3 Септември, 2015 17:15 1 988 2

Мандатът на Кольо Милев като кмет на Сливен е най-слабия от всички досега

  • кольо милев-
  • герб-
  • мандат-
  • кмет-
  • сливен-
  • слаб-
  • всички-
  • досега

Кметове от ГЕРБ на населени места в община Сливен алармираха на пресконференция за сериозните проблеми, които имат заради избирателно отношение на кмета Кольо Милев

Мандатът на Кольо Милев като кмет на Сливен е най-слабия от всички досега - 1
Снимка: ГЕРБ

„Мандатът на Кольо Милев като кмет на община Сливен е най-слабия от всички досега”, заяви Димо Станков – кмет на село Крушаре и председател на Сдружението на кметовете и кметски наместници в община Сливен, съобщиха от ГЕРБ.

Кметове от ГЕРБ на населени места в община Сливен алармираха на пресконференция за сериозните проблеми, които имат заради избирателно отношение на кмета Кольо Милев.

„Милев обезличава длъжността кмет на населено място”, допълни Станков. По думите му, никога не е имало такова избирателно отношение, несправедливо разпределение на средствата за населените места и пренебрежително отношение спрямо кметове, които не са от партията на Милев.

„Когато посещава селата Кольо Милев си търси партийните секретари по места и пренебрегва кметовете. Работи за себе си, а не за населените места. Нашите паркове, детски градини и площадки тънат в забрава, буренясали са почти всички и не се поддържат поради това, че Кольо Милев работи единствено в град Сливен и села, подкрепящи неговата партия”, допълни Станков.

Той подчерта, че Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Сливен съществува само формално заради отношението на Кольо Милев, тъй като той игнорира кметовете, които не го подкрепят и привиква еднолично в кабинета си останалите. В мандата на Милев не е имало обща среща.

Веска Калчева- кмет на Тополчане информира, че по време на мандата на Кольо Милев за селото са преведени много малко средства. „Почти не съм работила по дейностите озеленяване, чистота и благоустройство. Няма ясни правила и разпределние на средствата при изработването на Капиталовата програма. „Миналата година, при 4 000 души население, съм била с 4 800 лева. За първите осем месеца на тази година средствата, с които разполагам, са 1 800 лв. Кажете ми, как се работи така?”, каза Калчева. Тя настоява да се обезопаси кръстовището край Тополчане, където непрекъснато загиват хора при пътнотранспортни произшествия.

Кметът на Гавраилово Димитър Андреев остро критикува работата на общината по проектите, които се реализират. По проект на правителството са сключени договори със 70 лица по временна заетост за озеленяване и почистване, като всички те са насочени само за града. Николай Жечев – кмет на село Младово насочи вниманието към липсата на превод на средства по програма ПУДОС и продажбата на земи от общинския поземлен фонд. „Миналата година парите по ПУДОС бяха пренасочени лично от кмета за други дейности и аз имам случай, в който дейностите бяха преустановени поради липса на средства. По отношение на продажбата на земи от общинския поземлен фонд - пасища и мери, огромни средства влизат в общината и нито стотинка не се връща към населените места”, каза Жечев.

Председателят на общинската организация на ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов припомни, че по искане на кметовете на населени места са провеждани срещи с Кольо Милев, на които са поставяни проблемите на селата, но предложенията са останали само на хартия и нищо не е направено от страна на общината.

Според председателя на Групата общински съветници Димитър Митев има негативно отношение на кмета Кольо Милев към кметовете на населени места, които не споделят неговата политика, не са го подкрепили и няма да го подкрепят за местните избори. Освен избирателно, той се отнася и еднолично. „През тези четири години избирателно се работи към нашите кметове и еднолично към останалите. Това няма да се повтори при наш кмет, няма да има деление на жителите от града и общината. За нас няма значение дали някой живее в малко населено място или в града, каза Митев.

Кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев заяви, че основният принцип, от който ще се ръководи като кмет, е да няма разделение на селата по партиен принцип. „Всеки работещ кмет, който има визия за развитие на селото, за което работи, ясни и конкретни цели за решаването на проблемите, ще получава средства по приоритетите, които има населеното място”, каза той. Най-важното за него е определянето на ясни правила за разпределението на бюджета и кардинална промяна на подхода към Капиталовата програма за реалистично планиране на приходите и реалистично планиране на разходите.

Бюджетите, гласувани за селата от община Сливен, са неизпълнени. Кметовете не могат да планират дейностите си, тъй като въпреки, че имат планиран бюджет, реално той не достига до повечето села, не се отпуска или се отпуска избирателно при неясни критерии и правила. Капиталовата програма също се изпълнява избирателно, няма фокус и ясни правила за разпределението на средствата. Кметът на община Сливен избирателно насочва пари към села с кметове от БСП. При извършването на ремонтни дейности те не се съгласуват с местния кмет, който най-добре познава нуждите и най-належащите проблеми на селото.

Друг сериозен проблем е свързан с програмата за почистване на речните корита, финансирана от правителството. По нея са наети 70 човека, но нито един от тях не е разпределен по селата, а само в град Сливен, въпреки, че програмата се отнася за цялата община. Всички знаем колко е належаща нуждата от почистване на речни корита и в селата, предвид, че имаше големи наводнения с много щети за домовете на хората и селскостопанската продукция в селата Крушаре, Жельо Войвода, Тополчане и град Кермен.

Окаяното състояние на общинската пътна мрежа и маркировката, също сериозно притеснява кметовете на села. „Има много междуселски пътища, които са стеснени от растителност, маркировката се е заличила с годините и всичко това е предпоставка за сериозни пътно-транспортни произшествия”, каза Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово.

Кметовете поискаха отчет на работещото от четири години общинско звено „Развитие на населените места“.

Стефан Радев кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен изложи своята визия относно развитието на селата в общината.

„Община Сливен има 45 населени места. Не можем повече да позволим 44 от тях да са забравени, да тънат в мизерия и безхаберие. Хората там да са лишени от елементарни условия за нормално съществуване! Обиколил съм повечето от тях, срещнал съм се с много жители и ще продължавам да го правя. За съжаление най-общите проблеми са едни и същи във всяко село. Хората имат нужда поне от първични медицински грижи, детски градини, фармацевтични услуги, ремонт на читалищата, средства за културна дейност. Лоша инфраструктура, безработица и нисък стандарт на живот са глобални проблеми за цялата община, но в селата са в още по-големи размери.”, каза Стефан Радев.

Най-важната стъпка за подобряването на условията на живот в селата е преодоляването на тази диспропорция между Сливен и селата в общината, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Така ще е ,като се слагат неграмотници които гледат само себе си.Защо сте го избрали такъв,не знаете ли че гербажиите всички са такива.
  • 2 Анита

    0 0 Отговор
    А сега какво стана с бурените по тротоарите ви? Защото това, което виждаме ние е - разлика никаква.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове