28 Ноември, 2015 06:30 1 339 0

Заявленията за личните карти с чип ще се подават онлайн

  • печата

Преглед на печата

"Сега"
Заявленията за личните карти с чип ще се подават онлайн

МВР ще промени изцяло схемата за издаване на документи за самоличност. Личните карти ще имат чип, който ще играе ролята на електронен ЕГН, заявленията ще могат да се подават онлайн и ще се получават централизирано. Промяната ще влезе в сила от началото на 2017 г., стана ясно след заседанието на правителството вчера.
Чипът ще бъде вграден в личната карта и ще съдържа трите имена, дата на раждане и важна медицинска информация, като кръвна група например. След като бъде използвана личната карта, за да се предостави някаква е-услуга, данните за собственика й ще се получават в реално време от т. нар. Център за идентификация. Той ще разчита данните по вграден в нея ключ и ще проверява дали личната карта е истинска, дали собственикът й не е под запрещение и дали не е починал, след което ще изпраща информацията, необходима за получаването на е-услугата.

"24 часа"
ГЕРБ с 2 варианта: нова конституция – нов ВСС. Или остава този и се дели до месец

Как ще изглежда съдебната система, ще е ясно на 3 декември, четвъртък, когато временната комисия в парламента ще гласува
В ГЕРБ са готови с два варианта - новата конституция, която вече се гледа на второ четене във временната парламентарна комисия, да закрие предсрочно сегашния ВСС. И втори - 25-имата висши магистрати да останат до края на мандата си през октомври 2017 г., но да получат срок - вероятно само от един месец, за да се разделят на съдийска и прокурорска квота.
Това разказаха от партията на Бойко Борисов пред “24 часа”.
Двата варианта са депозирани като част от преходните и заключителните разпоредби на закона за изменение на конституцията късно в четвъртък. Направил го е шефът на правната комисия на НС - депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Труд"
Строителите и търговците са най-черногледи

Оценките на предприемачите за бизнес средата в България се влошават с 0,5 пункта през ноември. Това показват данните на НСИ. Анкетата отразява мнението на мениджърите за настоящото състояние на предприятията и за развитието им през следващите 6 месеца. Основните затруднения на бизнеса идват от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на продукцията им. Работодателите прогнозират, че в следващите 3 месеца цените на стоките им ще се запазят.
Влошаването на бизнес климата след подобрението му с 1 пункт през октомври се дължи предимно на негативните настроения в строителството, което е на прага на зимния мъртъв сезон.

„Монитор”
2 бона за коледни гърди на промоция

Ударни коледни промоции обявиха клиники преди празниците на силиконови импланти за бюстове, установи репортерска проверка на „Монитор”. Ако човек си запише час за операция дори за март и април догодина, но предплати до края на декември, може да се сдобие със силиконови импланти само за два бона, но в евро.
При средна цена за чифт гърди 3000 евро, на някои места те могат да се напазаруват за 2000 – 2500 евро. В сумата обаче не е включен престоят в болница, упойката и хонорарът за работата на хирургът. Дори след като се калкулират и тези разходи, новите „балкони” излизат около 10 процента по-евтино, отколкото през лятото.
Кръглите импланти на гърди се търгуват по-евтино, отколкото капковидните. За красоти заоблени отвсякъде като футболни топки цените варират от 2000 до 3000 евро. С включения труд на хирурга, медикаментите и престоят в клиника, като се тегли чертата, разходите излизат минимум 2800 евро.

"Стандарт"
Пенсионират 33-ма директори в София

33-ма директори на софийски училища ще бъдат пенсионирани догодина, съобщи пред "Стандарт" шефът на районния инспекторат по образованието Евгения Вълкова. Това са хора, навършили изискваната от Кодекса на труда възраст за пенсиониране от 60 години и половина, при това някои от тях отдавна, уточни тя.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове