30 Ноември, 2015 18:11 828 2

Плевнелиев поиска повече инвестиции към по-слабо развитите страни

  • плевнелиев-
  • инвестиции-
  • развитите страни

Плевнелиев присъства на Конференцията на ООН за климата в Париж

Плевнелиев поиска повече инвестиции към по-слабо развитите страни - 1
Снимка: Президентство

Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Париж в Срещата на върха в рамките на 21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Целта на световния форум е постигането на глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването на средната температура до 2 градуса по Целзий.

“Това споразумение не само ще доведе до успех две десетилетия на преговори за справяне с климатичните промени, но ще ускори и трансформацията на световната икономика”, заяви държавният глава. Президентът припомни, че през последните години цената на “чистата енергия” е намаляла значително и днес можем да оставим в миналото производствените модели, разчитащи на интензивна експлоатация на природните ресурси. “Противопоставянето на глобалното затопляне изисква да променим начина си на живот и работа. Всички държави трябва да дадат своя принос за намаляване на парниковите емисии, но те могат и да печелят от икономическите възможности, които създава нисковъглеродната икономика”, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че новият модел на икономически растеж не трябва да се превръща в привилегия само на развитите държави и призова за повече инвестиции и ускорен трансфер на нисковъглеродни технологии към по-слабо развитите страни.

Пред участниците във форума президентът Росен Плевнелиев увери, че България и държавите от Югоизточна Европа са част от усилията за изпълнение на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. и за успеха на глобалната мисия за справяне с климатичните промени. “Като член на ЕС България подкрепя изграждането на отворен Европейски енергиен съюз, в който да участват и държави, извън границите на ЕС. Енергийната ефективност, достъпност и диверсификация са от ключово значение за устойчивото развитие”, посочи държавният глава.

Президентът отбеляза също така усилията на страната ни за изпълнение на Третия национален план за действие по изменение на климата, както и за осъществяването на амбициозна национална програма за енергийна ефективност. “България успя да изпълни 7 години по-рано заложените от ЕС цели за въвеждането на възобновяеми енергийни източници и днес техният дял в енергийния микс достига 20%. Намалихме парниковите емисии с 20% и увеличихме енергийната ефективност също с 20%”, подчерта още държавният глава. По думите на Росен Плевнелиев, защитата на екосистемите и биоразнообразието е в основата на смекчаването на климатичните промени, а страната ни е на първо място в ЕС по защитени територии в рамките на НАТУРА 2000 - в мрежата попада около 30% от територията на България.

“Поставяме си високи цели и трябва да ги изпълняваме. Споделяме и заложените от ЕС цели за ограничаване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.”, каза още президентът. Според държавния глава, новото глобално споразумение за борба с климатичните промени трябва да засили прозрачността в системите за текущо отчитане и оценка на постиганите резултати.

Президентът припомни също така, че само преди няколко месеца бяха приети Целите за устойчиво развитие до 2030 г. и държавните и правителствени ръководители в света поеха ангажимент за тяхното реализиране. “Тази среща е важен изпит за това дали наистина можем да се обединяваме и да действаме заедно, за да гарантираме бъдещето на човечеството. Бъдещето е безценно, докато въглеродните емисии имат своята цена и днес трябва да решим как ще я платим”, подчерта още пред участниците във форума българският държавен глава.

21-вата 21-вата 21  - та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Париж ще продължи до 11 декември. Във форума участват над 150 държавни и правителствени ръководители, хиляди правителствени и независими експерти, както и представители на неправителствени организации за защита на околната среда, човешките права и други.

Конференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентатите от 13 ноември в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Курти

    1 0 Отговор
    Абе Плевнелиев ,кажи го в прав текст че става въпрос за България.
  • 2 Адмирации за Плевнелиев

    0 0 Отговор
    Би трябвало да си дадем ясна сметка какъв шанс за страната ни е, че се представлява пред света от цивилизован и ерудиран президент, какъвто понастоящем имаме (за удовлетворение на родолюбците и за мъка на продажниците) !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове