25 Ноември, 2015 19:04 1 061 4

БСП свиква ударно конгрес

  • бсп-
  • свиква-
  • ударно-
  • конгрес
БСП свиква ударно конгрес - 1
Снимка: БСП

Изпълнителното бюро на НС на БСП взе решение да свика заседание на Националния съвет на партията на 28 ноември от 11.00часа. На него ще бъдат обсъдени актуални политически въпроси и произтичащите от тях задачи на БСП.      

ИБ на БСП взе решение да предложи на Националния съвет да вземе решение за организация и подготовка на 49 Конгрес на БСП, за да може във възможно най- кратки уставни срокове да се проведе следващото редовно заседание на Конгреса. Съгласно Устава на БСП/чл.31 т.1 и т.6д/ до 31 януари 2016г. трябва да се установи количественият и качествен състав на партийните организации.     

ИБ на БСП предлага на Националния съвет да насрочи пълен цикъл отчети и избори в основните, районни, градски и общински партийни организации от 1.02.2016г до 10.04.2016г. , както и 49 Конгрес да се проведе в периода от 11.04.2016г до 30.04.2016г. ИБ на БСП предлага Националният съвет и Общопартийната контролна комисия да осигурят уставно протичане на отчетно-изборната кампания в БСП.  Предлага се още през януари Националният съвет на БСП да определи дневен ред, дата, час и място за провеждане на 49 Конгрес на БСП;нормата на представителство  на форума; политическите цели и съдържание на отчетно-изборната кампания; да определи състава на комисиите, които да подготвят документите за Конгреса.          

ИБ на НС на БСП взе решение за състава на комисия от 29 човека с наименование „България и БСП- състояние и перспективи за развитие”. Тя е по решение на 48 Конгрес.

„Не се приеха предложенията на левицата по отношение на бюджета на страната в помощ на хората. Няма да се увеличават помощите за деца, няма да се намали ДДС за детските стоки, не се прие и предложения от нас прогресивен данък, който е много по-справедлив, за разлика от плоското данъчно облагане”,  заяви по-късно по bTV председателят на БСП Михаил Миков. Той бе категоричен, че бюджетът продължава тенденциите през него да се разпределят само 30% в сферата на публичните разходи, за разлика от други страни в Европа, където разпределянето е 50 и повече процента. По думите му свитото потребление, липсата на приходи, тегленето на дългове от правителството ни вкарва в дългова спирала. 

„30% от децата отпадат от училище, защото родителите им са бедни българи – тенденция, която се формира в последните 5 години, когато управляваше ГЕРБ, като имаше малка промяна в курса по посока по социална държава за хората, и то бе по време на нашето кратко управление в този период”, припомни Михаил Миков. Той обясни, че в момента цяла Европа увеличава публичните разходи и в сферата на образованието в условия на криза, само България намалява тези разходи. Лидерът на социалистите даде пример и със здравеопазването у нас. „Случващото се в областта на здравеопазването е удар по общинските болници. Насочват се средства и към частните такива -  увеличението е от 15 на 30%, при намаляване средствата от бюджета”, подчерта лидерът на БСП

Според Миков елиминирането на опозицията от контрола върху дейността на управляващите е очевиден. Като пример той посочи Фискалния съвет, който беше избран по думите му, за да бъде послушен, и за да може да няма контрол от опозицията върху дейността му. "Целта е да не се мъти водата, заради това. което се случва с бюджета, с дефицита, а България затъва в нови дългове, икономиката буксува, бизнесът се свива, работните места намаляват, мизерията расте", допълни Миков.

Лидерът на социалистите засегна и вътрешнопартийни теми, като заяви, че в събота ще има заседание на НС и ще насрочи Конгрес, който ще се проведе през следващата година. Михов бе категоричен, че няма да има оставка на Изпълнителното бюро на БСП на предстоящото заседание. "Има ясно решение на съвета. А някои хора от БСП искат да ескалират и провалят нормално заседание на Конгреса. Има членове на съвета, които обикалят медиите, за да излагат нови аргументи срещу ръководството на партията. Всички те са участвали в това, което сега критикуват", каза още той. Той добави, че е странно те да  са онези праведници, които искат да се дистанцират в момента. Миков подчерта, че именно 

Конгресът и партийните членове решават за оставките в партията. „Хората имат нужда от сериозен разговор, а не от тези пристрастни групи, които се оформят в надпревара да слагат етикети на БСП”, категоричен бе той. 

Михаил Миков засегна и изборните резултати от преди месец, като бе категоричен, че именно хората определят място на БСП в политическия живот, а не социологически агенции. „Някои социологически агенции отчетоха нашия резултат на 13%, а десет дена след края на изборите изведнъж резултатът ни стана 8%, което е доста странно. А тези резултати от проучвания три месеца ги нямаше никакви и се внушаваше как БСП ще стане трета, четвърта политическа сила. Има много хора, които искат БСП да я няма, за да има всенародна власт около бащицата Борисов, а социалистическата партия е единствената лява опозиция сега”, коментира лидерът на левицата. 

Председателят на БСП обясни и защо е участвал в Комисията по промени в Конституцията. „Два пъти съм участвал в промени в Конституцията и подписът ми е бил първи, като предложенията са били успешни и това е било отчетено от Брюксел. Ще участвам в Комисията, за да изложа своето виждане, защото предвижданите промени няма да дадат резултат. Те целят да се отчете някакъв резултата пред Брюксел, а се цели само да се смени ВСС. Когато слагаш хора да обслужват политически поръчки, се стига до ситуация, в която по медиите гърмят имена на хора от системата”, обясни Миков. Той попита къде отива независимостта на институциите. „Убеден съм, че трябва да се премахват политическите зависимости в съдебната система”, изложи своята позиция Миков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    0 0 Отговор
    браво сетихте се
  • 2 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ДОЛУ ГЕРБ
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Нещо губиш ориентация?...ГЕРБ в момента е не само ГОРЕ,А НЕПРИЛИЧНО ГОРЕ:)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове