Last news in Fakti

21 Януари, 2016 18:36 3 369 14

Зелените искат 50 млн. лева да пазят червеногушата гъска

  • зелени-
  • искат-
  • червеногуша гъска-
  • опазване
Зелените искат 50 млн. лева да пазят червеногушата гъска - 1
Апетитът идва с яденето – тази стара английска поговорка очевидно важи не само за Глочестърските петнисти прасета (най-дебелите в света), но и за българските еколози, пише в. „Труд“.
Безпрецедентен проект, пример за наглост и алчност, е качен на сайта на Националния съвет по биологично разнообразие – след като са усвоили успешно 5.3 милиона лева, еколозите от Българско дружество за защита на птиците искат от МОСВ и МЗХ още 49 718 500 лева, за да до-опазят .... червеногушата гъска.
Не, няма грешка, това са цифром и словом още петдесет милиона лева. Повече от бюджета на средноголям областен град. За гъска. Пък била тя и червеногуша.
Шокиращото искане е разписано в плана за действие за опазването на червеногушата гъска в България за периода 2015-2024, разработен от Българско дружество за защита на птиците. Планът е част от проекта „Безопасна земя за червеногушите гъски в България”, който е спечелен от Българско дружество за защита на птиците през 2010 година и е завършил преди броени месеци. По този проект, БДЗП, член на коалиция „За да остане природа в България”, вече е усвоило 5 300 000 лева.
Но явно 5 милиона не са стигнали да се напълнят червените гуши на.... червеногушите гъски. Та явно трябват още 50 милиона. На всичкото отгоре, хората в Североизточна България са пропищели именно от тази гъска, която е с популация от над 200 000. Тя се храни с житни култури и по подобие на скакалците унищожава хиляди декари насаждения.
Освен сумата, не по-малко интересни са и източниците на финансиране, от които еколозите от коалиция „За да остане природа в България” изискват милионите. Очевидно, 250-те милиона лева за биоразнообразие по Оперативна програма околна среда вече не достигат на еколозите и те разширяват атаката си към Министерството на земеделието и храните. По най-скъпата първа мярка се изискват пари именно от Министерство на земеделието и храните, от Оперативна програма околна среда, LIFE+ и НАЕП. За намирането на осемте милиона лева за развитие на националната екологична мрежа пък ще се бърка и директно в самия бюджет на Министерство на околна среда и водите.
За отразяване на природозащитните дейности се изисква работа на служителите от РИОСВ, въпреки че парите ще бъдат лапнати от Българското дружество за защита на птиците и останалите НПО-та. Ще се взимат милиони и от Програмата за развитие на селските райони, БАН, и други.
Схемата на псевдо-еколозите от коалиция „За да остане природа в България” вече не е само ясна, тя става нагла. Когато в страната има области със средна работна заплата под 500 лева, когато има над 2 милиона бедстващи пенсионери със средна пенсия под 300 лева, когато има фалирали цели областни градове с бюджети по 30 милиона, да искаш над 50 милиона, за да опазваш някаква гъска е върхът на абсурда и наглостта. Надали има разумен човек, който да повярва на въдицата, че такива огромни пари ще се изразходват за някаква гъска. Милионите от тези проекти се отклоняват и източват от държавния и европейски бюджет и пренасочват към частните политически проекти и кампании на ПП Зелените. Техни остриета са именно НПО-тата в мрежата коалиция „За да остане природа в България”, които чрез абсурдните си протести на жълтите павета и Орлов мост блокират завършването на магистралите, строителството на третия метродиаметър, цялата рудодобивна индустрия, развитието на летен и зимен туризъм, поминъка на стотици хиляди хора в планинските райони, отварянето на работни места в най-бедните български области, и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Legnum

    0 0 Отговор
    За Зелените, по една зелена тояга и бой, бой по алчните им зад.ици!
  • 2 Сандокан с двата ножа

    0 0 Отговор
    Хората няма какво да ядат те забрали дерта на гъските.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не е луд който яде баницата,а който му я дава.В случая обаче въпросната поговорка е модифицирана и не са луди нито "даващите" нито "ядящите",а НИЕ-ГЛЕДАЩИТЕ БЕЗУЧАСТНО!А иначе двата субекта си ползват безотказно ефективната максима "аз- на тебе,ти -на мене"...
  • 4 Писна ми

    1 0 Отговор
    НЯМА ДЪРЖАВА! БОЙКО, това ли ти е управлението ? Не те ли е срам пред НАРОДА ? Не се наядохте бе МАСКАРИ. Мафиотска държава.... Мен ме е СРАМ от всички управници и безобразията, които творят!!! ЗАКОНИ трябват тук, ама как да ги гласувате, като всички сте в кюпа...
  • 5 киро

    0 0 Отговор
    Майчинсвото не го вдигнахте , за гъските се кахърите !!!!!!!!!!!!!!!!! В тази държава ще останат гъските за сметка на хората !
  • 6 мдааа

    0 0 Отговор
    ЗЕЛЕНОГУШИ искат да станат от червеногушите гъски зелените !!! Да да яко да се нагушят, едва ли някой си прави илюзията, че им дреме чак толкова за някакви си гъски....гушене му е майката гушене .... а хората в тая държава кучета ги яли!
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор
    С риск да обера оплювките ще кажа следното: Иска ми се да чуем аргументите на зелените. Статията е едностранна.
    На почитателите на дивите плажове само ще напомня, че ако не бяха зелените, плажове като Сиврибурун, Дуранкулак, Крапец, Езерец, Щабленска тузла, Болата, нямаше да имаме. Всичко щеше да е кочина, а в морето тръби бълващи л..на и отрови от хотелите. Изброявам само плажовете на Община Шабла, защото иде реч за Североизточна България.
    Заслугите на зелените относно запазването на девствени плажове са в плюс от гореупоменатото.
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Аз пък отивам да тепам червеногуши гъски
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Marieta Marinova

    0 0 Отговор
    ама те не са виновни дето ги взимат
    и на мен да ми ги дадът и аз ще пазя гъски
    виновен е дето ги дава опааа
    май сме ние
  • 11 999

    1 0 Отговор
    В държава с най голямата смъртност в Европа, да иска някои такава суми за гъски е малоумие??? колко детски живота могат да се спасят с тези пари????Демокрация.
  • 12 Yafa

    0 0 Отговор
    Най-скъпото нещо е екологията. Старо правило. ТЕЦ-вете могат и да не пушат, но струва пари. Принципно парите са си пари и само ужасно много. Но, все пак?
    За какъв период са - за година ли? В тези пари включва ли се обезщетението за декар унищожена продукция - защото животното се храни с посева и стопаните страдат, затова и им се плаща обезщетение. Та, включено ли е?
    А иначе за зелените на Тома Томов - по-добре нищо да не казвам.
  • 13 Росица

    1 0 Отговор
    Съгласна съм, че екологияте е скъпа, но трябва да си изградим приоритети в тази държава и определено червеногушата гъска не трябва да е сред тях
  • 14 123

    1 0 Отговор
    Проблемът е, че от екологията започнаха да се правят много мръсни сделк. Направо ме е гнус от игричките на тези псевдозелени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове