10 Октомври, 2015 09:14 1 752 2

Измамниците с европари лъсват в интернет

  • интернет-
  • печата-
  • измамници

Преглед на печата

„24 часа”

До 2% дефицит в бюджета за догодина

Дефицитът в бюджета за 2016 г. ще се свие до около 2% от БВП, предвижда финансовият министър Владислав Горанов. Според него през следващата година ще бъдат отделени повече пари за образование и инфраструктура.

В петък Горанов започна срещи с парламентарните групи, с които трябва да уточнят всички параметри. Очаква се проектобюджетът за 2016 г. да бъде внесен до края на този месец в Народното събрание. Финансовото министерство обяви преди дни, че ще заложи за 2016 г. 2,3% ръст на икономиката, 0,5% инфлация и под 9,3% безработица.

След среща с парламентарната група на Патриотичния фронт министърът заяви, че приоритетни ще бъдаобразованието и инфраструктурата, като ще се търси баланс между двете. Според него повечето партии, подкрепящи правителството, искат повече средства за отбрана и сигурност. Той заяви, че не е сигурен дали е правилно това да е приоритет за държавата.

„Труд”

Измамниците с европари лъсват в интернет

Случаите на измами с пари от ЕС ще лъснат в интернет и всеки българин ще има достъп до тях. За целта ще бъде внедрен обществено достъпен модул „Нередности” в Информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете (ИСУН). Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи интересите на ЕС във времето от 2014 до 2020 г.

През изтичащия програмен период подобен модул съществуваше в ИСУН, но той не бе публичен и само определени чиновници, работещи с еврофондовете, имаха достъп до него. Предвижда се още отделните ведомства да имат достъп до общи регистри за получени сигнали за нередности, а не с писма да се уведомяват помежду си.

Стратегията предвижда още да бъде създадена организация в НАП за приоритетно събиране на дължимите средства по програми, съфинансирани от ЕС, когато са получени неправомерно. А също и провеждане на съвместни контролни действия от НАП и Агенция „Митници” спрямо рискови за двете институции браншове и лица, регистрирани по ДДС и закона за акцизите. Ще бъде внедрена и система за обмен на информация, с която ще се улесни ефективността на проверките, извършвани от митническите органи.

„Сега”

На болниците ще се плаща според резултатите от лечението

От 2018 г. болниците ще се финансират според постигнатите резултати при лечението на пациентите, предвижда националната здравна стратегия 2020, която правителството ще предложи за приемане на парламента. Идеята е да се създаде т.нар. бонус-малус система, която да се използва в застраховането и чрез нея да се плаща на лечебните заведения.

В момента цените на клиничните пътеки са еднакви за всички болници, те ги получават като част от годишен бюджет и нямат стимул да залагат на качество. Не е ясно дали при новозамислената система пътеките ще продължат да съществуват. Идеята на МЗ е догодина да се създаде система за оценка на резултатите от болничните дейности. От 2017 г. на тази база да се разработи бонус-малус принципът за заплащане на медицинските дейности, а от 2018 г. плащането ще става според резултатите.

 

„Стандарт”

Строителите искат нови договори за европарите

Нови тип договори да бъдат подписвани за инфраструктурните проекти, които се изграждат с пари от ЕС или държавния бюджет, настояват от Камарата на строителите у нас. Това съобщи за "Стандарт" председателят на организацията Светослав Глосов. Ние настояваме да се върнат отново договорите по FIDIK, обясни той. С тях ще бъдат защитени правата на подизпълнителите, допълни Глосов. Ако работим по правилата на FIDIK ще са защитени равнопоставено интересите на възложителя и на изпълнителя, обясни и инж. Валентин Зарев от камарата.

В момента крайната цена по договорите е закована, независимо че невинаги има достатъчно добра информация за трасето, проектите не са осъвременени и заради преместване на мрежи например, работата се оскъпява.

 „Монитор”

Половин тон китайски вибратори помагат на BG секса

Вибратори с общо тегло от близо половин тон са внесени у нас от началото на годината. Това показва справка на Агенция „Митници“, изготвена специално за „Монитор“. Секс артикулите са предимно от Китай, като по документи са разделени в две категории. Първата е от 330 килограма класически вибратори със стандартни цвят и размери и компактни батерии „ААА“ на стойност над 23 хил. лева, а втората е „други вибриращи играчки“. В нея попадат по-екстравагантните аксесоари за доставяне на интимно удоволствие. Размерите и функциите им са най-различни, а цветовата палитра и приложението им са богати. Уредите са с общо тегло 139 килограма и са оценени на 8200 лева.

„Влизат предимно от Китай и се поръчват от търговците в секс магазините. Цените им са много ниски, но след това се продават далеч по-скъпо“, твърдят запознати. Те са категорични, че вибриращите играчки за възрастни се харчат като топъл хляб у нас, предвид големия внос. Вече все по-често те могат да се купят и от интернет, тъй като много секс шопове у нас затвориха врати.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Измамниците с европари лъсват в интернет. ) И какво като ги видим? Какво ще им направим? Ако лъснат в затвора е друга работа. Иначе това ще е жива пропаганда за отвличане на вниманието и до там. Цацаров още не е вкарал в затвора нито един измамник.
  • 2 Цацаров да помага

    0 0 Отговор
    Горанов да публикува копия на всички преводи от Брюксел към София на евро милиарди които се харчат..

    Засега има данни че от Брюксел към София не идват евра

    ..Парите по еврофондовете се ограбвали пряко от БЪлгарите след съгласуване с нарко измамници от Брюксел..

    Затова и рязко нарастнал външния ни дълг...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове