Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 19:35 1 089 9

От днес България е по-надежден съюзник на НАТО

  • самолети-
  • българия-
  • надежден-
  • съюзник-
  • нато-
  • ненчев

Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности, заяви Ненчев

От днес България е по-надежден съюзник на НАТО - 1
Снимка: БТА

„От днес България е по-надежден съюзник на НАТО“ - с тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев започна своето изказване на неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз (ЕС) в Амстердам, в присъствието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, като министър смятам, че това е важна крачка напред“ - заяви още Ненчев. 

Факти.бг припомня, че днес Народното събрание одобри с 96 гласа „за“, 34 „против“ и 13 „въздържал се“ на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), с които се дава възможност българското въздушно пространство да бъде охранявано съвместно със сили и средства на съюзници от НАТО. Според окончателно приетите текстове от Народното събрание в чл. 130, ал. 1 от ЗОВС, охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.

Съвместните действия ще се извършват при условия и по ред, определени в международен договор, и при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната в случаите на необходимост от предприемане на неотложни действия.

„Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности. Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка“, заяви още Николай Ненчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 999

    1 0 Отговор
    Докъде ни докараха тия предатели–крадци.Щели да ни охраняват, та България да не е проститутка защото в случая НАТО стои като сутеньор.
  • 3 вай

    1 0 Отговор
    Да, ние сме най-най-най-надеждните съюзници на НАТО, каквото и да означава това, поне аз като невоенен не го разбирам в конкретни измерения. Отлична вест! Но какви съюзници сме, като са ни останали само два годни МИГ-а да летят, поне така се описа в прессата? Поляците нали ремонтирали двигателите ни, да речем се станали 4 годни самолета. И това, цялото армейско подразделение би ли могло да ни опази от ято гарги дори, пък да не говорим за самолети? Аз силно се съмнявам, но не съм военен и не зная. Зная само, че като чета какво става сред политиците тук и се чудя дали те си вярват, че искат и ние да им вярваме? Иначе като част от НАТО аз реално се чувствувам вече повече американец, отколкото българин. Особенно, като разбрах, че американски инвеститори плащали по-щедро заплати, от бай-Ганьовците ми сънародници? Това ме накара да прочета още веднъж паспорта си и като разбрах, че съм българин? - ЗАПЛАКАХ. И след половин час сълзи, реших, че вече ще се наричам "Петко Американеца". понеже ме хвана срама, че съм българин бе? 27 г. тутманници лапат щедри бонуси и заплати и в парламент, партии, общински съвети, комисии и вие дае не намерите 2 милиарда да купите 10 нови "Грипена"??? Направо вече не се чувствувам българин, като се сравнявам виртуално с президенти, министри, генерали, общинари, депутати и други ВИДНИ ДРУГАРИ ГОСПОДА И ГОСПОЖИ? И сега се чувствувам истински американец, нищо че не съм и стъпвал в САЩ нито едва ли ще отида някога. Но поне гледам новини и там чичо Обама обяви, че американо икономиката била по-стабилна. А булгериъйн икономикса ич го нема напоследък цели 72 г.? И най-ужасното за мен е, като гледам цъфнали от гордост лица на политици да се перчат по медиите, гордо, а резултатите ни са трагикомедия.... поне това се вижда в реалността? Понякога се чудя Аспарух дали това е имал впредвид като реалност или нещо сте го разбрали накриво сегашните чаавета тук? Май второто? Аз съм фен на военните, но не на вкякакви военни. Жално ми е за бедните летци - оскубаха им самолетите и да няма на какво да летят? А избори се правят якоооо? Казват, избори до дупка! А, пари за авиация, кораби, ....немало?
  • 4 555

    1 0 Отговор
    Който няма пари ,,не храни свойта армия,,ще храни чужда...Пари за полиция има ,,за армия няма...Сега ще ни пазят чужди самолети ,после ще ни управляват чужди господари....Пък може и да е за хубаво...То има ли по лоши , лъжливи и крадливи господари от нашите...
  • 5 раптър

    1 0 Отговор
    Ненчев скрий се , предизвикваш у мен рефлекс за повръщане
  • 6 дасдасд

    0 0 Отговор
    Какво само говорите на топло в къщи... Давайте да се вдигаме. Да направим партия и сами да се управляваме. Не само да негодувате... Ама партия се прави с пари и подкрепа. Всеки ще работи и ще дава пари и взимаме власта ;). То последните години българия стана с извинение тоалетна хартия... Според мен ако по-рано бяха разрешили турски изтребители да охраняват нашата територия, сваления Руски самолет щеше да е на наша територия... И щеше да има пагубни последици за България. Все пак сме малка даржава. Ама чак толкова да сме зависими ... Всичко ни взеха... Армия, полезни изкопаеми... РПТ-та, Мариците, сумати мини за мед, за злато... Еми чак пък толкова зависими малко в повече идва... Искрено се надявам ДА СЕ ОСЪЗНАЕМ ОБЕДЕНИМ И ЗАЕДНО ДА ПРОСПЕРИРАМЕ... НО ПОД ЗАЕДНО ГЛЕДАЙТЕ ГЪРЦИТЕ КАКВО ПРАВЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СТОПИРАТ С ПРОТЕСТИ ;) НА КОРУПЦИЯ КАТО НАШАТА И ТРЯБВАТ РАДИКАЛНИ МЕРКИ... ЗАЩОТО ВСЕКИ Е КОРУМПИРАН ... ТОВА Е ИСТИНАТА... НЕ ПО ЛЕКИ ПРИСЪДИ И ИМУНИТЕТ АМИ ДВОЙНИ НАКАЗАНИЯ ЗА ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА... НЯМА КАК И ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ ДОЙДЕ... ЛЕВСКИ ЩЕ СЕ СЪЖЕВИ... БЪДЕТЕ СМЕЛИ... БЪДЕТЕ ДЕЙНИ... БЪДЕТЕ ОРГАНИЗИРАНИ... И ТОГАВА ЩЕ ПОСТИГНЕМ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ ЗАЕДНО ;)
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    Буквално съм шашнат от простотията която шета на воля из тиквите на "некои хора".Аве ееей..."некачествен матриял" такъв!Толкова ли не вдявате че България е ВЪЗЛОВА ТЕРИТОРИЯ-можеби най-стратегическата на Балканския полуостров и огромният интерес на великите сили /преди СССР,сега Запада/ се дължи ИМЕННО НА ТОВА!А колко самолети танкове и пушки имаме, И ДАЛИ ИЗОБЩО ИМАМЕ АРМИЯ им е ПОСЛЕДНА ГРИЖА?!А е простичко,както в земеделието- супертехника бол,но плодородната земя е кът/ЧЕ ДАЖЕ И НАМАЛЯВА ПРОГРЕСИВНО,така и във военната стратегия-самолети,танкове и ракети-колкото щеш по света,но ТЕРИТОРИИТЕ не стават повече:)
  • 8 karly

    0 0 Отговор
    БОЙКО, БЕДНИ МИ БОЙКО, Ти наистина или си изперкал, или оставяш тази безенесарска да ни излага преД СВЕТА С ПЛЕЩЕНЕТО СИ КАТО УЧИТЕЛЯТ ПРЕЗИДЕНТ. ТОЗИ СМЕНИ ВСИЧКИ КАДЪРНИ ШЕФОВЕ НА ДИРЕКЦИИ В МО, за да сложи негови хора - по лесно да крадат. И после се чуди че хората са некачествен МАТРИАЛ и те псуват поголовно.Хвали се по-цял свят колко си велик ти и партията ти като навремето МАО ТЦЕДУН. Нищо умно не схвана от Т.Живков -другия държ.водител на Б-я след ЦАР Борис !!!спорех хора, които разбират от държавни дела.
  • 9 Николай

    0 0 Отговор
    От днес България е по-надежден съюзник бедняк на НАТО .Докъде я докараха нашите подлоги.Продадоха държавата и сега нямат пари да я охраняват жъздушно. Сърбите си охраняват небето - при факта че са имали война в миналия век -1994-5 ! Ще става нещто скоро в държавата !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове