Last news in Fakti

29 Ноември, 2015 18:10, обновена 29 Ноември, 2015 21:03 2 360 7

Борисов още иска руска тръба при Варна

  • борисов-
  • иска-
  • руска-
  • тръба-
  • варна

Може да се либерализира визовия режим за Турция, заяви премиерът

Борисов още иска руска тръба при Варна - 1

Аз съм „да има” и „Северен поток 2”, и газоразпределител в България – тази позиция ще защитавам и никой не може да ме упрекне сега. Това заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

От думите му днес стана ясно, че не би подписал общ документ срещу „Северен поток 2”. За България е важно да има достъп до различни източници на газ, а освен това остава възможността за газов хъб, който да се захранва от руски, втечнен и български газ.

„Аз знам какво е изгодно за България, а това е изгодно за България. Никой не може да ме убеди, че ако ние имаме още един източник на газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна", заяви премиерът.

Той засегна и темата с газовите връзки със съседните страни, като посочи, че интерконекторът с Гърция се е бавел по вина на Атина и заради археологическите разкопки по трасето на тръбата. Борисов очаква през декември да се подпише договор за тръбата.

По отношение на връзката с Румъния, премиерът директно обвини БСП. „По време на техния мандат Дунава я сплеска. Тоя газопровод, интерконектор го сплеска водата. Сега ние правим за 6 млн нов”. Отново през 2016 г. се очаква тръбата да работи", заяви той.

За сваленият руски самолет на границата между Сирия и Турция, Борисов напомни случая от преди няколко месеца, когато Москва изпрати военнотранспортна машина през нашето въздушно пространство към арабската страна и властите ни взеха решение да я пуснат - което беше посрещнато с немалко критики.

„Може би сега дори тези, които ме атакуваха, разбират пред какви предизвикателства бяхме поставени и какво би било ако България беше свалила такъв самолет. Все пак Турция е много по-голяма и по-важна в международен аспект страна от България, какво щеше да бъде ако ние извозвахме убити летци от Черно море", каза той.

България няма още планирана сума от бюджета си за искания фонд от общо 3 милиарда евро в помощ на бежанците в Турция, съобщи още той.

"Нито сме предупредени, нито ни е казано колко. Но тази тема поне, от опорните точки, които посланик Цанчев ни е дал, няма да се разглежда днес. Вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат тези пари", каза Борисов.

Европейската комисия предложи 500 милиона евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет, а останалите 2,5 милиарда да дойдат като вноски от 28-те страни-членки. 

Аз съм „да има” и „Северен поток 2”, и газоразпределител в България – тази позиция ще защитавам и никой не може да ме упрекне сега, заяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

От думите ми става ясно, че не би подписал общ документ срещу „Северен поток 2”. Той подчерта, че е важно страната ни да има достъп до различни източници на газ.

„Аз знам какво е изгодно за България, а това е изгодно за България. Никой не може да ме убеди, че ако ние имаме още един източник на газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна...", заяви той.

Борисов засегна и темата с газовите връзки със съседните страни. Той посочи, че интерконекторът с Гърция се е бавел по вина на Атина и заради археологическите разкопки по трасето на тръбата. Очакванията му през декември са да се подпише договор за тръбата.

„Би могло да се либерализира визовия режим за Турция като се направи изключение за държавните служители, за общинските служители, за представителите на бизнеса” , заяви премиерът Борисов.

Тема, която предстои да се обсъжда по време на срещата, е справянето с бежанската криза. В тази връзка някои страни ще настояват за подписване на споразумение с Турция. 

„В третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция, а що се отнася доприсъединяването на Турция към ЕС ние ще отстояваме позицията, че трябва да се спазят всички изисквания, които са били спазени от всички други страни преди приемането им в Съюза. Не трябва да се правят изключения” ,каза още премиерът.

 

Борисов се оплака от силния вятър, с който е трябвало да се справят пилотите на правителствения самолет по време на пътуването до Брюксел. „Насрещният вятър беше със скорост 200 км/ч. През цялото време само се люляхме. Такъв страх брахме…”, разказа той. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Курти

    0 0 Отговор
    Борисов май още не е разбрал сърби ли го ,болили го.
  • 2 123455

    1 0 Отговор
    Европа си иска далаверата от северните тръби и не си и мисли да го чуе Борисов.
    Меркел иска легална емиграция,тоест на нашата граница да ги регистрираме като идват от Турция и във всеки един момент,когато решат да могат да ни ги връщат като първа страна.
    Като прибавим и безвизово за Турция става ясно,че българите християни са обречени в собствената си страна.
    Благодарение на ,,братските,,-ЕС и САЩ.
    ЧЕСТИТО
  • 3 кроко

    1 0 Отговор
    Много правилно казано!

    А аз пък не съм съгласен да даваме пари на турските терористи, които купуват от ИД петрол, после си взимат обратно парите като им доставят оръжия, позволяват им да си набират бойци в Истанбул и въобще подпомагат по свякакъв начин ИД, и съответно бежанският поток, който поражда войната. И за капак на всичко изнудват тъпите еврогейци за приемане в Съюза, че и кинти да им даваме.

    За турция трябват санкции като тези дето им наложиха руснаците - когато се спре с подпомагането на ИД, тая терористина организация за нула време ще бъде унищожена и ще спре бежанският поток. А за турците 500-годишно вето за влизане в ЕС задето подпомагат тероризма и изнудват Европа.
  • 4 неутрален

    0 0 Отговор
    Абе некадърнико, толкова години се вреш във върховете. Не се ли научи на отговорност ти да поемеш, не се ли научи, че освен да лъжеш и крадеш, Тикво неедна, трябва да се научиш на дипломация и нещо да свършиш, а не само да се оправдаваш с някого - Станишев , Орешарски, БСП и т.н., а сега ти виновна Атина, Мос8ква Путин и още незнам си кой. Докладвай нещо гордо - НЕЗАВИСИМО ОТ ТРУДНОСТИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НАПРАВИ ТОВА Е ТОВА, а не друг свърши работата, а ти и некадърното ти правителство отрежете лентите и ти пак просташки и нагло казваш - АЗ ПЛАТИХ, АЗ РАЗПОРЕДИХ, АЗ СЕ НАМЕСИХ и понеже се намесваш и в съдебната система и в магистралите и в туризма и особено в МВР, всичко е оплескано. Мечтаеме за премиер, който да докладва гордо, че наистина есвършено нещо и то се вижда, а не да гледаме едно мрънкало, което се оплаква винаги, а то мрънкалото винаги е право.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    българия няма интерес от северен поток 2 и трябва да го заяви ,особено след като се вижда, че северния поток ще заобиколи yкрайна и ще вкара централна и южна европа в риск.борисов говори глупости чe сме имали интерес от северен поток 2 .
  • 6 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    МХ ЗА ТАЗИ ТРЪБА ЩЯХ ДА НАПИША НЕЩО АМА АЙДЕ
  • 7 Чачук

    0 0 Отговор
    Поредната статия пълна с неясни даже нескопосани изказвания на ББ.На всичкото отгоре авторката повтаря отделни абзаци като много важни.Нищо не става със слагачество. Спрете да цитирате този,това казал,онова казал.Каквото и да каже все е глупост и против интересите на България.Всички са му виновни.Народът е казал,че на крива ракета космосът и пречи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове