Last news in Fakti

3 Септември, 2015 12:56 1 015 1

Щабът на НАТО в София започна работа

  • нато-
  • щаб-
  • плевнелиев-
  • президент
Щабът на НАТО в София започна работа - 1
Снимки: БТА

В София започна работа „Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България“. Това стана с официална церемония в присъствието на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на Алианса Джеймс Апатурай.

Щабът е за командване и управление на батальонно ниво. Той ще провежда подготовката на формирования и ще поддържа съоръжения и оборудване при криза.

Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип. Предвижда се броят на служителите да достигне 41 души, от които 20 – българи.
Щабни елементи за интегриране бяха активирани по едно и също време в България, Полша, Литва, Латвия и Естония. Създаването им е част от започналата адаптация на структурите на силите на НАТО и на командната система на Алианса и се смята за една от най-големите реформи в организацията след края на студената война.

В словото си президентът Плевнелиев отбеляза важното значение на новите центрове в променената обстановка в Европа и акцентира на разработването на нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“: Откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа "28 за 28". Тези щабове ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България... България най-после тръгна ускорено по пътя на съвместимостта с партньорите и рязко намаляване на зависимостта от руско въоръжение. Като първи резултат от това важно решение на КСНС, Министерство на отбраната ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МИГ 29, с оглед постигане на съвместимост с партньорите. Така трябва да се действа и във всеки друг от приоритетните проекти за изграждане на способност на българските Въоръжени сили. Те могат да бъдат ефективни само когато са съвместими с  партньорите в Алианса. Именно затова на КСНС се обединихме Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“, който да влезе в сила до края на годината.
Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

В изявление, което се предаваше пряко от Вилнюс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че откриването на новите центрове е стъпка към по голяма сигурност, както и демонстрация, че всеки един от съюзниците има отношение към колективната сигурност.

Тези центрове ще гарантират, че ако се наложи предислоциране на силите на НАТО те ще се придвижат бързо и ефективно. Те също така помагат да изпратим ясно послание - никой в НАТО няма да бъде оставен сам. НАТО е тук и НАТО е готов! Готов да защитава всички страни членки срещу всякакви заплахи.

В същото време пред сградата на Министерството на отбраната имаше и протест на партия "Атака" срещу новия щаб на НАТО. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви:
Призовавам към висока  обществена активност, призовавам към бойкотиране на американските военни бази, да изгоним от тук американските нашественици, да проведем референдум за членството "да" или "не" в НАТО и за това се изисква огромна мощна обществена вълна.

Създаването на щабовете в България и още пет държави по източния фланг на НАТО беше решено в отговор на кризата в Украйна, която накара Алианса да увеличи силите си за бързо реагиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове