Last news in Fakti

28 Ноември, 2015 13:00 1 257 1

Бюджетът застрашава сигурността и мира в държавата

  • миков-
  • бюджетът-
  • застрашава-
  • сигурността-
  • мира-
  • държавата

Липсва баланс във външната политика и воля за отстояване на националния интерес, заяви Миков

Бюджетът застрашава сигурността и мира в държавата - 1
Снимка: БТА

„Управляващите приеха на първо четене държавния бюджет за 2016 г. Проектът на правителството за най-важния закон в държавата е безидеен. Той не е ключ към национално отговорни политики, не съдържа визия и идея за развитие на държавата, не дава отговор на проблемите, които вълнуват хората”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в доклад по време на днешното заседание на Националния съвет на БСП. Според лидера на социалистите не е случайно, че още преди приемането си бюджетът е осъден и от синдикати, и от работодатели, и от полицаи, и от културни дейци, но преди всичко – от хората.

Председателят на БСП припомни една от основните критики на левицата по отношение на бюджета – слабата разпределителна роля на държавата, която обхваща 37% от средствата при 50% средно за ЕС. Миков бе категоричен, че проектобюджетът на дясното управление ни връща в годините на Дянков и е антисоциален. Размерът на социалните плащания остава замразен и се запазват данъчните механизми за социална поляризация – плосък данък върху доходите, висок размер на косвените данъци – след като не бе прието предложението на БСП за въвеждане на по-справедлива прогресивна скала за облагане. В същото време не се увеличава максималният размер на осигурителния праг, за да се държи цената на труда ниска в интерес на капитала. 

„Увеличението на размера на пенсиите изостава спрямо растежа на средствата, необходими за издръжка и вдигането на линията на бедността, което ще остави десетки хиляди хора извън кръга на получаващите социални помощи”, посочи лидерът на социалистите. По думите му не са предвидени и никакви мерки за борба с демографската криза, а бе отхвърлено предложението на левицата за по-ниска ставка на ДДС за детските храни и стоки. Правителството не изпълни задълженията си да внесе краткосрочни и средносрочни мерки, цялостна стратегия за борба с демографската. 

„В образованието средствата намаляват – с 0,1% спрямо БВП през тази и през следващата година. А оскъдният ресурс се пренасочва към търговски дружества, които формират печалба. Бюджет 2016 задълбочава регионалните диспропорции” подчерта още Михаил Миков. 

Съотношението между дълга и БВП, с оглед на съпротивителните сили на българската икономика, е обезпокоително високо, предупреди председателят на БСП. По думите му с бюджета за следващата година страната влиза в дългова спирала, а финансовата стабилност ще се осигурява на гърба на хората. 

„Интересно е поведението на АБВ, която първо не подкрепи, а после подкрепи милиардните заеми в началото на годината, обеща да следи за какво ще се ползват парите. Днес, когато те подкрепят бюджета, който не дава отговор на този въпрос – 2 млрд. лв. са на разположение на правителството, но незнайно за какво – те дължат отговор на избирателите си, но и на всички българи, кой и за какво изхарчи над 5 млрд. тази година и кой и за какво иска нови 5,5 млрд. за следващата”, заяви лидерът на БСП. Наред с това Миков изтъкна, че съзнателно е занижена приходна част, за да се отчита преизпълнение на бюджета, което да се изразходва по целесъобразност и без бюджетна рамка от правителството и близките до него партии. 

„Бюджетът води още бедност, неравенства, социална дезинтеграция и в крайна сметка руши устройството на обществото и държавата. Той е израз на разбирания за управление, които застрашават и вътрешната сигурност, и етническия мир”, категоричен бе Миков.
Председателят на БСП отново отбеляза, че левицата е направила предложения за изменения преди второто четене на Бюджет 2016 в опит за минимизиране на щетите, които нанася той. „Дори да бъдат приети в цялост, няма как да подкрепим този бюджет, защото и по принцип, и по философията си той е несъвместим с лявата политика, която предлагаме”, подчерта обаче лидерът на левицата.

„Ясно е, че новият бюджет е несъвместим с националния интерес на България, още по-малко с интереса на хората. Той обслужва тесен кръг от лица и хора, които се опитват да съсредоточат в себе си още повече от публичните ресурси, които поначало би трябвало да са предназначени за провеждане на политики в интерес на хората”, заяви Михаил Миков. 

По това кой ще подкрепи бюджета и на второ четене, ще стане ясно и кой стои близко до този тесен кръг от хора, които ползват политическата власт за реализиране на конкретни частни икономически интереси. По това кой няма да подкрепи този бюджет ще стане ясно и кой отстоява интереса на хората и националния интерес, смята лидерът на социалистите.

„Управляващите не спират да показват липса на балансирана външна политика”. Това констатира председателят на БСП в доклада си пред Националния съвет на партията. „Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати. При всички случаи няма воля за отстояване на националния интерес”, подчерта Михаил Миков. 

Лидерът на социалистите отбеляза продължаващите опити България да се вкара в риторика на квази-война с Русия и отсъствието на българска позиция по случващото се в Близкия Изток и Северна Африка. В тази връзка Миков посочи и въпроси, по които до момента управлението не е определило своето отношение: „Какви са причините, довели до толкова лесното и бързо разпалване на конфликти в различни държави от Близкия Изток и Северна Африка? Кой е заинтересован и кой провежда истинската борба с тероризма? Какви са границите на допустимост на намеса на една държава във вътрешните работи на друга?”

Липсва ясна позиция на България и по въпроса за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, изтъкна председателят на БСП. Той припомни, че следващите преговори са през февруари, но управлението все още не е формулирало ясно дали и защо подкрепя или не подкрепя това споразумение.

„Имаше критики от отделни членове на Националния съвет за недостатъчна опозиционност на БСП в Народното събрание. Напоследък се наблюдава процес на съживяване на парламентарната ни група. Особено ясно личи това в дискусиите по бюджета за следващата година”, заяви Миков. По думите му депутатите на левицата са били активни в парламентарния контрол, в който се поставят редица други въпроси от обществен интерес. 

„И ако средностатистически групата ни изглежда все по-жива и опозиционна, то може да се каже, че тежестта на това не се разпределя равномерно между отделните народни представители”, отбеляза обаче Миков. Той добави, че членовете на НС ще получат точна справка за участието на депутатите в работата на парламентарната група.

„Последното заседание на Националния съвет беше показателно за това как някои другари разбират вътрешнопартийния живот и своята роля в него. Преди всичко трябва да е ясно, че БСП има устав и всички решения на органите на партията трябва да се разполагат на плоскостта на неговите разпоредби”, заяви още председателят на БСП.

„Гласуването, което проведохме предния път, беше в противоречие с устава и в интерес на партията”, отбеляза Михаил Миков, но едновременно с това попита: „Как ще засилим доверието в партията и надеждността на нейното функциониране, ако продължим да прокарваме личните си, често неполитически интереси, в нарушение на правилата?”.

  „Трябва да е ясно, че дискусиите по вътрешнопартийни въпроси следва да се водят преди всичко в уставните органи на партията. Изнасянето им в медиите и другаде може и да обслужва нечий частен интерес, но не допринася за добрия облик на БСП сред хората”, категоричен бе лидерът на левицата. 

„Ако някой не е разбрал от доклада ми на предишното заседание на НС какви са причините за лошото представяне на БСП на последните избори, той или не е слушал внимателно, или пък не обича да слуша неприятни новини”, каза Михаил Миков. Председателят на БСП припомни, че много хора са заявили, че „ръководството не е казало нищо за причините за лошия резултат. 

„Смятам, че достатъчно беше казано. Могат още много неща да се кажат и на нашите заседания и на заседанията на Общинските и Областните съвети, които трябва да конкретизират проблемите, за да търсим заедно решения както на национално, така и на областно и общинско равнище”, подчерта Миков.

„Новото ляво е идея. А идея не се ражда от механичното събиране на формации, които имат биографична близост с БСП. Новото ляво е онова, към което трябва да се стремим, за да върнем доверието на хората”. С тези думи лидерът на БСП отговори на критиките, че партийното ръководство не е направило стъпка в посока изясняване на това какво представлява „новото ляво”.

  „Няма нов социализъм, има социалистически ценности. Има променени в социално-икономическите условия, към които тези ценности следва да се прилагат. Това трябва да става ежедневно и от всеки, защото една промяна в самите ценности не може да е много лява”, поясни Михаил Миков. 

„Има забравено ляво. Има и ляво, което не е забравено, но е доста неудобно за тези, които предпочитат някакво цинично-прагматично надпартийно бизнес-сътрудничество. Не влязох в тази дискусия, защото мнозина фриволно боравят с термина „сектантство”. Аз нито веднъж не си позволих да връщам партията към един друг термин от нейната история – опортюнизъм. Но очевидно, когато става въпрос за наше участие във властта, за наши зависимости, тогава този термин може би е добре да се прочете от миналото – там, където също се говори за лявото сектантство. БСП не се е върнала към сектантството!”, категоричен бе председателят на партията.  

„Не смятам, че е възроден и демократическият централизъм. Ако това беше вярно, щеше ли да тече постоянно в медиите тази оживена дискусия по вътрешнопартийни въпроси и тя да привлича вниманието на гражданите извън онези тежки проблеми пред българското общество и които политиката на правителството изсипва върху главите на хората всеки ден”, каза още лидерът на социалистите.

49-ят Конгрес на БСП е изключително важен за партията, за нейното бъдеще, но и за демократичното развитие на страната и за шанса в България да има социална държава, заяви още Миков. В доклада си на днешното заседание той посочи също, че всеки партиен член и ръководител, всяка партийна организация трябва да оценят ролята и значението на предстоящия партиен конгрес. 

„От страната има тревожни сигнали, че избрани с листите на левицата общински съветници, са предпочели по-лекия път – да се приобщят към групите на управляващите в местната община или други групи, които изразяват бизнес интереси”, призна Миков. „Очевидно е, че подборът за листите е направен, без да се отчита политическата лоялност на хората, които са приели да защитават лявата политика в общинските съвети – в управление или в опозиция”, констатира той.

Лидерът на социалистите обяви, че следващата седмица предстои среща с представителите на БСП в местната власт, на която ще се дискутира прокарването на лява политика в общинските съвети. „Ако сега забравим тази политика, заради която отидoхме на изборите, недоверието ще продължи да расте и БСП ще бъде разглеждана като една от партиите, участващи във властта за реализацията на неполитически интереси”, предупреди Михаил Миков. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургазлия

    0 0 Отговор
    Другарю Миков с болка ви съчувствам но къде бяхте когато се предлагаха листите и кой ги проконтролира нима не са прозрели другарите ви от БСП Бургас че години наредсред настоящи депитати и общински съветници има хора с комерсиални цели .Който си плати ке го сложим на избираема позиция. Жалко за труда и силията на др.Мерджанов за подпомага в предизборната надпревара на БСП Бургас.Нужен е преглед на чистотата в редиците на Партията.,има случайно попаднали члинове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове