Last news in Fakti

9 Септември, 2015 21:57 15 467 36

Фрапиращ случай с некачествено гориво на бензиностанция в София

  • гориво-
  • бензин-
  • софия-
  • божидар лукарски

Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100.

За фрапиращ случай с некачествено гориво в бензиностанция от голяма верига съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” по bTV. Случаят е от днес в София и по думите на министъра става дума за „държавен рекорд”.

„Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият - 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали”, посочи Лукарски.

Според него, ако такова гориво попадне в автомобил, то неминуемо довежда до разваляне на двигателя.

Той не назова името на веригата с мотива, че те могат по административен ред да обжалват наложените актове. „Актовете, които сме съставили, са на стойност 60 000 лева общо”, разясни Лукарски.

„За да избегнем такива случаи, сме предложили да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН)”, посочи още министърът.

„Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители”, отбеляза министърът на икономиката.

Другата причина, заради която се иска единната система, е установяването на хакерски намеси в сървъра , чрез който бензиностанцията предава към НАП. „Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин, и това, което се подава към НАП”, поясни Лукарски.

По-често наливаме некачествено гориво, отколкото ни удрят в джоба с това, което ни наливат като количество, обобщи министърът.

Министерството на икономиката не регулира цени, не проверява цени и не може да влияе на пазара на горивата, подчерта отново Лукарски.

Министерството на икономиката не регулира цени, не проверява цени и не може да влияе на пазара на горивата, подчерта отново Лукарски.

Той съобщи, че предстоят промени в Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

„Днес изготвих доклад до МС за промяна в БИМ. Предстоят структурни и персонални промени и в ДАМТН на всички нива, не само в ръководството”, каза Лукарски.

„Има установени нарушения, които обаче не искам да обсъждам, при положение че хората, които засягат, все още имат право да протестират”, допълни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евтини номера

    3 0 Отговор
    абе винаги като паднат горивата сипвам уж повече, ама карам по-малко... факт!
  • 2 Видеорегистратор

    5 0 Отговор
    60 000лв. ОБЩО!!!!!!!!!! МуАХАХАХАХАХАХА ТОВА АКО НЕ Е НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА- НАЗДРАВЕ!
  • 3 АхааА100

    6 0 Отговор
    За такива неща лицензи трябва да се отнемат!!! Тези 60 хил лв. бълха ги ухапала. И 'айде вече спрете да ги криете, щели да обжалват, щели да им накърнят "авторитета", имали права и пр. глупости. Като почнете да ги обявявате публично да знаят хората, къде и как ги лъжат пазара сам, ще си свърши работата и ще ги изхвърли. Всеки път с тая анонимност "хванахме едни 'дет лъжат, ама кои, как и пр." никой не казва. Този път щом сте толкова по спазването на закона изчакайте обжалването им и ако не мине, защото все пак "чудновати" съдебни решения в нашата родина бол, но все пак, ако не мине обжалването, ами вземете най-накрая и обявете публично името на поне един такъв нарушител, измамник, както искате го наречете!
  • 4 OLd man

    5 0 Отговор
    Защо трбва да се крие името на тази верига? Защо? Реторичен въпрос със следния отговор - Защото всички сте "дупе и гащи", а ние си Ви заслужаваме, защото сме Ви избрали. Всички знаем какво е казал Монтескьо преди повече от два века: "Всеки народ си заслужава управниците"
    И какво са за тази ананимна верига 60 000 лв.?!
    Вие, явно, ни се подигравате на нас потребителите с тези писания.
    До момента нито веднъж не е написано кой е виновникът. Не Ви прави чест, господа управляващи!
  • 5 Хехеее

    0 0 Отговор
    Аз освен лукойл за други не се сещам те другите като шел,еко са някви маловажни за нас Българите.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Лукойл и Шел нямат А100. От големите вериги, такова гориво имат ОМВ. За Еко не съм сигурен дали имаха.
  • 7 певеца

    1 0 Отговор
    Винаги така правят така,хванат някои и накрая го крият.Докато ги крият така ще баде,трябва да има наказани и отнети лицензи.Така ще се оправят нещата,и всеки ще ги спазва.
  • 8 qankov

    0 1 Отговор
    garga garga oko ne vadi tova ako e v zapadna evropa parvo se kazva imeto na verigara benzinostanziii kato bezuslovno kategori4no e dokazano 4e gorivoto e bokluk I 4e uvrejda dvigarela sas sigurnost smqtaite 4e benzinostanziite sa falirari ot tazi veriga no tova tam nqma kak da se slu4i po prostata pri4ina 4e darjavite imat mnogo qaki zakoni iglobi v milioni a v na6ata 6ibana darjava s tazi golqma korubziq 6e mu qadem dolnata glava I tova e za6to ne sme edinni.
  • 9 диан

    1 0 Отговор
    а защо не казват коя е бензиностанцията?
    и да не ги глобяват ако искат
    те не се страхуват да не ги глобят
    60 000 лева а ги е страх да не ги глобим ние
  • 10 потърпевш

    1 0 Отговор
    Ефекта от гадния бензин, който се продава по нашите бензиностанции го усетих наскоро, бензиностанцията не беше на някоя голяма верига, неизвестна, но продаваха на цени с около 27 стотинки по ниско примерно от Шел, от където по принцип зареждам.
    Сутрин пали и няма мощност, изгасва, така паля няколко пъти, после, като загрее, от време на време оборотите на празен ход пропадат за малко, няма такава мощност, която имаше и гори повече.
    Още след, като заредих с нов бензин и на следващата сутрин започна да държи оборотите по стабилно и спря да претръсква на празен ход.
    Няма нищо сигурно в нашата държава, живеем ден за ден. Тия проверки ги правят от дъжд на вятър и с тия глоби абсолютно мищо няма да постигнат!
    Според мен е най добре да затварят такива бензиностанции, но мутрите, които ги държат имат протекции на най високо равнище и за това няма как да стане.
  • 11 Edin

    1 0 Отговор
    Тея 60000 лв. глоба са обжалваеми, щом е верига си има юристи, първото за което ще се хванат е че или акта не е написан правилно и ще бъде анулиран, или някакъв друг незначителен пропуск, тези от държавния контрол на такива службички са разхайтани и не винаги с необходимия ценз и тези глоби не се плащат, затова и веригите си правят това което искат, нека дадат справка за сравнение наложени глоби и платени глоби, май ще се получи огромна разлика.
  • 12 Вин Дизел

    1 0 Отговор
    Има и друг проблем, който неизвестно защо не се коментира Доколкото знам макар да носят името на някоя от големите вериги, всяка бензиностанция си е сжтделен мениджърски екип Просто до вчера е била например "Вики", присъединява се към някоя верига но човекът си е същия. Има ли вътрешен контрол от самата верига? Например от ОМВ в Австрия да са пращали проверяващи-никой неказва.


  • 13 ШЕЛ

    1 0 Отговор
    Голямата верига вече не е гаранция за нищо. Преди две години си закупих зимна течност за чистачки от ШЕЛ, която ми замръзна около -10 градуса. От там ми отговориха, че това не може да бъде и че в съда нищо няма да постигна, защото не мога да докажа, че съм ползвал само тяхна течност.
    Един клиент по-малко за ШЕЛ.
  • 14 Ноам Чомски

    0 0 Отговор
    Десет метода за медийна манипулация.
  • 15 TODOR STOYANOV

    1 0 Отговор
    ТОВА Е КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ!!!НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЯ Е ВЕРИГАТА, ТЕ ВСИЧКИ СА ФРАНЧАЙЗ И КОНТРОЛА Е НУЛЕВ!ИМАМ НЯКОЛКО АВТОСЕРВИЗА ИЗ БГ И ВСЕКИ ДЕН ВИЖДАМЕ "МЪРТВИ" МОТОРИ...НАЛИ СКОРО ПАК ИМАШЕ ПРОВЕРКИ И ВСИЧКО УЖ БЕ ОК???ЖАЛКА НАЦИЯ СМЕ ЕЙЙЙ...ВСИЧКИ ПИШАТ, МРЪНКАТ, ТОКА, ХЛЯБА, БЕНЗИНА...А ВСИЧКИ СИ КАРАТ БАРАКИТЕ С ПРОБИТИТЕ ГЪРНЕТА, ХАРЧАТ СКЪП БЕНЗИН, ЯДЪТ БОКЛУЦИ(В Т.Ч. И АЗ) И НИЩО!НЕКА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ, НЕКА ИМ ГО ПОДАДЕМ ДЕБЕЛИЯ САМО ЗА СЕДМИЦА...ДА УСЕТЯТ КАК Е ОТ КЪМ "ИЗОДЗАДЗЕ" И ДА МОЛЯТ ДА СПРЕМ...
  • 16 рецидивист

    1 0 Отговор
    Кажете коя верига бензиностанции е и кой е да го убием с камъни и ръждиви ножове или да го гръмнем в собствената му кола!!!!!!!
  • 17 Дали

    0 0 Отговор
    Бензина е некачествен, ама дали са му платили акциз, ДДС, отчитати количествата?
  • 18 гостче

    1 0 Отговор
    е то 100 октана има само в две вериги ...сетете се кои са а иначе си е менте горивото нвсякъде лукойско
  • 19 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    АЗ 10 Г ЗАРЕЖДАМ 100 ОКТАНА ОТ ЕКОТО А ДРУГОТО 100 Е ОМВ
  • 20 онзи

    0 0 Отговор
    22 години съм шофьор до сега не съм зареждал некачествено гориво нито на малка нито на голяма бензиностанция ,за същото време не съм виждал качествен министър председател нито министър на икономика камо ли на агенция митници
  • 21 Батман

    1 0 Отговор
    Всичко е мафия, проституция незаконност без ред. Най-интересното е, че не казват името на измамниците, за да се съмняваме във всичко и да ни объркат още повече отколкото сме си.. тогава защо изобщо ни казват тази новина? Какво ще промени това? Ще гадаем?
  • 22 истина една

    1 0 Отговор
    99 %от контрабанда с горива цигари и алкохол се случва със знанието и контрола на агенция митници под строгия контрол на всеки един министър председател особено на последния ,а всички тези проверки по бензиностанции магазинчета и лавки са прах в очите на простолюдието не ги замеряйте с домати а с уния казанлъшките прашки "не е прашка не е лък той е правен в Казанлък"

    Коментиран от #25, #30

  • 23 даааа

    0 0 Отговор
    ДАА ДАААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 даааа

    0 0 Отговор
    да на 15 и23
  • 25 аааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "истина една":

    100 плюса!
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 26 Гост

    0 0 Отговор
    В България е не само скъпо, но и опасно да се живее.
  • 27 кмета

    0 0 Отговор
    Извод не зареждайте от бензиостанция.
  • 28 жалко

    1 0 Отговор
    АКО НЯКОЙ МАЛЪК ТЪРГОВЕЦ СГРЕШИ, НЕ САМО ЩЕ ГО ЗАТВОРЯТ, НО ТАКА ЩЕ МУ ПОЧЕРНЯТ ЖИВОТА,ЧЕ ЩЕ ИСКА ДА НЕ СЕ Е РАЖДАЛ.
    УВИ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ---/ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ/.
  • 29

    0 0 Отговор
    Не казват коя е веригата, а най вероятно леко ще им се размине щом е голяма верига, тази глоби са жълти стотинки за тях..... Ех, жалка история всичко си върви по старому във всяко отношение, а ние си пасуваме. Не знам след време как ще погледнем децата си и младите хора в очите като ни питат, защо не се опитахте да промените нещо????????
  • 30

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "истина една":

  • 31 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    нима ,не е възможно,това в у нас ли е -да не е у комшиите -амиии ние и фалшив бензин ,еле пък да ги хване някой тука -малииииий
    задължително курбан....
  • 32 петър

    0 0 Отговор
    OMV e !

    Коментиран от #35

  • 33 Агент Лили

    0 0 Отговор
    ЕКО не ОМВ.
  • 34 Гошо

    0 0 Отговор
    А такъв без отклонения в качеството ще хванат ли някога? :)
  • 35 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "петър":

    АЗ ЗАРЕЖДАМ ОТ ЕКОТО И НЯМАМ ПРОБЛЕМИ
    СПОРЕД МЕН СЪЩО Е ОМВ
  • 36 мемфис

    0 0 Отговор
    Изчакват, за да може "виновника" да качи мизата на подкупа до мах!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове