Last news in Fakti

26 Ноември, 2015 12:10 788 6

Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа

  • плевнелиев-
  • отговорът-
  • атентати-
  • повече-
  • европа

Според Плевнелиев Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация

Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа - 1
Снимка: БТА

Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, а не по-малко Европа. Контролът на външните граници на ЕС трябва да се подобри, но изграждането на огради в Съюза само ще задълбочи разединението между европейските държави. Това заявява държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за германското издание „Хамбургер Абендблат“.

Според държавния глава Европа трябва да отговори на атентатите с единство и солидарност, а не с изолация. „Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана. Но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма“, категоричен е президентът. Росен Плевнелиев посочва, че ако поколението, което събори Берлинската стена, започне да изгражда 26 години по-късно нови стени, това ще постави на карта мечтата за обединена, мирна и демократична Европа.

„Оръжието“ срещу тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Разпространението на радикализацията, популизма и национализма в европейските общества, разрастването на ксенофобията ще изостри рязко проблема, допълва още държавният глава. Президентът е категоричен, че отговорът срещу тероризма трябва да бъде глобален, за което се налага обединението на Европа, Америка, Русия, Китай. „Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени от глобалната антитерористична коалиция и да бъдат изправени пред съда“, подчертава държавният глава в отговор на въпрос за атентатите в Париж.

Плевнелиев коментира бежанската криза в Европа и необходимостта правилата по отношение на имигрантите да бъдат спазвани от всички държави членки на ЕС. „Бежанската криза ни напомни принципите, които поддържат основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една страна в Европа. Проблемът може да бъде решен само съвместно, посредством европейската отговорност и солидарност. По същия начин България действа като отговорен член на ЕС“, посочва още българският президент, като припомня, че страната ни първа беше достигната от бежанската вълна в Европа. „Ние бяхме единствената страна - и казвам това с гордост - която се придържаше към правилата“, казва Росен Плевнелиев.

По отношение на кризата в Сирия президентът напомня, че целта на всички усилия е постигането на мир, което да позволи на милионите бежанци да се завърнат по домовете си, „да изградят отново страната, да я модернизират, така че хората да могат да решават собственото си бъдеще чрез свободни избори“. Държавният глава допуска възможност сирийският президент Башар Асад „да остане още известно време“ на власт. Президентът допълва обаче, че  „устойчиво решение за Сирия с диктатора Асад не съществува. Целта в дългосрочен план е мир в Близкия изток“.

В отговор на въпрос за опасенията, свързани с процеса на европейска интеграция в условията на множество кризи, президентът Росен Плевнелиев предупреди, че е възможно да настъпят и нови сериозни предизвикателства пред Европа. „Оттеглянето на Великобритания от Общността, например. Това може допълнително да дестабилизира Европа за дълго време. Имаме много висок процент на младежка безработица. Това може да доведе до загуба на цяло поколение. Възможно е в бъдеще да има проблеми с нарастването на популизма и национализма. Можем да получим криза и от политически представители в Европа, които казват: Да, аз стоя зад Общността, но след това те разграничават собствените си интереси от нея. Това не е европейската идея отпреди 70 години“, коментира президентът.

„Днес ние назоваваме кризите в Европа, без да ги решаваме. Ние трябва да се справим с тях една по една и в дългосрочен план. Тогава хората ще видят, че ЕС функционира и ще бъдат горди с Европа. Важно е да бъдем активни. България винаги стои зад европейското единство“, казва още държавният глава Росен Плевнелиев пред „Хамбургер Абендблат“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 656

    0 0 Отговор
    Този само съвети дава на другите а той нищо не прави за България
  • 2 Чичо

    0 0 Отговор
    Кръстоската на американски ястреб с българско магаре:
    http://www.budnaera.com/201504f/1509280947.html
    Свърши и времето да ревете, редувайки ред сълзи с ред сополи. И да си слагате знаменца по снимките. Това е такава неадекватност, че е неприлично да продължава цели пет дни.

    Не се ли наревахте, по дяволите?!

    И няма ли да излезете от тоя фейсбук-транс най-после?!

    И онова магаре, „президентът“, и то реве. Така реве, че вече станахме за резил пред целия свят. И на никого не му идва смелостта да го спре, да го озапти, да го изрине от коневръза на Дондуков 2. Преди него там поне връзваха коне. Сега са вързали магаре. Както каза неговият собственик преди време – „Магаре да бяхме сложили, магаре щяхме да изберем.“ Не, Бойко, не „да бяхме“. Директно си го сложихте магарето.

    Време е да си го приберете! Вече е позор за цялата нация, че търпи това нещо за президент. Дайте му валиум или нещо по-силно, да спре да говори! Този вредител вече не само ни превръща в обект на подигравки пред целия свят, ами стана повече от опасен за сигурността на държавата, която отдавна сдаде багажа като такава, но това е друга тема.

    Да се върнем към съпричастието.

    Е, и?!

    Като сте си сложили знаменца на снимките и голям праз! С какво помогнахте?! Или просто искате да сте в крак модата? Фръц-пръц. Защото на друго не сте способни?

    Когато Османската империя беше спряна до Виена преди няколко века, това не стана с молитви и сополи, мили ми еврошарлита. Не стана с фейсбук статуси на съпричастност.

    Стана с армии. С бой. Крал Ян III Собиески поведе обединените полски, австрийски и германски войски. Сега пиете водка Собиески и сте дотам с историята.

    Знаете ли, ужасно пречите. Такова евромрънкане не е способно на нищо друго, освен да бъде съпричастно. Защото е безопасно. И безполезно. Дори е шик. Скрили сте лицата си зад знаменцата, защото сте страхливци.

    Ако на Европа въобще й се размине, няма да бъде заради това, че днес оплаквате заедно с престъпната евробюрокрация последиците от собствените й действия.

    Ако на Европа й се размине, ще бъде заради тези, които от няколко години бият камбаната за случващото се днес. Те са на улиците из цяла Европа и имат смелостта да извикат „Меркел вън!“. А на вас ви треперят гащите от страх да излезете и да изритате дори кръстоската между американски ястреб и българско магаре, наречена президент! Щом с този напълно неадекватен човек не сме способни да се справим, за какво говорим въобще?!

    Когато последиците от малоумните му действия се стоварят върху нас, тогава не разчитайте французите да си сложат български знаменца на снимките. Както не си сложиха и руски знаменца за загиналите в А-321.

    И да ви кажа ли, щом наистина толкова бавно загрявате? Ако някои въобще си сложат български знаменца, това ще са само руснаци. Искате ли да се хванем на бас?…

    Не е номерът в това да се лигавите в мрежата и в телевизора като в масова епидемия.

    Номерът е да развеем знамената по улиците, мои розови шарлита.

    Защото това в Париж не е майтап. Не е театрална сценка в телевизора. Знам, че от гледане на твърде много екшъни представите ви за реално и измислено се сливат.

    Това, което става в Европа, наистина е страшно. Там, в онази зала, наистина умряха млади хора.

    Запитахте ли се кой е наистина виновен?!



    Четете още на: http://www.budnaera.com/201504f/1509280947.html#ixzz3sapiBgNv
    Така реве, че вече станахме за резил пред целия свят. И на никого не му идва смелостта да го спре, да го озапти, да го изрине от коневръза на Дондуков 2. Преди него там поне връзваха коне. Сега са вързали магаре. Както каза неговият собственик преди време – „Магаре да бяхме сложили, магаре щяхме да изберем.“ Не, Бойко, не „да бяхме“. Директно си го сложихте магарето.

    Време е да си го приберете! Вече е позор за цялата нация, че търпи това нещо за президент. Дайте му валиум или нещо по-силно, да спре да говори! Този вредител вече не само ни превръща в обект на подигравки пред целия свят, ами стана повече от опасен за сигурността на държавата, която отдавна сдаде багажа като такава, но това е друга тема.

    Четете още на: http://www.budnaera.com/201504f/1509280947.html#ixzz3saptPtP1

    Коментиран от #3, #5

  • 3 jp power

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо":

    Чиче , много яко си описал всичко, мен ме мързи толкова да пиша и да обяснявам на лаици и ТВ зомбита. Крада ти авторските права и ще го разпространявам.
  • 4 CCCP

    0 0 Отговор
    Този е Американска папионка ,срамота!!!
  • 5 zzz

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо":

    bravo,evala,.../
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове