Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 13:19 1 838 7

Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси

  • росен плевнелиев-
  • москва-
  • балканите-
  • поставя-
  • центъра-
  • геополитически интереси

Балканите са мястото, където Европа трябва да покаже, че си е научила урока от украинската криза, заяви Росен Плевнелиев

Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси - 1
Снимка: БТА

"Балканите са мястото, където Европа трябва да покаже, че си е научила урока от украинската криза."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в София срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“. Настоящи и бивши държавни и правителствени ръководители от региона участват в конференцията, под патронажа на държавния глава, организирана от Фондация „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“.

"Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. Нашата загриженост е, че политиката на "велики сили" пренебрегва суверенитета и волята на отделните народи, и това може да доведе до по-нататъшна нестабилност. Историята ни е научила, че Европа най-лесно се дестабилизира през Балканите. Поради тази причина ЕС трябва да престане да гледа на Югоизточна Европа като на периферия, а като на център на европейския геополитически интерес и политики", заяви Плевнелиев.

С всяко парче нова ограда днес, с взаимните блокади на граници, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ, използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, ценности и идентичност, каза още той.

В изказването си Росен Плевнелиев призова за солидарност и отговорност, както и за общ европейски подход за справяне с мигрантския натиск. „ЕС е семейство и като такова то се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси“, категоричен беше президентът. Държавният глава заяви, че ако европейската идентичност не бъде подкрепена, ЕС ще претърпи провал. Росен Плевнелиев даде пример с функционирането на Шенгенското пространство като барометър за състоянието на съюза. „Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж, да пътуваш без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад „Желязната завеса“ преди 25 години. Днес обаче някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген. Шенген днес е поставен в опасност“, заяви Плевнелиев и допълни, че правото на убежище е универсално и е неизменна част от правата на човека.
 
„Стотици хиляди души стоят на прага на Европа, протегнали ръка за помощ, борещи се за правото си на живот. От това се възползват националистическите партии, които се захранват от страховете на хората“, посочи президентът. Държавният глава изрази загриженост от тенденцията на засилване на езика на омразата, расизмът, ксенофобията, популизмът и агресивният национализъм. Тези предизвикателства надхвърлят националните граници и ни призовават към решителни действия заедно, смело и в световен мащаб, заяви държавният глава.
 
Росен Плевнелиев подчерта, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава и апелира международната общност да работи за прекратяване на боевете. „Европа трябва да „удари“ с ръка по масата и каже „Стига вече с тази кървава война“. Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права, да се нагърбим с трудната задача да създадем държавни институции в Сирия, които да служат на хората“, заяви президентът. Росен Плевнелиев посочи, че е крайно време за усилията да бъдат насочени към справянето с причините за възникване на кризите, а не единствено към разрешаване на нейните последствия.
 
Президентът изтъкна необходимостта от целенасочени мерки за предотвратяване на конфликтите и от съгласувани действия на международната общност срещу войнстващия екстремизъм. „За да можем да постигнем трайни и работещи решения, за да има устойчиви резултати, е необходимо тясно сътрудничество между правителствата и правоприлагащите институции, но заедно с регионалните организации, заедно с гражданското общество, заедно с местните общности, медиите и частния сектор. Само заедно можем да бъдем ефективни“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че на национално ниво трябва да се приемат политики и мерки, които да съдействат за предотвратяване на радикализацията на маргинализираните общности, като се осигури по-доброто им интегриране в обществото. „Терористите със сигурност ще бъдат победени от обединените сили на антитерористичната коалиция. Идеологията на терористите обаче не се побеждава с оръжие. Тя се побеждава с по-добри идеи. Историята показва, че тероризмът няма религия. Той се побеждава от общества, които вярват в общочовешките ценности. Той се побеждава от хора с морал, вярващи в толерантността и диалога с различните“, заяви президентът.
 
В изказването си държавният глава посочи като добър пример промяната на Балканите през последните две десетилетия. „Всички държави от региона се стремят към демократизация и икономическо развитие. В този смисъл интеграцията в ЕС няма алтернатива. Никога досега в историята балканските държави не са били толкова добре свързани с останалите държави от ЕС“, подчерта държавният глава. Президентът посочи, че Балканите са мястото, където Европа трябва да покаже, че си е научила урока от украинската криза – факторът, променил геополитическия баланс на континента. „Москва поставя Балканите в центъра на своите геополитически интереси. Нашата загриженост е, че политиката на „велики сили“ пренебрегва суверенитета и волята на отделните народи и това може да доведе до нови източници на нестабилност“, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта реалната заплаха, която е налице в Европа, произтичаща от стратегията за създаване на замразени конфликти. „Това се използва като инструмент за дестабилизиране на други държави и поставяне в трайна зависимост. Това, за съжаление, ще продължи дълго. Трябва да сме подготвени, да бъдем търпеливи и да вземаме решения, базирани на ценности и с дългосрочен хоризонт“, призова президентът.
 
„Истинският, устойчив път на развитие е повече, не по-малко демокрация“, заяви Росен Плевнелиев, като посочи интеграцията в Европа като ключово решение за прогрес. „Нашите демокрации не са перфектни, те невинаги функционират добре. Но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни“, допълни Росен Плевнелиев. Президентът посочи, че успехът на една държава се измерва с успеха на обикновения човек. „Не ни трябват силни държави, които да решават за слабите, а ни трябва международен ред, в който всеки е важен, независимо дали е богат, или беден, силен, или слаб. Не ни трябват силни държави и личности, за които правилата и общочовешките ценности не важат“, заяви президентът. Държавният глава призова държавите и лидерите да вярват, че различията се „решават“ по мирен начин, а не със сила. „Символ на успешната държава са не силните хора, а демократичните институции, които служат на хората“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът отново заяви подкрепата си за активното българско гражданско общество, което изисква от държавните институции прозрачност и ефективност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    0 0 Отговор
    Разбира го той големите политики президенто
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Плевналийката да си ходи.Според мен има неадекватни изяви, липса на характер като на лидер. С две думи - не става!

    Коментиран от #3

  • 3 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Дали да си ходи ,дали става или не става ,дали има характер и дух се решава не във "Факти бг" а на президентските избори!!!Само най-необразованите не проумяха тая простичка истина, е и Сидеров но той по друга линия!
  • 4 123455

    1 0 Отговор
    Няколкото милиона емигранти да бъдат изпращани в щатите с кораби и самолети на американците и изцяло за тяхна сметка.Всичко друго е натрапена солидарност за сметка на европейците.
    Така ще е справедливо,
    защото всички знаем,че те предизвикаха тези потоци от хора с воините които предизвикаха умишлено в близкия изток.
    НАТО да спрат да говорят за война с Русия и да започнат да извозват бежанците с тяхните кораби и самолети.
    Стига са мислили къде да си пускат бомбите,а да свършат нещо полезно.
    Обама е най слабия американски президент и е време да си ходи незабавно.
  • 5 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Плевнята пак е чел нещо преди да се запознае предварително с текста!Ама то не му е за сефте!!!
  • 6 ААА

    1 0 Отговор
    Четейки горе писаното,оставам с впечатление,че тези индивиди от снимката, са решили да ни изтребят до крак ,а за награда да получат някаква агенция за еди там каква си простотия ,щедро финансирана със задокеански пари.
  • 7 999

    1 0 Отговор
    Господин президента сигурно като малък са му пускали Рамбо за лека нощ вместо сънчо иначе друго обяснение нямам.Що се отнася до волята на народа се съмнявам,че тя е против Русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове