12 Август, 2015 11:09 2 978 1

Млади хора с идеи за връщане на живота в Родопите

  • млади хора-
  • идеи-
  • живота-
  • родопите

От утре събори в Югово, Дряново, Манастир и Джурково

Резиденция Баба - инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи обезлюдяването българските села, завършва първия си етап с четири отворени събития във всяко едно от селата.

Четири седмици след началото на Резиденция Баба  - една инициатива на „Фабрика за идеи“, осемнадесет български младежи, от различни краища на България могат да се похвалят с нови знания и умения, придобити от контакта им с възрастните хора на място, а местните хора - с десетки инициативи на местно ниво, които вляха свежа кръв в общностите във всяко едно от селата: Джурково, Дряново, Манастир и Югово – всички в района на град Лъки.

В дългосрочен план, целта на взаимодействието между младежите и местните по време на престоя в Родопите е разработването на иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми.

Кулминация от едномесечния престой в селата са четирите събития в Манастир, Дряново, Югово и Джурково, които младежите организират съвместно с местните жители и канят всички приятели на Родопите да се включат в празненствата, които ще започнат от 13-ти август – в село Югово, ще продължат на 14-ти в село Дрянво и ще завършат на 15-ти август с традиционните събори на село Манастир и село Джурково.

За месеца, който прекараха в местни домакинства осемнадесетте градски младежи се включиха или инициираха дейности от почистване и обновяване на храмове, кметства, общностни пространства и екопътеки до включване в ежедневните дейности на домакинствата като готвенето на традиционни родопски манджи, гонене и прибиране на загубени овце, косене, доене, предене на вълна, правене на сирене и ръчен кашкавал,  събиране на билки и много други.

Младежите се докоснаха и до традиционни, но изчезващи техники като тъкане, плетене на традиционни за региона накити и множество обреди и обичаи. Сред рецептите, които изпробваха и научиха са родопските клинове, ушмар, колаци на сач, тенурки "с масло мазани и със шекер росени" и типичния родоспки качамак.

Междувременно участниците в Резиденция баба събраха и огромно количество истории, песни, легенди и знания за обреди и традиции. Богатият материал ще бъде използван в бъдещата им работа за популяризирането на нематериалната култура в родопските села и всичко онова, което губим като традиционна култура в следствие на тенденцията за обезлюдяване на българското село.

Резиденция Баба не завършва с края на самите резиденции в четирите села, а тепърва започва  процесът по изкристализирането на идеите – продуктите и услугите, които младите хора предлагат за съживяване на селата и възможните малки и иновативни решения на огромния проблем с обезлюдяването им. 
Оттук - нататък изследователската работа на младежите ще започне все повече да се преплита с развитието на идеите им. Те са в постоянен контакт с менторите на проекта  и през есента ще чуем финалните идеи, които проекти, привличащи ресурси и нов живот в селата в рамките на Инкубатор за Баба-иновации. Финалните идеи ще бъдат предсатвени в рамките на Форума за социална промяна в източна Европа – Empatheast

Програма на четирите събития, с които завършва първият етап на Резиденция Баба:

село Югово - 13 август, 9:00 ч.
Събитие – общ поход до част от параклисите, оградили селото, който ще завърши с посещение до църквата „Св.Троица“ (в 12 ч. по план), последван от почерпка с родопски вкусотии, направени от юговци. В следобедната част ще се включи и юговско гайдарче (от Югово, ама сега живее в Лъки) –Димитър.
Програма
9.00 ч. – Среща пред магазина в с. Югово и I част от похода до параклисите
11.00 ч. – Среща пред магазина и II част от похода
12.00 ч. – Край на похода с посещение на църквата „Св. Троица“
13.00 ч. – Отново пред магазина с автентчина музика и разговори с местните хора

село Дряново - 14 август, от 9:00 ч.
09:00 – Екопътека „Лисък“
13.00 – Изложба с архивни снимки, изровени от архивите от живота в селото между 30-те и 40-те години.
Младежите канят гостите и приятелите на село Дряново да се включат в поставянето на туристическа маркировка на екопътеката от селото до местността „Лисък“. Гостите ще трябва да са готови да боядисват, учат и да се включат в поставянето на табелата, която означава маршрута, който освен, че открива панорамна гледка към селото и е бил важен за социалния живот на жителите му.
След приключването на дейността по обновяването на екопътеката, младежите канят всички  от 13.00 в сградата на старото училище, където ще открием заедно изложба с черно-бели фотографии от 30-те и 40-те години на 20-ти век, отразяващи бита на местните, събирана от местните хора и архива на селото  и организирана и реализирана от дряновските участници в „резиденция Баба“. Там гостите ще могат да разгледат и  етнографска изложба, дарение от жените, живеещи в селото, както и да се запознаят с хората от селото в неформална обстановка и сред автентичен фолклор.

В село Манастир и Джурково младежите ще се включат в подготовката за традиционните събори за Голяма Богородица, които ще се състоят на 15.08
село Манастир - 15 август, от 11.00 ч.
с. Манастир е най-високото село на Балканите. Основано е през 1890г., когато българи от с. Давидково, тогава все още в турска територия, преминават границата и се установяват в местност, в която намират останки от Манастирище.
На 15 август 2015 /събота/ в с. Манастир от 11.00 на мемориален комплекс „Света Богородица“ ще се проведе традиционна среща – събор на поколенията манастирци. За доброто настроение на присъстващите ще свирят и пеят прочутите Любомир Петев - солист на БНР и ансамбъл „Българе“ и Стефан Янев - майстор на родопската каба гайда. Курбанът от 4 агнета ще бъде проготвен от местните майстори Йордан Ангелов и Красимир Дичев.
Резидентите активно участват в подготовката и осъществяването на празника. Те, заедно с децата на селото, ще открият събитието и са подготволи голяма изненада за селото, която обаче можете да разберете само ако присъствате на празника на Успение на Пресвета Богородица.
село Джурково, 15 август, от 15.30 ч.
- Оркестър Пампорово и Танцов ансамбъл „Орфеево цвете“
През цялото време: За празника, Резидентите възстановяват традицията за месене на обреден хляб като изчистват местната фурна след години занемаряване, омесят заедно с местен майстор хляба и го раздадат по стара традиция. Хлябът ще бъде омесен със стария квас, запазен в селото след десетилетия забравена традиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    0 0 Отговор
    Ми то всички се връщаме там, да се разходим защото природата е наистина невероятна ....... но след това бързаме и да се махнем, защото
    сиренето е с пари, а парите се изкарват на други места .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове