Last news in Fakti

9 Октомври, 2015 18:05 2 113 1

Вергиния Стоянова: Визията ми за „Средец“ е да продължи да бъде сърцето на София

  • вергиния стоянова-
  • визия-
  • средец-
  • сърцето-
  • софия

За следващия мандат ще продължа да работя по основния си приоритет, а именно – да се подобрява живота на жителите на района във всички аспекти, заяви тя

Визията ми за „Средец“ е да продължи да бъде „сърцето“ на една модерна европейска столица - красив, удобен и сигурен. Това заяви за Факти.бг Вергиния Стоянова, кандидат за кмет на столичния район „Средец“ от ПП ГЕРБ и досегашен кмет на района.

„За следващия мандат ще продължа да работя по основния си приоритет, а именно – да се подобрява живота на жителите на района във всички аспекти“, заяви Стоянова и подчерта, че предстоят много сериозни и мащабни инфраструктурни проекти.

По думите й, в управлението си до момента, освен всичко друго, тя изключително много е наблягала и на грижата за децата. Ремонти се направиха във всички училища в района, детски градини и ясли, увери Стоянова и допълни, че грижата за района е като за всяко сърце: постоянна, целенасочена и всеотдайна.

Г-жо Стоянова, как оценявате свършената през мандата Ви работа за район „Средец“ и какво не успяхте да свършите до момента?

В областта на инфраструктурата, градоустройството, образованието и културата свършихме много неща - аз със своя екип. Ще спомена само няколко. Цялостно ремонтирахме и изградихме на 3 етапа пешеходната зона по бул. „Витоша“ от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Алабин“, възстановихме и реконструирахме пешеходното пространство на бул. „Цар Освободител“ и площада около паметника на Св. Патриарх Евтимий. Реновирахме фонтана пред Народния театър „Иван Вазов“ и пред Президентството на Република България. Те станаха изключително красиви притегателни центрове за столичани и за гости на столицата.

Акцентирахме върху ремонта на улиците и тротоарите. Цялостно реновирахме участъци от бул. „Драган Цанков”, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Ген. Паренсов“, ул. „Янтра“, ул.“Страхил войвода“. Поставихме нови 52 500 кв. м. тротоари, което е 2/3 от всички тротоарни площи в района. Направихме основен ремонт  на подлез  „Царевец”.

По отношение на парковете и градините мисля, че всички виждат разликата от преди. Извършваме поетапно обновяване на Борисовата градина. Подменихме настилката на входа и около езерото Ариана и поставихме нови пейки. Сложихме над 400 лампи (тип старовремски фенери) по основните паркови алеи и монтирахме 50 камери. Също така обновихме градинката при Националната художествена галерия, Градската градина и други по-малки.

За следващия мандат ще продължа да работя по основния си приоритет, а именно – да се подобрява живота на жителите на района във всички аспекти.

Какви са бъдещите Ви планове и проекти, свързани с инфраструктурата на район „Средец“?

Много сериозни и мащабни са предстоящите инфраструктурни проекти според интегрирания план. Булевард “Евлогий и Христо Георгиеви” ще се увеличи с 1 лента, като от тротоарите се отнемат 90 см. Така ще намалеят задръстванията. Проектът предвижда създаването и на един уникален парков комплекс покрай Перловската река с много зеленина, нови пейки, осветление, с обособени публични пространства, подходящи за провеждане на културни и социални мероприятия.

Ще се промени и пространството по ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите й площади „Гарибалди“ и „Славейков“ както и градината пред храма „Св. Седмочисленици“ и ул.„Цар Шишман“. Ще се създадат нови пешеходни зони с нова настилка и ще се преустроят трамвайните трасета. Съответно и шума ще намалее. Ще ремонтираме и малките квартални улици. Ще поставим ново осветление във всички подлези на територията на „Средец“. Голям ремонт предстои и на Столичната библиотека – изцяло ще се обнови сградата.

Децата са бъдещето на страната, как се грижите за тях и какво се прави за детските градини и училищата в района?

В управлението си изключително наблягах на грижата за децата. Ремонти се направиха във всички училища в района, детски градини и ясли. Ремонтирани са покриви, санитарни възли, подмяна на водосточни тръби и улуци, ремонт на стълбища, дворове, канални отклонения, на ВиК и ВОИ инсталации. Например, изцяло бе подменена водно – отоплителната инсталация и сменени радиаторите в 127 СОУ „Иван Денкоглу“. Бяха направени конструктивно и енергийно обследване, технически паспорт  на 38 ОУ „Васил Априлов“ и на 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ . Направи се основен ремонт на входното стълбище и възстановяване на оградата в  9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, както и на санитарните възли в цялото учебно заведение.

Помислихме и за играта на децата извън сградите на детските градини и училищата. Построихме пет нови детски площадки – в Градската градина – 1, в градинката на „Св. Седмочисленици“ и 3 в квартал Яворов.

И най-важното - успяхме, въпреки че район „Средец“ е център и площите за застрояване са изключително малко, да построим една нова сграда на детска градина към ОДЗ №18 и открихме един нов филиал и така разкрихме 115 допълнителни места.

Сега предстои да изградим нови учебни корпуси и физкултурни салони в 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и 133 СОУ „Ал. Пушкин“ и изцяло да реновираме съществуващите сгради.  Проектът за разширяване на 9-та Френска езикова гимназия включва изграждането на многофункционална спортна зала и модернизирани кабинети по химия, физика и биология, както и 7 класни стаи в новия учебен корпус на 4 етажа.

Предвидили сме да изградим физкултурни салони към 127 СОУ  и към 38 ОУ и да реновираме 7 СОУ. Но тези бъдещи дейности са възможни, защото досега сме работили в тази насока, подготвили сме проекти и имаме разрешителни за строеж.

В днешно време сякаш се обръща все по малко внимание на културата, как тя да стане неизменна част от живота на българина и заложили ли сте в програмата си поддръжка на паметниците на културата например и осъществяването на повече културни мероприятия?

Голяма част от сградите в центъра са паметници на културата, които се нуждаеха не само от ремонт, но и от цялостно  реновиране, за да се разкрие отново тяхната красота и най-вече да са безопасни. Паметниците на културата в Район „Средец“ са 180 от общо 3 172 сгради. Виждате колко са много, към 6 % от всички сгради в района. Административната сграда на район „Средец“ също е паметник на културата със 100-годишна история. Възстановихме я напълно като изградихме монолитна конструкция и запазихме фасадата.

За период от 3 години - 2012, 2013 и 2014 година извършихме над 500 проверки на техническото състояние на сградите. Издадохме 320 предписания за обезопасяване и ремонтиране. Резултатът е 90 изцяло реновирани фасади на жилищни сгради. За сравнение, за периода 2010 г. – 2011 г. са издадени само 40 броя предписания за ремонт на фасади. Предприетите, в последните три години мерки са в синхрон с политиката на г-жа Фандъкова, за запазване на културно-историческото наследство.

А що се отнася до културни мероприятия, не ни липсват. Район „Средец“ работи в тясно сътрудничество и партньорство с читалищата в района в областта на културата. Много от проявите, организирани от района, се превърнаха в традиционни и се наложиха в културното пространство на града. Това са Празничните концерти за 24 май, за Деня на София и за Коледа, но някои от тях са емблематични за район „Средец“ като Празничния концерт „Бъди будител“ – за Деня на народните будители и „Коледна феерия“ с наемането на ретро трамвай, чиито маршрут е по цялото протежение на район „Средец“.

Защитихте дисертация на тема „Управленската култура като фактор за осъществяване на европейските политики за развитие на местната администрация”. Кои от европейските политики и добри практики вече прилагате в управлението на район „Средец”?

Имам опит в работата на общинската администрация както и в управлението - просто така се разви кариерата ми. В дисертацията си разглеждам резултатите от работата на ръководителя в публичната администрация. Изследването е основано изцяло на моя личен опит, на спазването на европейските принципи за „добро управление“. Анализирам как може да се подобри това управление - необходимостта от непрекъснато обучение и целенасоченото развиване на определени лични качества - дисциплинираност, отговорност, справедливост, организационни качества. Опитвам се теорията да претворявам в практиката и да се усъвършенствам като ръководител. Спазвам принципите на откритост и прозрачност, на личната отговорност и на лоялност към гражданите. Между другото, изследването ми показа каква е представата на служителите в администрацията за „идеалния„ кмет. Така, че имам и добра посока за самоусъвършенстване.

За какво най-често се обръщаха към Вас, през мандата Ви, жителите на район „Средец“ и какви са техните проблеми и желания?

Проблемите са от всякакво естество – дупки по улицата, опасна стара сграда, належащ ремонт в училище, детска градина, опасни детски съоръжения в градинките, издаване на всякакви документи, разрешителни, актове. Интересен факт, свързан с историята на района е, че в архива на район „Средец” се съхраняват всички актове по гражданско състояние на столичани от 1913 г. до 1947 г. , тоест актовете за раждане, за граждански брак и за смърт. И хората, родени, сключили брак и наследниците на починалите в този период правят справки по гражданско състояние или искат издаване на копие от документ.

Моята политика е пълна откритост и достъпност. На служебния и на личния си имейл ежедневно получавам десетки въпроси, сигнали и оплаквания. И доста похвали, разбира се. Гледам много отговорно на писмата от гражданите, защото имено те са „червената лампичка“ за нашата работа. В зависимост от темата на писмото, съответният експерт и отдел се заема със случая и в максимално кратко време изготвят отговор или предложение за решение. Лично се запознавам с казуса и отговаряме на всеки, който се обръща към администрацията на район „Средец”.

Освен това имам приемно време и никога не съм отказвала среща. За мен е важна обратната връзка, какво искат гражданите и какво мислят за районната администрация. Анализирайки я, си правя изводи и подобрявам управлението.

Обратна връзка получавам и от родителите на децата в детските градини и в училищата.  В началото на всяка учебна година, по традиция присъствам на някои родителски срещи. Често дискутираме проектите и плановете за дадена образователна институция. Отчитам направеното и запознавам родителите с проектите, които предвиждат облагородяването на средата, в която децата им прекарват по-голямата част от времето си. Винаги се вслушвам в предложенията от страна на родителите.

Каква е визията Ви за бъдещето на район „Средец“София, ако бъдете преизбрана за кмет?

Визията ми за „Средец“ е да продължи да бъде „сърцето“ на една модерна европейска столица- красив, удобен и сигурен.  Пешеходните зони, които изградихме, както и тези, които са в процес на осъществяване, ми дават надеждата да виждам район „Средец” като още по-привлекателен културно-исторически център, динамично средище на интензивен духовен живот с много фестивали, концерти, представления на открито. Виждам го като притегателен център за младите хора с места за веселие и споделяне. И естествено, като забавно място за децата в зелената част, както и за разходки и отдих на по-възрастните ни съграждани. Изобщо, грижата за района е като за всяко сърце: постоянна, целенасочена и всеотдайна.

 

Вергиния Стоянова е доктор по икономика, кмет на столичния район „Средец“ от 2011 г. В продължение на 19 години тя заема управленски длъжности в различни райони на Столична община като главен счетоводител, заместник кмет и понастоящем кмет. Вергиния Стоянова има две магистърски степени - по „Счетоводство и контрол“ от УНСС и по „Публична администрация“ от НБУ. Тя защитава дисертация на тема „Управленската култура като фактор за осъществяване на европейските политики за развитие на местната администрация“ в Международното висше бизнес училище и е доктор по „Икономика и управление“.

Родена и израснала в София, омъжена, с едно дете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христова

    0 0 Отговор
    Стоянова свърши добра работа за район Средец, фактите са си факти. Надявам се да има възможността да продължи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове