Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 06:30 1 413 1

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Камбоджа и Танзания

  • пътища-
  • българия-
  • гласуване-
  • машини

Преглед на печата

„24 часа”

Масови проверки на НАП и МВР по автокъщи

Близо 1800 автомобила са проверени в последните 3 дни в съвместна операция на НАП и структурите на МВР. Освен данъчните в операцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство, съобщават от Националната агенция по приходите.

„Труд”

Провал с машините за гласуване        

Процедурата по избор на фирма, която да достави под наем машини за гласуване на изборите на 25 октомври, се провали и бе прекратена от Министерския съвет.

Оферта за доставка на 50 машини подадоха три фирми - „Сиела норма“ АД, „АБАТИ“ АД и държавната „Информационно обслужване“ АД. Прогнозната стойност на поръчката беше 83 333 лв. (1666 лв. на машина). „Сиела норма“ е предложила цена от 2780 лв. на машина, или 139 000 лв. АБАТИ е оферирала 2980 лв. на едно устройство, или общо 149 000 лв. Държавната „Информационно обслужване“ е казала, че може да осигури машините срещу 579 лв., или общо за 28 950 лв.

„Сега”

Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Камбоджа и Танзания

Въпреки непрекъснатите хвалби на правителството колко пари се наливат в строеж и ремонт на пътища и непрекъснатото рязане на ленти България се оказа на опашката в класацията за качеството на инфраструктурата - на 99-о място от общо 140 изследвани страни. Това става ясно от доклада на Световния икономически форум за конкурентоспособността.

С по-добри магистрали и шосета от българските са класирани страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во). Преди България, на 98-о място, е Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди. Изостават още страни като Аржентина и Босна и Херцеговина. Но пък държави от бившия соцлагер като Хърватия (19), Естония (48), Унгария (58) и Армения (72) заемат доста по-предни позиции. Не можем да се сравняваме дори с Албания, която успява да "осребри" много по-добре привлечените в инфраструктурни проекти средства и вече е на 52-ро място в тази класация.

Най-добрите пътища в света според доклада са в Обединените арабски емирства, следвани от Холандия. В Топ 10 с най-качествените шосета са още Швейцария, Португалия, Сингапур, Япония, Хонконг, Франция, Австрия и Тайван. Напред в класацията също така са Дания и Германия.

„Капитал дейли”

Турската "Аркомат" отваря нов завод в Карлово

След Казанлък - в Карлово. Това е посоката на развитие на турската компания "Аркомат", която след месец ще отвори втория си завод в България. Първият заработи преди 16 години и прави автомобилни кабелни системи за Volkswagen.

Турската компания е един от петте производителя на кабели за коли в България, които изградиха предприятия на зелено. Другите големи са японската "Язаки", която има заводи в Сливен и Ямбол и търси място за трети, германско-японската "СЕ Борднетце - България" с предприятия в Карнобат и Мездра, турската "Нурсан отомотив" в бургаското с. Люляково и германската "Нексанс", която влезе последна през миналата година с откриването на производство в Плевен. Тези фирми са и най-големите работодатели в сектора за автомобилни компоненти. Общите служители в този сегмент са почти 10 хиляди. Предимството на тези заводи е, че работят в райони с висока безработица и осигуряват заетост за хиляди. „Стандарт”

Крият такси за бързи кредити

Многобройни нелоялни търговски практики на небанковите финансови институции са разкрили инспекторите от Комисията за защита на потребителите. Масово компаниите за бързи заеми не съобщават за наличие на допълнителни такси при сключване на договорите. Впоследствие клиентите са неприятно изненадани, че дължат повече от очакваното. Констатираните нарушения бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за защита на потребителите към Министерството на икономиката, който възстанови работата си след 9-годишно прекъсване.

 „Монитор”

Аптеки цакат касата с евтини лекарства

Малки аптеки в крайните квартали на София търгуват лекарствата на свободна продажба по-евтино, отколкото отпусканите по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за домашно лечение, установи репортерска проверка на „Монитор”. Така практикуват аптекари в комплексите „Обеля”, „Васил Левски” и „Люлин”. Едни от най-изписваните от джипитата напоследък таблетки - бетаблокери срещу високо кръвно, на свободно могат да се купят за 8,00 лева кутията с три блистера, докато по линия на касата в някои аптеки излизат по 8,20 лева. Подобна е практиката и с още три други медикамента, ползвани от хипертониците, но от други групи. С разлика от 10 до 60 стотинки се търгуват и таблетки.

„Дума”

Летище Пловдив е пред затваряне

В последните няколко месеца летище Пловдив се води не към умишлен фалит с цел някой да го купи евтино, а директно към затваряне, заяви вчера Дойчин Ангелов, председател на Граждански инициативен комитет за спасение на летище Пловдив и бивш директор на аеропорта. Според него затварянето на летището ще се отрази крайно негативно както на Пловдив, който се готви за Европейска столица на културата, така и на целия Южен Централен район. Местната власт обаче умишлено се дистанцирала от този проблем.

Пръв за готвените от държавата безумия на летище Пловдив алармира още в началото на годината депутатът от БСП Георги Търновалийски. От близо 2 месеца то работи само на дневен режим. Предстои връщането на снегопочистващата техника, без която то няма изобщо как да работи през зимата. Продължават и съкращенията.

„Новинар”

Зазимяват ключови булеварди в столицата

Столичната община започна зазимяване на ключови булеварди в София. Преди да падне първият сняг по-големите цепнатини по улиците, които затрудняват движението, ще бъдат запълнени със специална фугираща смес, каза пред „Новинар” зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

„Целта на консервирането е през пролетта да не зейнат опасни за трафика дупки и ями, след като се стопят снеговете и се вдигнат температурите“, изтъкна Христов.

Машини ще инжектират под налягане специална смес от натрошени камъни и битум в дупки и в по-големите цепнатини.

По-малките пък ще се пълнят с битумна паста, която след като се втвърди ще попречи на водата да навлиза в отворите и да руши асфалта, разясни зам.-кметът. Подготовката на улиците и булевардите за зимата ще се извършва в непиковите часове на деня. От общината уверяват, че няма да спират изцяло движението, а само ще го ограничават в отделни ленти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Лоши били пътищата???Е защо обиждате човека де!!!Знаете за кой говоря!!!Ще го ядосате та чак да си подаде оставка!!!Не са хубави тези работи!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове