8 Февруари, 2016 08:51 3 404 19

Турция няма да пази небето ни

  • турция-
  • авиация-
  • казарма-
  • пази-
  • военна служба

ПФ иска връщане на казармата, РБ предлага да бъде заменена с доброволчески курсове

Турция няма да пази небето ни - 1

В съвместната охрана на българското въздушно пространство няма да участват членки на НАТО, които са съседни на България. По този начин депутатите Красимир Каракачнов (ПФ) и Настимир Ананиев (РБ) отговориха на твърденията, че след промените в Закона за отбраната и въоръжените сили Турция ще пази небето ни.

„В закона е записано, че тези разговори се водят от българското правителство и българското правителство прави избора, а не някой да ни натрапва (...) Двустранният договор минава на ратификация през парламента”, подчерта пред бТВ Каракачанов.

Ананиев обясни, че са водени разговори с Белгия, Холандия, Канада, САЩ, Франция и Италия. По думите му това не е нещо нечувано и съседна Румъния до преди два месеца е имала съвместни патрули с канадските ВВС, а сега там са португалски F-16.

Освен това конкретно с Румъния и Гърция България има споразумения за по-ограничено трансгранично сътрудничество при въздушната охрана от преди законовите промени.

Каракачанов беше категоричен – 25 години правителствата не могат да решат проблемите на българската авиация заради боричкания от кого да вземат по-голяма комисионна.

Двамата обсъдиха и темата за връщането на наборната военна служба и предлаганото създаване на регистър на всички годни за служба. „От 2008 г. тези мъже нямат военна подготовка. За какво ги записваш – за пушечно месо?”, запита лидерът на ВМРО.

По думите му след конституционните промени от 2007 г., с които се отменя казармата, все още парламентът не е изпълнил ангажимента си да приеме закон, с който да се урежда обучението за защита на отечеството.

Според него военната подготовка трябва да се придобива първо в 10-11 клас в училище, а след това да има 6-месечна наборна служба. Каракачанов цитира и данни от социологическо проучване, според което 81% от запитаните подкрепят въвеждането на трудова повинност като начин младежите от гетата да получат работа и образование.

Ананиев също посочи, че трябва да има обучение за действие в извънредни ситуации, но според него „ако в момента военното министерство обяви доброволчески обучения, ще видите колко хора ще се запишат”. Според него при 35-хилядна армия, поне още 35 000 души веднага биха се записали на 3-месечно обучение.

С уговорката, че у нас все още няма нужното съзнание за масово доброволчество, Каракачанов предложи и въвеждане на френския модел у нас – доброволно служилите в армията да получават предимство при кандидатстване за държавна работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 3 Отговор
    ( доброволно служилите в армията да получават предимство при кандидатстване за държавна работа.) Каква държава сме , че да има държавна работа? Казармата не може да се върне, по простата причина, че няма средства. Нали сме демокрация и вече всичко почти е частно. Каракачанов знае това много добре, но нали трябва да се говори.
  • 2 пейтриът

    2 0 Отговор
    НИЕ СМЕ В НАТО, в НАТО военните са ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!
    Каракачанката е ПОПУЛИСТ, самият той НЕ Е ХОДИЛ В КАЗАРМА, щото казармата беше гадничка, а него го е било страх!
    Да си яде паржолите и да си пие винцето и да не се занимава с неща, които не му влизат в работата.
    Въпорса е, защо в Парламента влизат хора без никакви знания и опит и вместо да предложат реални реформи в сфери, които са особено важни за ИКОНОМИКАТА на страната, те ИМИТИРАТ дейност, като постоянно дрънкат за разни измислени глупости!

    България НЯМА нужда от КАЗАРМА, в КАЗАРМАТА НЕ СТАВА МЪЖ!
    БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ИКОНОМИКА и привличане на чужди инвестиции, от повисок жизнен стандарт!!!!!!
    Хората избягаха в чужбина, едвам пълнят училищата с деца, а тая мазна баница предлага да вкарва младежите по казармите, да тънат в мизерия, щото пари НЯМА, няма ни да има!
    По важно е България да има модерна и тренирана професионална армия с модерна ТЕХНИКА, отколкото да има БРОЙКИ!
    Каракачанов въобще не е запознат с МОДЕРНАТА война, той просто един популист, който си чеше езика и дебелата гуша и шкембак.
    В модерната война определящ фактор е авиацията, ракетите и радио-локационната апаратура!
    Последните войни на американците показаха, че КАШИКА не е фактор в една война, а всичко зависи от авиацията, спътниците и "интелигентните" амуниции.
    Няма ли кой да му каже на тоя дебелак да спре с тези спекулации?

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 Найденов

    0 0 Отговор
    Каракачанов живее в Комунизма!
    Кой ще охранява новобогаташите бе, КОЙ?
  • 4 Шрапнел

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пейтриът":

    Що говориш глупости за решаващата роля на авиацията?! Те и американците така говорят от дълго врвме, но в Афганистан ядоха ....... Авиацията наистина е много важна за господство в небето, за нанасяне на точни удари, за бърз превоз на войски и товари, но битките все още се печелят на земята. Самолетите са ти горе, но транспортни, имаш изтребители, но ... Няма кой да спре танковете! Трябват ти бомбардировачи, но са далеч...

    Ако си спомняш, американците доставяха "Стингър" на бойците в Афганистан. После афганистанците сваляха с тях американски хеликоптери. Но дори днес умират американци и британци в Афганистан. Защо ли?! Имат спътниците, имат ракетите, имат авиациятс...

    Иначе си прав като цяло - модерна и професионална армия, собствени сателити, модерна 5ехника и технологии, собствени ракети, включително балистични. Е, в какъв времеви хоризонт го виждаш да стане?!
  • 5 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пейтриът":

    Това което щях да ти пиша виждам че, го е направил "Шрапнела'. Авиацията е важен и определящ фактор но, в никакъв случай решаващ...от 2-3 години САЩ, Русия ,Франция и още една камара държави бомбардират като гламави и освен сриване на инфраструктура другият ефект е почти нулев ! Една силна и уважаваща се Държава трябва да разполага със силна армия която да защитава интересите и цялостта и...защото докато има човешка злоба , завист и противоречиви мнения ще има и войни !!! То и преди 2-та световна война е имало кино, радио, телефони, автомобили, камиони и хората не са биле прости и са се мислили за умни, напреднали и съвременни но, знаеш какво стана...!? Така че, армия една Държава трябва да има и то силна и добре екипирана и обучена !

    Коментиран от #7

  • 6 jp power

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пейтриът":

    Разбираш от военно дело, точно колкото едно магаре. това ще е световна война, това не ти е американците да ходят да бомбят някакви пустиняци. При такава война, първо се стреми да се свалят сателитите, врага да остане без комуникации, ако се запукат с атомни, химически и тем подобни хуманни оръжия, кво ще правиш???После останалите живи почват да водят войната, а най-вероятно тя ще е с пръчки и камъни, с армии по 10 мутирали зомбита, яздещи oniq s konq, и харем от"" дески""""

    Коментиран от #9

  • 7 пейтриът

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост 1":

    Точно така, напълно съм съгласен! Силна армия се гради със силна икономика! Най силната армия е ПРОФЕСИОНАЛНАТА, където всички бойци са тренирани и мотивирани със заплати, т.е. ПАРИ! Професионалната армия е на ДОБРОВОЛЕН принцип и само там има мотивация и стремеж към усъвършенстване, което липсва тотално при донаборната.
    Един добре трениран и модерно въоръжен професионалист спокойно може да се оправи с цял взвод донаборници, особено едно време, когато бяхме с въшкарниците и със старите калашници, които имаха отклонение в метри.:)
    Какъв е извода?
    България на 1 място има нужда от силна икономика, за да си закупи модерно въоръжение и на второ място от добре подготвена и добре платена армия, която да може да изплзва това въоръжение в неговия пълен капацитет.
    Като цяло нуждата от силна армия на една държава се обуславя от нейната регионална политика и световно значение. Армията защитава капитала и ресурсите на една държава и е определящ фактор за значението на една държава, като икономически и политически играч от световна величина, такива са армиите на великите сили, които са и велики икономически играчи, казано най общо зад всяка армия стоят ИКОНОМИЧЕСКИ интереси, зад всяка война стои армия, а зад армията са финансовите интереси и играчи!
    България какъв световен играч е и каква икономика има, за да си позволи и да има нужда от силна армия??????
    Защо и е нужна на България толкова силна армия? Средствата, които България отделя за нейната армия са резонни на нейното икономическо и политическо състояние.
    Безмислено е България да налива огромни средства в армията, когато и липсва икономика, много хора гладуват, няма средства за основни и ключови институции за нормалното функциониране на едно общество!
    Тези факти са общоизвестни и логични, но има хора, които за да оправдаят съществуването си и присъствието си, както и да привлекат широк обществен дебат и внимание се впускат в лекомислени и популистки изказвания, без да почиват и на най елементарна логика.
    България, като икономика, и като страна с гео-политическо значение е твърде далеч от страни, като Турция, Гърция, Румъния, да не говорим за Г7, където са големите играчи, които си разпределят световното богатство.
    За случая с Патриотите народа е казал една много мъдра поговорка: "На гол шкембак, чифте пищови".
    България е изправена пред демографски срив, та представете си бъдещите донаборници от кои малцинствени групи ще бъдат и колко приятни и ползотворни ще са тези месеци "казарма" прекарани от нашите деца, които вместо да възмажават в тръсене на работа или учене, ще трябва да учат ромски език. ;)
    За изварщенията в казармата няма какво да говорим, те със сигурност са гарантирани.
    Българска работа : "хем сърби, хем боли". ;)

    Коментиран от #11

  • 8 пейтриът

    1 0 Отговор
    Ами нали точно това казвам? Или не си ме разбрал или не съм се изразил правилно.
    Казвам го с думи прости:

    В момента има пълна ГЛОБАЛИЗАЦИЯ във воденето на война. Глобална война, в която пехотинеца няма никаква роля!!!!!!!
    В този контекст България няма никаква нужда от още бройки и разходи за увеличаване на армията!
    Услията трябва да се влагат в икономиката и в модерно въоръжение, както и в добросъседските взаимоотношения!
    Имаш ли силна икономика всеки ще те защити, а и членството на България НАТО и гарантира защитата от Алианса, който разполага смодерно въоръжение.
    Пак казва, че увеличението на Българската армия е безмислено и чист популизъм.
  • 9 пейтриът

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "jp power":

    Долният отговор беше за теб, разбирачю.:)
    И чети преди да коментираш, поне да видиш, какво е искал да каже автора. ;)

    Коментиран от #10, #12

  • 10 jp power

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "пейтриът":

    Разбрах те напълно, но аз не знам от къде да почна да ти обяснявам. Първо, какъв е тоз калашник с метри отклонение, да имаше такива, но проблема беше зад АКто, момиченцата не можеха да стрелят, и да си го настроят автомата. Но се научиха с много тренировки. После, таз глобализация си е честа колонизация, целяща да умаломощи набелязаната държава. Така, че забрави за силна икономика и подобни фантазии, че България ще е Швейцария. На България ПОМОЩ НЕ И ТРЯБВА. ПРОСТО ДА СПРАТ ДА НИ КРАДАТ И ПРЕЧАТ ТЕЗ ВЕЛИКИ СИЛИ. Тез велики сили не са станали велики, с хора, като теб, защото по твоите думи се разбира, че трябва да се предадем веднага на турция и нато. а като стане това те ще ни управляват, пазят, хранят и т.н. налуднечеви мисли. Имаше един американец, тук във форума, който също ни убеждаваше, че трябва да се предадем на чужденците, и то доброволно да им вземем '''културата'. Кво о да строим огради с турция, я направо да махнем оградата, и да сложим турски аскер. Да махнем армията и да сложим османски заптиета, да махнем и полицията, политиците и ще е бати рахатлъка в България, аааааа... не си познал, БЪЛГАРИНА НЯМА ДА СЕ ДАДЕ БЕЗ БОЙ. Майната и на Европа и америка, не им искаме толерантността и културата. България е суверенна държава и можем сами да си я пазим. Като са толкова загрижени за нас, ми да ни дадат самолети хвърчикоптери, танкове и т.н. защо ли не го правят, а замислил ли си се???България и Балканите ще са бойното поле в таз нова война. Та на кратко, България има спешна нужда от оръжие, но няма да ни го дадат, даже и да го платим в брой. За това трябва да се готвим за партизанска война, и за това ти трябва обучена пехота, която в момента я нямаме. Великите американци се провалиха навсякъде по света, щом се стигна до трайно овладяване на територията. и тук ще се провалят...
  • 11 гост 1

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "пейтриът":

    Не става въпрос за създаване на армия с цел претенции за влизане в голямата световна игра ! За това нямаме не само финансова но, и демогравска възможност....освен ако, от всяка жена , баба, дядо и дете над 5 г. не направим "командос"...! Говоря за армия способна да отреагира адекватно и пропорционално с мотивация и отговорност на всяка чужда инвазия ( като пример : Виетнам, който почти голи и боси надуха шошоните и на велика Америка и на Франция...и то така че, сега и за напред не виждам кой ще е лудият който ще реши да ги провокира, и този респект към тях е без да са велика световна сила и с ядяща ги корупция и слаба икономика със сигурно още по мижава и от нашата родна !) Парите и силната икономика са важно средство но, не най-важното, като нямаме това ще се работи с други методи....например родолюбието, патриотизмът, любовта към Родината...! Подразбрах че си на възраст и си служил по Живково време... аз също, бях ефрейтор на месец получавах 1,20 лв. за два пакета "Арда" с филтър ама бях надъхан и мотивиран да защитя Отечеството си ! Всичко е в желанието и метода а не само в парите...то с тях всеки може !

    Коментиран от #13

  • 12 Фатмак

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "пейтриът":

    "Който не храни собствена армия,ще храни чужда" Н. Бонапарт.Вие многознайковци си правете сметката..Мъж може и да не си,затова няма и да станеш.Казармата учи на ред и дисциплина.Имало е и боклуци,но всеки си получава заслуженото.Да се върне казармата....Д.пе да ви е яко...и си вземете повече кафяви гащи..Съвет....

    Коментиран от #14, #16

  • 13 пейтриът

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост 1":

    Виж, мисля, че прекалено идеализираш нещата! Дори американските войници във Виетнам осъзнават, че се бият за да могат да забогатят богатите, т.е. да станат още по богати. Америка влиза във Втората световна война, за да може да си прибере заема от Европа и да се наложи, като икономическа сила в Стария континент. Патриотизма е само обвивка, някакъв слоган, под който да могат обикновените хора да повярват, че се бият за някакво отечество.
    Войните се финансират от хора с пари и се правят за хора с пари. Войната във Виетнам е само театър на сблъсъка между СССР и САЩ! Пилотите на МИГ-овете са руснаци, ракетите, с които свалят Б-52 са също руски, цялото въоръжение е руско, така, че това е война между СССР и САЩ за световно господство и няма нищо общо с патриотизма.
    В тази светлина България не може да бъде самостоятелна, тъй като няма необходимия ресурс и никога не го е имала, за това на първо място трябва да поведем икономическа война, защото Варшавския договор губи реално икономическата война с НАТО инициирана по времето на Рейгън.
    Патриотизма е вяла фраза и обикновено се ползва от хора, които няма какво друго да направят и немогат да направят.
    Примерно: Може и да не можем да подобрим живота на гражданите, може и да не можем да се преборим с корупцията, некадърни сме да вземем политически решения, още повече сме боси във взимането на икономически мерки и решения, но пък сме патриоти, обичаме родината!
    На това му казват чиста проба ПОПУЛИЗЪМ, точно патриотизма се експлоатира за да се "спечелят" сърцата на по наивните и родолюбивите.
    Казано по друг начин:
    Може да нямаме какво да ядем, но сме патриоти и сме горди!
    Какво излиза? За тях ПАРАТА, за вас патриотизма, ама патриотизма ПЪЛНИ ЛИ ХЛАДИЛНИКА??????
    Твърдо НЕ!;)
    Служил съм в края на 90-те години, не по тошево време, но няма значение, същата тъпотия беше.;)
  • 14 пейтриът

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фатмак":

    Какво искаш да връщаш? Нали сега има казарма???
    Който иска казарма, вратите са отворени.:)
    Какъв е проблема? Всеки е свободен да стане войник, даже получава и добра заплата за това, която да го мотивира да убива по добре.;)

    А ти, Фатмак, може да си избиваш комплексите там? В момента има професионални войници и може да им се правиш на мъж колкото си искаш, но най-вероятно си пенсиониран фатмак, който охранява някой паркинг, защото за друго не става. Освен алкохолни запои и да влачите по нещо всеки ден от казармата, за друго не се сещам да можете, ама свърши и тая, няма нищо вечно.;)
    Айде със задраве!

  • 15 гост

    0 1 Отговор
    http://bradva.bg/bg/article/article-72697#.Vrifck-dfTQ
  • 16 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фатмак":

    В момента храним своята армия и тази на НАТО. Преди хранехме собствената си армия и тази на СССР. В съвременна ни история почти няма период в който да не сме хранили чужда армия, независимо колко силна е била нашата. Точно в момента на гол тумбак чифте пищови не ни трябват. Още по-малко казарма в която да си загубиш 1 година за да изстреляш 5 патрона.
  • 17 1234

    0 0 Отговор
    Към ,,пейтриат на всичките му коментарии"Господине много приказваш,значи си страхливец,и си мислиш,че като приказваш глупост след глупост охраната на държавата ни ще е сигурна.Знай само едно,че дори Ватикана има армия,а какво да кажем ние?Чувал ли си поговорката ,че с чужди мъди кръщене не се прави,ако цакаш някой чужденец да те охранява,забрави.Какво направиха НАТО когато възникна конфликта в Кипър ,същото което направиха и в Сърбия,когато САЩ отделиха Косово от Сърбия.Запомни,че никога не знаеш на кого е подчинена чуждата армия и какво мислят чуждите политици,те нашите политици продадоха държавата,за което рано или късно ще им се търси сметка хич да не си мислят че ще им се размине.Ти ако отидеш да пазиш на някого нещо сигурен ли си,че ще изпълняваш всичко на 100% ,малко ме съмняваш,като те слушам какво ти е мнението за казармата май само си слушал за нея,защото не е баш така както го описваш.
  • 18 КАН

    0 0 Отговор
    Намалиха Армията и съответно Бюджета за армия..Но увеличиха полицията и съответно бюджета за полиция .. При първото управление на Герб парите за МВР бяха 1млрд.100млгласувано за 2016 г....2млрд...а нямало пари за армия и самолети... Намалиха бройката на армията под предлог Качествена професионална армия за сметка на количество...Сега е ни едното ни другото....А колкото до въпроса за моща на една армия забравихте за ядрените подводници ...при които Русия и Сащ нямат стигане..а ни е нямамеи никаква.....
  • 19 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    НЯМАТ ПАРИ ЗА АРМИЯ ДА НИ ПАЗИ..... НО ИМАТ ПАРИ ЗА ПОЛИЦИЯ ДА НИ МЛАТИ...И ДА ПАЗИ ЗУЛУМИТЕ НА УПРАЕЛЯВАЩИТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове