Last news in Fakti

26 Ноември, 2015 18:53 943 8

Еколозите отново на протест

  • еколозите-
  • отново-
  • протест

В МОСВ се процедират плановете за управление на парковете Пирин и Витоша, на Рила още не е внесен

Еколози се събраха пред сградата на Министерството на околната среда и водите в знак на протест срещу посегателствата в природните паркове у нас.

Техният основен мотив - природните паркове „Рила”, „Пирин” и „Витоша” са застрашени да останат без адекватна защита. 

В момента плановете за управление на парковете „Пирин” и „Витоша” се актуализират. От МОСВ съобщиха обаче, че планът на парк „Рила“ още не е внесен.

Протестиращите имат опасения, че новите правила ще облекчат строителството в планините.

Министерството пък увери, че придава изключително значение на плановете за управление на защитените територии, като отчита значението им за обезпечаване на ефективното управление и опазване на биологичното разнообразие в тях. Плановете се разработват в изпълнение на всички нормативни документи на специализираното българско законодателство, както и в изпълнение на международни спогодби, по които България е страна.

За да бъдат изработени при пълна прозрачност, по процедура плановете на националните и природните паркове се подлагат на обществени обсъждания. На тях всички заинтересовани могат да изразят становища, препоръки и бележки. Изпълнителят на плана преценява кои да вземе предвид и да ги отрази в проекта.

След като планът бъде внесен в МОСВ, заинтересованите, чиито бележки не са били отразени, могат да поискат от министерството да задължи изпълнителя да ги отрази. Плановете на национален парк „Пирин“ и природен парк „Витоша“ са точно на такъв етап в МОСВ.

Планът на НП „Пирин“ е с общ обем около 9000 страници. Внесени са 17 писмени възражения за неотразени бележки като общият им обем е над 500 страници. МОСВ следва да се произнесе по целесъобразността на  неотразените бележки и да уведоми както вносителите им, така и изпълнителя. Предвид естеството на някои от възраженията и предложенията, МОСВ е възложило изготвянето на експертни оценки и на учени от БАН.  Освен за неотразени бележки, МОСВ трябва да се произнесе и дали в плана са допуснати пропуски от процедурен характер, в съдържанието спрямо утвърденото задание, предвидени режими и/или дейности в нарушение на нормативната уредба.

Въпреки големия обем на представената документация, експертите на министерството полагат усилия да са готови със становища в най-кратки срокове. След като изпълнителят отрази забележките на МОСВ, трябва да внесе плана на НП „Пирин“ отново в министерството. След това той ще бъде обсъден на заседание на Висшия експертен екологичен съвет. При положително решение на съвета, планът се внася от министъра за приемане от Министерския съвет.

Процедурата за плана на ПП „Витоша“ е идентична. Общият обем на внесената документация е около 6000 страници. Внесени са 28 писмени възражения за неотразени  бележки и препоръки с общ обем над 300 страници.

Планът за управление на Национален парк „Рила“ още не е внесен в МОСВ и би следвало да постъпи до 18 декември 2015 г.

Министерството съблюдава последователността на процедурите, разписани в Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    0 0 Отговор
    У нас няма истински еколози! Ако наричате като Тома Белев, Асен Генов и швейцарската фондация WWF - еколози, то това си е чиста спекулация! Еко рекетьори повече им приляга!

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Я ни светни кой и как са рекетирали? И що не подадеш сигна в полицията, като имаш данни за рекет?
  • 3 Ибрахим

    0 0 Отговор
    вместо да протестират нащите еколози могат да се опитат да помогнта за плановете за управление на планините- не им ли е това работата, а не да се разхождат из центъра на София
  • 4 гошо

    0 0 Отговор
    Смешни джуджета. Не се ли умориха да протестират? Самият факт, че нямаше хора и никой не ги отрази трябва да им говори, че вече не са вървежни, стига са се правили.
  • 5 Дора

    0 0 Отговор
    Хехе! Тия всеки път ме забавляват. Като разгневени калинки са. Поне да имаха основание, а те са там по команда.
  • 6 Рокси

    0 0 Отговор
    Всички директори на паркове досега са замаскирвали огромни кражби? Как по-точно искат да повярваме на хората на Белев отново?
  • 7 Нобус

    0 0 Отговор
    Аман от тези зелени мафиоти. Възраженията срещу плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила са само защото Белев и неговите хора не участват в тяхното изготвяне. Много им се иска да се набутат навсякъде, за да могат да лапат кинти.
  • 8 Мели

    0 0 Отговор
    Всички разбраха, че Зелените само ги използват, с цел да рекетират държавата и да прибират огромни суми по обществени поръчки като 14 млн. лв. за опазването на 50 птици
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове