13 Октомври, 2015 14:43 2 218 18

Строител откраднал 1 млн. лв. за ремонт на тунел

  • лиляна павлова-
  • ремонти-
  • строител-
  • откраднал-
  • тунел

25 г. не са правени цялостни ремонти на тунелите у нас, заяви Павлова

Строител откраднал 1 млн. лв. за ремонт на тунел - 1
Снимка: БТА

Над 60 млн. лева са необходими за основен ремонт на петте основни тунела по пътищата в страната, заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Пътната агенция няма бюджет за цялостни ремонти на тунелите, като такива не са правени повече от 25 години поради липса на финансиране, уточни тя.

Тунелите, магистралите и виадуктите се обхождат с цел оглед всеки ден, каза Павлова. Факт е че тунелните съоръжения у нас не са в състоянието, в което ни се иска да бъдат, защото цялостни ремонти по тях не са правени, заяви тя и информира, че е започнат такъв в периода 2005-2006 г. на тунел „Ечемишка“.

Средствата за него са платени авансово, но са откраднати от изпълнителя, като изолация така и не е направена, съобщи регионалният министър. Откраднат е 1 млн. лв. от изпълнителя. Изолация не е направена, действията и до ден днешен се разследват от прокуратурата", добави Павлова. Тя допълни, че разследването от страна на прокуратурата по случая продължава и до днес и специално за този тунел изпълнение на такъв тип дейности не може да се възложи докато не приключи разследването на вещите лица.

Ежегодно за тунелите се осигурява минималното поддържане – преасфалтиране и запълване на дупки, освежаване на маркировки, осветление, информира министърът и подчерта, че такова има на всички тунели. Тя заяви, че на места може да има единични изгорели крушки, но няма неосветени тунели.

По отношение на тунелите на Витиня Павлова обясни, че се намират в много влажен участък, като по скалата се стичат подпочвени води и настилката, особено през есента, е хлъзгава, което усложнява движението. Неспазването на дистанция често води до инциденти, каза още тя.

Павлова разясни, че в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ има осигурени средства за превантивен ремонт на тунелите, но те не са достатъчни за цялостен ремонт, в който да се включи подмяна на електроинсталацията и на изолацията. Такива инвестиции не са правени от 25 години, каза още тя и допълни, че тези дейности могат да бъдат възложени при поетапно осигуряване на средства от бюджета. Само за петте тунела в значими пътни участъци са необходими 60 млн. лв., информира министърът. Надяваме се, при добро изпълнение на бюджета, да бъдат осигурени средства за тунелите, така че и те да бъдат ремонтирани постепенно, така, както беше направено с магистралите, каза тя. По тях, заедно с виадуктите обаче, има още участъци, които се нуждаят от ремонт и за които ще бъдат изразходвани стотици милиони, за да ги приведем към минимално изискуемите норми за безопасност, каза още министърът.

Ще обявим зимната готовност на 1 или на 15 ноември, в зависимост от метеорологичните условия.  За тази цел ще спрем работата по обектите, като машините трябва да бъдат преоборудвани за зимна поддръжка. От 15 ноември трябва да разполагаме с 3500 машини. В готовност в момента са 1100, като при нужда се осигурява поддръжка в планинските региони, каза още тя.

Павлова допълни, че през този период освен мобилизация, се прави и подготовка, като се извършва допълнително изкърпване на проблемни участъци и се подобрява се маркировката в най-критични участъци, включително високопланинските проходи.

Министърът информира, че в момента се провеждат национални заседания по области, на които се докладват мерките и се прави план за реализация на превантивните подготвителни дейности за зимата. Във всяка област са идентифицирани най-критичните места, като тунели по магистралите и подходи към планинските проходи, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Е нали се видя как правят тунели фирмите, с гипсокартон и дюбели.
    Отвратителни са и само гледат да крадат, ЕС си затваря очите, а нацията бавно чезне. Който е имал и малко достойнсво и надежди, вече ги няма. И тази територия, която не е държава със сигурност, е подходящо място за криминални типове, измамнници и мързеливци.
  • 3 възмутен

    0 0 Отговор
    ЕЕеееех,ако и ремонтите на тунелите са ти като нескончаемите ремонти на магистралите....вай,вааай...
  • 4 abv

    1 0 Отговор
    Трите тунела между Смолян и Асеновград се нуждаят от осветление и това трябва да стане час по скоро.
  • 5 го77

    1 0 Отговор
    Нямало пари това са пълни глупости.Просто много ама много се краде ,това е самата истина.У нас седмичната винетка е 10лв.,а в Румъния е 6лв.,а техните пътища са много по-добри от нашите защото по-малко се краде.
  • 6 незнайко

    1 0 Отговор
    25 години са проспани в демокрация. Това е единственото вярно нещо в статията. Няма нещо направено в страната ни през този период което не се руши. Цялата страна се разпада. Ние не можем да стопанисваме направеното а говорят за тунел под балкана. Все повече се излагаме пред света. НЯМА ГИ ВЕЧЕ СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ КОИТО БЯХА ГРЪБНАКА НИ.

    Коментиран от #11

  • 7 Гого

    0 0 Отговор
    Ама как се крадат 1мил лева бе? Сам ли ги е задигнал или както обикновено са му помогнали...

    Коментиран от #17

  • 8 Донка

    1 0 Отговор
    Сега крадеца Лазаров ще открадне не 1 млн. а всичките пари!
  • 9 Сали

    0 0 Отговор
    Защо си затваряте очите за онзи крадец,назначен от Батко и Братко-Лаборанта Лазаров?Даде на БАтко договор за милиони и го уреди да снабдява магистрала Тракия с материали,работи заедно с жена си и балдъзето в АПИ и е готов да открадне всичко!
  • 10 кака

    1 0 Отговор
    Оооооох,Лазарчо мамин пак ще лапа яко!

    Коментиран от #14

  • 11 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Когато имахме гръбнака строителни войски КОЛКО МЕТРО ПОСТРОИХМЕ?
  • 12 Те така те

    1 0 Отговор
    Няма кво да се надлъгвате и спорите. Малкото свесни българи ,преди мнооого време напуснаха България и тук останаха само цигани,крадци и мързеливци. Ква да е държавата?
  • 13 възмутен

    1 0 Отговор
    ОТКРАДНАЛИ СА ПАРИТЕ кво чак да мине давност и да се прекрати всичко
    Интересно съседна Гърция която е в криза ОТ ПРИСТАНИЩЕ Игуминица през Промахов до Кулата има над 53 тунела а унас два три и не сме в състояние да ги поддържаме .
  • 14 възмутен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "кака":

    10 г. разследване......!? Игати държавата ! Да ,наистина мафията си има държава ! Депутати , министри,прокурори,съдии.....всички в Белене !
  • 15 неутрален

    0 0 Отговор
    До коментар "11".
    Преди 89 год. за Метрото се правеше проучването на вариантите откъде да преминават лъчовете на метрото, проучваше се почвата и т.н., това го знае всеки строител през колко много етапи минава всеки един обект - проучване, проектирне , одобрение, изграждане и т.н., а да не говорим през колко варианти на трасетата по проект се минава, за да се приеме най- добрия като трасе и вариант,всичко това беше направено и за строителство беше готово - За Тиквата и тези около него останаха да се режат лентите. Некадърниците немогат да направят и една поддръжка на съоръженията - слабо осветление във всички тунели, новопостроените са най-редовно затворени с по една лента/Люлинска магистрала/, а старите - дори не искат и да ги изетът от създалата се лепкава луга и др. проблеми - без пожарни кранове и т.н.Мръсни престъпници, некадърни самохвалковци. Министърките на Тиквата започват с лозунга си "НИЕ ИМАМЕ ВОЛЯ" , правим разчети, планове ит.н. НЕКАДЪРНИЦИ - НАЗНАЧЕНИ БЕЗ СЪОТВЕТНОТО ОБРАЗОВАНТИЕ ПО МИНИСТЕРСТВА и стяхната НЕКОМПЕТЕНТНОСДТ ДАВАТ АКЪЛ??? НЕ ИМ ЛИ Е НЕУДОБНО, чеговорят глупости и хората не са толкова прости.
  • 16 777

    0 0 Отговор
    всичко ще си кажете...скоро.
  • 17 виадукт

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    Не ,че ги е откраднал човекът, просто не е искал да ги дели с когото трябва ,или е забравил,а парите вече са изхарчени,още в момента в който са взети.
  • 18 BBTY

    0 0 Отговор
    Няма не осветени тунели ли? Просто минете по пътя Асеновград-Смолян може цели 3 да преброиш и то не са осветени от няколко десетилетия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове