са слабото ни място.

    Коментиран от #21, #27

  • 8 Ярослав Станчев

    1 0 Отговор
    И от цялата статия става ясно,че за пореден път цената на някакъв вид услуга или стока се вдига без ясна и обоснована причина.Както всеки път с всяко друго нещо в тази държава.......или по-скоро колония.
    Народа е казал-докато има овце,ще има и вълци.
  • 9 борислав

    1 0 Отговор
    "От КФН заявиха, че цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите."Кое в този текст е пазарно,като има само една страна бе!И за тока е така и за винетките и т.н. и т.н.Вярно са на всеки километър -комсомолци и комунисти.
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    Мн ме кефи застраховането и мн го разбирам,даже ще ви кажа и апела на застрахователите :МРИ,НО ЗАСТРАХОВАН!
  • 11 Незнайко

    0 1 Отговор
    Аз карам гоуф двойка и дори да се заяждате за мен тва е най яката кола досега не ме е оставяла на пътя

    Коментиран от #12, #16

  • 12 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Незнайко":

    Хаха!Я кажи ТИ колко пъти си я оставял на пътя:)

    Коментиран от #14

  • 13 ТЖивков

    3 0 Отговор
    Когато закона ЗАДЪЛЖАВА да купиш нещо - пазарни отношения НЯМА.
  • 14 незнайко

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    два пъти ми се е случвало като се връщах за перник и един път като ходих до радомир
    ма брат ми ми я направи стана като нова сега ще я боядисам и мкисля да я пусна нов внос то за тия автомобили пазар винаги има па и цени си държът
  • 15 антикомунист

    0 0 Отговор
    Винетките и токът са нереално евтини. Орешарски да не се справи добре?Нещастна червена паплач!
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Незнайко":

    Има хора с раздвоение на личността. Дори един прякор не могат да си измислят и почват да пишат с чужд. Защо питам се от днес пишеш отзиви вместо мен. Това го пише този който е писал втория пост.
  • 17 кирил

    1 0 Отговор
    Абе незнайко тоя те побърка.

    Коментиран от #18

  • 18 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "кирил":

    Не бе Кирчо просто съм по умен от теб.
  • 19 Стоян

    0 2 Отговор
    Neznaiko naii iakata kola na patia e HONDA DJAZ Dokazano i v inernet popitaii
  • 20 Vasik Atanasova

    5 0 Отговор
    БОЙ НА ТОЗИ ТЪРПЕЛИВ НАРОД 100 ТОЯГИ МАЛКО МУ СА
  • 21 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "декорацията":

    ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРА ТИ
  • 22 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    ТОКА СЕ ВДИГНА -НОРМАЛНО И ГРАЖДАНСКАТА ЗАСТРАХОВКА да се вдигне -отлично -българи юнацииии -още малко остава и да видиме кой ще остане в България -по точно кой глупак все още ще остане тука и да го друсате и тупате като бръшнен чувал за всичко-давйте .......

    Коментиран от #24

  • 23 Jasmin

    0 0 Отговор
    Докато българина кляка на избори за някое местенце със заплатка държавна ако може и гласува за този и онзи или изобщо не гласува, ще си плащаме за неграмотността, не ни е виновен парламента или народните представители вината е наша .... просто народа ни не е чак толкова грамотен, за колкото се има
  • 24 Леваневски

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Волен Сидеров":

    Останахме само куци, сакати , болни и необразовани!Елита отдавна избяга и сега праща картички!А ние и да искаме няма да го направим.Все някой трябва да остане за да плаща сметките на алкохолите!
  • 25 Илия

    2 0 Отговор
    А какво стана с идеята гражданската да е по-скъпа за тези които са правят повече нарушения и катастрофи в които са виновни?
  • 26 дженев

    0 0 Отговор
    Илийчо....идеята е да се смуче от всички.Защо да плащат по-скъпо ,то и така си е по скъпо.Не може ли ако три години не си направил нищо и не си взимал застраховка четвъртата примерно да е безплатна.Ама по-лесно е да вдигаме.
  • 27

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "декорацията":

    Да гласуват пак за премиера слънце, той ще ги оправи за по-малко от 800 дни даже....... Ще има разкривени магистрали, затягане на колани, стабилна бедност, всички екстри ще има няма страшно.........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове