Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 09:01 1 392 6

Дайнов: Путин иска да се върне сред големите със сирийската кампания

  • путин-
  • евгени дайнов-
  • сирия-
  • бежанци

Политологът очаква след местните избори у нас ДПС да поиска още власт

„Играта” на Владимир Путин с руската военна кампания в Сирия не е толкова за решаването на конкретния проблем, колкото е опит за излизане от изолацията, в която попадна след събитията в Украйна. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по бТВ политологът проф. Евгений Дайнов.

„Има шанс да заговорят с него като с равен, не като с някой, който отнема парчета от други държави”, посочи той.

По думите на Дайнов има съществена разлика между вижданията за външната политика на Запад и в Москва – западните политици откриват и решават последователно проблемите, докато руските използват термина „увязка” (координация) т.е. за тях всичко е свързано. Според него така в Сирия се преплитат също сюжетът с Украйна и желанието Русия да покаже качествата на оръжието си.

Евгений Дайнов призова всички замесени в близкоизточния конфликт да се съберат и да стигнат до общо решение. „Не стига, че е сложно, но и всеки нов намесващ се усложнява нещата”, посочи той и даде пример с Турция, която също обстрелва цели в Сирия. И тя, както Русия, твърди че удря джихадистите, макар и в двата случая да има данни, че приоритетни са други групировки – съответно кюрдите и по-умерената опозиция.

По отношение на навлизането на руски самолети в турското въздушно пространство, политологът посочи, че не вярва „Путин толкова глупаво да си изиграе картите с въздушни провокации”, при положение, че целта му е да бъде отново сред тези, които решават важните въпроси по света.

Според Дайнов, Европа и Америка показват „сбърканост на приоритетите”, която ги вкарва от криза в криза и подканва руския президент да ги провокира. Освен това в момента Барак Обама е в слаба позиция, защото в е в края на последния си мандат и се опитва да не завещава кризи на приемника си, допълни той.

По отношение на бежанската криза, политологът призова „да оценяваме благородството на Турция, Йордания и Ливан”, където в момента има милиони бежанци, пъти повече, отколкото в цяла Европа. По думите му помощта за съседките на Сирия е недостатъчна: „Какво е един милиард за 3 млн. бежанци на фона на трилионите, които дадоха за спасяването на 20 банкера?”.

Евгений Дайнов коментира ситуацията с българските ВВС и риска те да останат на земята. „Аз не виждам заплаха наши братя по оръжие от НАТО да ни пазят небето”, каза той, но подчерта, че това не е достойно, при положение, че при много по-голяма беднотия сме поддържали военна авиация.

Политологът прогнозира, че на местните избори „всички ще обявят, че са победители, освен БСП, които очаквам доста грозно да се издънят”.

Той изрази надежда, че в поне една от силно феодализираните общини, населението ще покаже, че не се състои от „крепостни селяни”. По думите му „бетониращите морето и планините общини са феодализирани”.

Според него след изборите ще има огромен натиск от ДПС за повече власт, защото хората на Лютви Местан ще излязат като втора политическа сила. По думите му „разбирателството в името на Отечеството” ще е за сметка на Реформаторския блок.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 0 Отговор
    Чичото нищо не разбира... Путин помага на сирия още преди украйна, а украйна е вселдствие на неговата подкрепа за Иран и Сирия... Бежанската криза избухна преди 1 месец максимум, и човека реагира както трябва! Поне се опитва да направи нещо смислено, за разлика от западните чакали.
  • 2 еееее

    0 0 Отговор
    Дайнов ..американоислямско куче... путин винаеги е бил фактор в политиката и то незаобиколим..

    при.рави са ва на всички американоислямски тролове като видяхте как русия зачатка с бомбите рожбите на сащ идл

    такива като тебе и инджев ще ва бесим скоро по дърветата
    е кофти ама башар асад остава хихи
  • 3 qqqqqq

    0 0 Отговор
    На къде по голям да става, в галактиката ли ?
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всъщност колко е висок Путин?
  • 5 viktor

    0 0 Отговор
    Дайнов, още в самото начало на твоето словоблудство ми за прилича на мажоретка-заучени движения, трениран автоматизъм гарниран с лигавене и подготвен за последващото наплювателство към страната която се изправи срещу юдео-масоните за да спаси света от този разврат и гибел. Но ти съвсем неглиже не посочи източника на този хаос. И ти като Инджев сте протегнали празни чинии с надежда някой да осребри слугинажа ви, но като че ли авантата няма да се появи и защо ...?... поради липса на време.
  • 6 666

    0 0 Отговор
    При големите се влиза когато те пуснат, а не когато поискаш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове